Šaltuoju metų laiku alergijos niekur nedingsta. O kartais gali pasireikšti ir tokios, kurias sunku net atpažinti. Pasak BENU vaistininkės Ingos Norkienės, pasitaiko ir šalčiui alergiškų žmonių, todėl svarbu laiku atpažinti simptomus ir žinoti, kaip teisingai sau padėti. Šaltis – irgi alergenas Su alergijomis įprastai susiduriant šiltuoju metų laiku, žiemą žmonės nebūtinai supranta, kad kilę simptomai – alerginė reakcija. O jeigu ji pasireiškia kitos alergijos neturintiems žmonėms, pasak vaistininkės, gali būti ilgai ir neatpažinta. „Žmonės gali būti alergiški net orui. Šaltis neigiamai veikia mūsų veido, rankų odą. Ji gali ne tik pleiskanoti, patinti, bet ir atsirasti į dilgėlinę panašus bėrimas. Tokiu atveju galima įtarti alergiją, todėl reikėtų saugoti galūnes nuo…
Edukacinės laidos „Rinkis Sveikiau“ vedėjos rolėje sužibėjusi L. Rimgailė namuose kviečia pasigaminti tinginį be laktozė
Verslininkė, desertų mėgėja ir iš soc. tinklų puikiai pažįstama nuomonės formuotoja Liucina Rimgailė metus pradėjo nauju iššūkiu – priėmė pasiūlymą vesti prekybos tinklo „Rimi“ ir DELFI iniciatyvos „Tvari Lietuva“ edukacinę laidą „Rinkis Sveikiau“, kurią žiūrovai per DELFI TV išvys jau šiandien vakare, nuo 19 val. Pirmosios laidos metu L. Rimgailė kartu su sveikatai palankios mitybos konsultante, gydytoja dietologe dr. Edita Gaveliene kalbėsis apie daugeliui išties aktualią problemą – laktozės ir glitimo netoleravimą. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė parodys, kaip namuose pasigaminti sveikatai palankesnį tinginio desertą be laktozės bei jo receptą kvies išbandyti prie televizijos ekranų susirinkusius žiūrovus. Siekdamas prisidėti prie sveikos gyvensenos ir palankios mitybos formavimo prekybos tinklas…
Su augaline mityba eksperimentuojanti maisto tinklaraštininkė K. Remeikaitė kviečia išbandyti ankštines daržoves
Sausis – geriausias metas pakeisti savo mitybos įpročius ar tiesiog išbandyti naujus receptus. Visame pasaulyje šis mėnuo dar žinomas kaip „Veganuary“ (liet. „Veganiškas sausis“), kai bent vienam mėnesiui kviečiama atsisakyti gyvūninės ir rinktis augalinės kilmės produktus. Su prekybos tinklu „Rimi“ bendradarbiaujanti maisto tinklaraštininkė, paskyros „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Remeikaitė teigia, kad nors įvairių madų ir mitybos iššūkių nesivaiko, augalinį maistą į savo mitybos racioną įtraukia beveik kasdien. Daugiau nei 7 tūkst. sekėjų turinti mergina pasakoja, kad jos namų šaldytuve rastume ne tik ankštinių daržovių, bet ir įvairių rūšių tofu sūrio: „Norisi pakviesti žmones daugiau eksperimentuoti su maistu, išbandyti skirtingus veganiškus produktus ir atrasti netikėtus jų skonius.“ Augalinį maistą valgo…
Sergi koronavirusu – eini į darbą?
Lietuvoje – įsigaliojo su logika susikertantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Nuo šiol darbuotojai turės dirbti net ir tada, kai jis serga besimptome koronaviruso forma ar net po to, kai asmuo kontaktavo su sergančiais žmonėmis. Žinoma, tai galioja tik toms sritims, kurios yra gyvybiškai svarbios. Tačiau tampa visiškai neaišku, koks yra SAM planas pandemijai suvaldyti. Ko yra siekiama: mažinti susirgimų koronavirusu skaičių ar kaip tik jį padidinti? O gal tokie veiksmai skirti visuomenės dėmesiui nukreipti? Pasak LR Sveikatos apsaugos ministro, reikia „Pasirengti labiau kritiškai situacijai nei dabar , kad būtų užtikrintos kritiškos, gyvybiškai svarbios funkcijos“. Tačiau toks ministro sprendimas prieštarauja pačiam COVID-19 pandemijos valdymo principui, nes sergantys žmonės turės dirbti…
Amžinė geltonosios dėmės degeneracija – klastinga su amžiumi atsirandanti akių liga, kuri gali lemti apakimą
Ne paslaptis, kad iš visų akių ligų daugiausia nerimo kelia tos, kurios bėgant laikui gali tapti aklumo priežastimi. Glaukoma, katarakta – šias ligas, jų simptomus ir padarinius žino daugelis, tačiau apie amžinę geltonosios dėmės degeneraciją yra girdėjęs retas. Vis dėlto, Vilniaus ir Šiaulių „Kardiolitos klinikų“ Akių ligų centro gydytoja oftalmologė Eglė Skarupskienė teigia, jog remiantis naujausių tyrimų duomenimis, būtent ši liga dažniausiai lemia apakimą. „Amžinė geltonosios dėmės degeneracija – tai su amžiumi atsirandantis centrinės tinklainės dalies pakenkimas, lydymas ženklaus ir negrįžtamo centrinio regėjimo praradimo. Labai gaila, tačiau šios ligos atvejų daugėja, o remiantis naujausių tyrimų duomenimis, išsivysčiusiose šalyse, tarp vyresnių nei 50 metų asmenų, tai – dažniausia silpnaregystės priežastis pasaulyje“,…
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – antras organų donoras
Pirmadienio rytą iš Respublikinės Šiaulių ligoninės išvežti jau antro šiais metais efektyvaus organų donoro organai. Ligoninės Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centro medikai, gydę šį pacientą, nuoširdžiai dėkoja artimiesiems, netekties akivaizdoje priėmusiems sunkų, tačiau labai kilnų sprendimą: aukoti mirusio artimojo organus sunkiai sergantiems žmonėms ir suteikti jiems galimybę gyventi visavertį gyvenimą. Donorystės koordinatorė Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydytoja anesteziologė reanimatologė Gabrielė Slonksnienė labai dėkinga ir medikams, daug padariusiems dėl efektyvaus donoro išsaugojimo: Kardiologijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Diagnostikos centro, operacinės personalui. „Nustačius efektyvų donorą, medikai negali nutraukti visų gydymo priemonių, bet turi tęsti mirusiojo priežiūrą, išlaikydami didžiulę pagarbą organų donorui“, – teigia G. Slonksnienė ir patikina, kad ir toliau su mirusiuoju…
Apelsinai – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir puikus pagardas mėsai: išbandykite jais kvepiantį receptą
Žiemos sezonu itin populiarūs tampa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai ir citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas kulinarijoje yra žymiai platesnis – keletas apelsino griežinėlių gali suteikti nuostabų aromatą bei netikėtą skonį keptai mėsai. Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva teigia, kad žiemą prekybos centrus pasiekia skaniausi ir šviežiausi citrusiniai vaisiai, į Lietuvą atkeliaujantys tiesiai iš saulėtosios Ispanijos, Italijos, Egipto bei Turkijos plantacijų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavanoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis. Apelsinai turi mėsingą minkštimą, sudarytą iš segmentų, pilnų sulčių. Priklausomai nuo rūšies jos gali būti saldesnės arba šiek…
Virškinimo sutrikimai gali byloti ir rimtesnes ligas: gydytoja ragina pasitikrinti
Virškinimo sutrikimai – vieni dažniausių sveikatos sutrikimų sąraše. Streikuojant virškinimo procesui, ilgainiui gali išsivystyti įvairūs negalavimai ir ligos, susijusios su skrandžiu, žarnynu ar kitais virškinamojo trakto organais. Virškinimo sutrikimus gali lemti netinkama mityba, stresas ir nerimas bei per mažas ar per didelis fizinis krūvis, tačiau kartais sutrikęs virškinimas gali slėpti ir rimtesnes sveikatos problemas. „Dažnai išgirstame tokius pacientų nusiskundimus – sutriko virškinimas, po valgymo maistas „stovi“, pykina, nedirba skrandis, kasa ar jaučiamas kartumas burnoje – kamuoja pilvo skausmai ir pūtimas. Šie simptomai byloja apie virškinimo sutrikimus, tačiau norint juos nustatyti ir išgydyti, privalu apsilankyti pas gydytoją“, – sako sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ vidaus ligų gydytoja Roma Uogelienė. Apgaulingi simptomai Kamuojant jausmui,…
Greitieji COVID-19 testai: kaip atlikti ir kokios galimos klaidos?
Šalyje sparčiai augant užsikrėtimų COVID-19 virusu skaičiui, dažnas savikontrolės testus renkasi atlikti namuose. Tam yra naudojami greitieji antigenų testai, tačiau „Camelia” vaistininkas Rimvydas Blynas įspėja, kad darant testą namuose, būtina laikytis griežtų taisyklių, priešingu atveju testo rezultatas gali būti klaidingas. „Prieš darant greitąjį COVID-19 antigenų testą, ypač pirmą kartą, reikia atidžiai perskaityti instrukciją ir viską atlikti tiksliai taip, kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Jokiu būdu nedarykite priešingai, kai viską išpakuojate, atliekate testą, o tik tada nusprendžiate perskaityti, koks tolimesnis žingsnis. Pagrindinė taisyklė: pirmiausia – susipažinimas su instrukcija, o tik tada testo atlikimas“, – pabrėžia vaistininkas. Atliekant testą – jokių nukrypimų nuo instrukcijos Anot R. Blyno, populiariausi greitieji COVID-19 antigenų testai yra…
Legendiniai Ramen makaronai: pasigaminti paprasčiau nei gali pasirodyti
Kulinariniams iššūkiams ir lėkštėse vykstančiai improvizacijai ribų Azijoje nėra. Itin drąsiais iš išraiškingais skoniais pasižymi kone visos šio krašto šalys ir jų virtuvės, kuriose užgimę maisto stebuklai dabar žavi visą pasaulį. Vienas labiausiai paplitusių legendinių patiekalų – tai Ramen makaronai. Prekybos tinklas „Lidl“ kviečia šį patiekalą išbandyti jau šį vakarą, o kiems pagaminti reikiamus autentiškus ingredientus visą šią savaitę rasite artimiausioje parduotuvėje. Ramen makaronai – šaukštas legendinio komforto Ramen makaronus Azijos virtuvės legenda vadiname ne veltui. Pasak maisto kultūros tyrinėtojų, originaliam šio patiekalo receptui yra daugiau nei 350 metų. Per kelis amžius Ramen makaronai spėjo iš jų tėvyne laikomos Kinijos paplisti po visą pasaulį, o gausiausiai skanaujami jie yra tekančios…