Artėjant gražiausiai pavasario šventei pirmagimio laukimo nuotaikomis gyvenanti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė džiaugiasi šiemet galinti ramiai pasiruošti tradicinį šventinį stalą, pasipuošti namus. „Velykos – tai atgimimo, naujos gyvybės šventė, o tokią dabar nešioju po širdimi, todėl gražių emocijų išties netrūksta“, – beruošdama pistacijų-citrinų keksą pasakoja Liucina, socialiniuose tinkluose kartu su prekybos centru „Rimi“ pristačiusi rubriką „Mano diena“. Naujausioje laidoje Liucina dalinasi patarimais, kaip pasiruošti Velykoms ir susiplanuoti šventinį stalą, kuriam derančių patiekalų verslininkė rado tarp „Mano dienai“ asortimento.
Visuomet švęsdavo dvejas Velykas
Kadangi viena Liucinos močiutė yra katalikė, o kita – stačiatikė, jos šeima švęsdavo dvejas Velykas. Bendra tarp šių dviejų religijų tradicijų yra tai, kad dengiamas šventinis stalas, būtinai tikrinama, kieno margutis stipriausias. Tuo tarpu tradicija ridenti margučius buvo įsitvirtinusi tik pas vieną iš močiučių: „Prisimenu, kad su katalike močiute ruošdavomės šventei kartu – margindavome kiaušinius, eidavome į bažnyčią šventinti svarbiausių gėrybių, laikėmės pasninko. Tuo tarpu patį Velykų rytą susirinkdavome visa šeima ir negalima būdavo valgyti tol, kol neparagausi šventinto kiaušinio, duonos ir dešros. Po to jau su seserimi sulaukdavome šokoladinių kiaušinių, o man nepaprastai patikdavo keramikinis Velykų avinėlis – jis iki šiol man toks tikrų tikriausias šios šventės simbolis.“
Sukūrus savo šeimą Liucina močiutes švęsti Velykų jau kviečia į savo arba tėvų namus: „Nepaisant to, prie kieno šventinio stalo susėdame, mama ir močiutė visuomet pasirūpina mėsos patiekalais. Močiutė daro naminius vyniotinius ir verda liežuvį bei savo ypatingas dešreles, o mama ruošia sprandinę su džiovintomis slyvomis. Netrūksta ir mišrainių, krienų, kitokių pagardų. Aš, be abejonės, pasirūpinu saldumynais – šiemet tai bus Velykų bobutė su pistacijų-citrininiu kremu.“
Velykos Liucinai asocijuojasi su žaluma, kačiukais, geltonomis gėlėmis, tad ruošdama stalą ji didelį dėmesį skiria ir jo dekorui. „Neįsivaizduoju šventinio stalo be šviežių geltonų gėlių, pamerktų „kačiukų“, o kai Velykos išpuola balandžio viduryje, visuomet prisiskinu žibučių – tuomet namuose tvyro tikro pavasario nuotaika ir kvapas, – pasakoja L. Rimgailė, kuri ir šiemet po šventinių pusryčių, tradiciškai, keliaus į gamtą. – Aplink mūsų namus graži gamta, tad nepraleidžiame progos ja pasidžiaugti, pajudėti ir pastebėti, kaip po truputį viskas pradeda žaliuoti, sugrįžta paukščiai.“
Velykų asortimentas – kruopščiai atrenkamas
Šiemet savo močiučių aplankyti ir jų pasikviesti negalėsianti Liucina prieš Velykas pasidomėjo, kas iš prekybos tinklo „Rimi“ asortimento tiktų papildyti jos šventinį stalą. L. Rimgailės kalbinta „Rimi Lietuva“ gamybos vadovė Aistė Rasmussen pasakojo, kad ruošiant Velykų pasiūlymus pirkėjams vadovaujamasi keliais kriterijais: „Visų pirma, išanalizuojame, kokie gaminiai buvo populiariausi ankstesniais metais, tuomet apžvelgiame šių metų maisto tendencijas ir ieškome aukso viduriuko tarp to, ko nori tradicinių skonių mylėtojai bei to, ko ieško naujų skonių mėgėjai.“
Maisto ekspertė pasakoja, jog pirkėjai dažniausiai renkasi tuos „Mano dienai“ linijos gaminius, kuriuos pagaminti užtrunka ilgiausiai, pavyzdžiui, įdaryta višta ar karpis, liežuvis, sušiai. „Pandemijos metu taip pat išpopuliarėjo maži tortukai ir pyragai, skirti 2-4 asmenų šeimai. Ta pati tendencija pastebima ir su kitais patiekalais – dažniau perkamos mažesnės porcijos, skirtos 1–2 asmenis“, – pastebi gamybos vadovė.
Pistacijų-citrininis Liucinos Rimgailės Velykų keksas
Jums reikės:
200ml pieno
200ml kokoso kremo (galima pilti tiesiog 400ml pieno)
160ml aliejaus
2 citrinos
280g cukraus
400g miltų
200g maltų pistacijų
4 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai malto kardamono
Kaip pasigaminti:
Pieną, aliejų, cukrų, citrinų žieveles ir sultis šluotele išmaišyti dubenyje. Ten pat įsijoti miltus su kepimo milteliais ir kardamonu, išmaišyti. Galiausiai įmaišyti maltas pistacijas.
Viską supilti į ganėtinai didelio tūrio formą ir kepti apie 1 val. 20 min. Į pabaigą patikrinti mediniu pagaliuku, kurį įsmeigus ir ištraukus, jis turi likti sausas. Jei vis dar šlapias, kepti dar 10-15min.
Iškepus ir atvėsinus pabarstyti cukraus pudra arba kaip šiuo atveju – ištirpinti 100g balto šokolado, aplieti kraštus ir pabarstyti pistacijų trupiniais. Skanaus.
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR