Alyvuogių aliejus – viena populiariausių aliejaus rūšių, visame pasaulyje plačiai naudojama tiek kulinarijoje, tiek kosmetikoje. Iš alyvmedžio uogų spaudžiamas ypač tyras alyvuogių aliejus pasižymi maloniu vaisių aromatu, ryškiu skoniu ir nauda žmogaus sveikatai. Ne veltui šį aliejų gydytojai dietologai rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o senovėje jis net buvo vadinamas „skystuoju auksu“. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Mildos Petrauskaitės ir kokybės vadovės Anos Čudinienės, alyvuogių aliejaus pardavimai kasmet auga, tad specialistės dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų, kokios informacijos ieškoti produkto etiketėje ir kur jį laikyti namuose. Ypač tyras alyvuogių aliejus kasmet vis populiaresnis Europos Sąjungoje daugiausia alyvuogių aliejaus pagaminama Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje ir Portugalijoje. Šios šalys…
Unikalų tyrimą atlikę mokslininkai: bulvės spalvotu minkštimu gali padėti kovoje su vėžiu
Pastaruoju metu bulvių dėl jose esančio krakmolo vis dažniau raginama atsisakyti. Kai kas tą jau ir padarė. Tačiau į Lietuvoje ir kaimyninėje Lenkijoje tradiciškai antrąja duona tebevadinamas bulves nauju žvilgsniu pažvelgę bei unikalius tyrimus atlikę Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA), Lietuvos sveikatos mokslų ir Varšuvos gyvybės mokslų universitetų mokslininkai teigia, kad šių daržovių nevalia nuvertinti. Maža to – jų stiebagumbiai spalvotu minkštimu netgi gali padėti kovoje su skrandžio vėžiu. Mažiau krakmolo ir gausybė išskirtinių medžiagų „Šiandien jau esame apibendrinę dvejus metus trukusio bulvių spalvotu – violetiniu, mėlynu, rausvu – minkštimu tyrimo rezultatus ir galime jais pasidalyti su visuomene. Matydami tokias bulves ant prekystalio žmonės neretai klausia, gal…
Maistinga, greita ir gardu: šiuos receptus paruošite per pusvalandį
Tinkama ir subalansuota mityba – vienas iš svarbiausių geros savijautos elementų. Tačiau daugelis vis dar galvoja, kad norint maitintis sveikai, prie puodų reikia praleisti ištisas valandas, o šio proceso rezultatas – neįsimintino skonio patiekalai. Prekybos tinklas „Lidl“ siekia paneigti šį mitą ir dalijasi maistingų bei gardžių valgių receptais, kuriuos paruošite vos per pusvalandį. Trinta morkų ir lęšių sriuba Trintos ir iš vidaus šildančios sriubos – vienas geriausių pasirinkimų šaltą žiemos vakarą. Šis receptas pripildytas žmogaus organizmui itin naudingos geležies, taip pat jame – itin mažai riebalų. Kvapnią sriubą ant stalo patieksite vos per 25 min. nuo gaminimo pradžios. Porcijos maistinė vertė: 238 kcal, 7 g riebalų, 1 g sočiųjų riebalų,…
„Moderna“ praneša apie pirmąjį klinikinių tyrimų antro etapo dalyvį, kuriam buvo suleista omikron atmainą veikiančio sustiprinančio skiepo-kandidato dozė, bei skelbia duomenis apie sustiprinančios dozės ilgalaikį apsauginį poveikį prieš omikron atmainą
2022 m. sausio 26 d. Omikron atmainą veikiančio sustiprinančio skiepo-kandidato (mRNR-1273.529) antrojo etapo klinikiniai tyrimai bus vykdomi dviem grupėmis: pirmos grupės dalyviai yra paskiepyti dviejų dozių pirminės serijos mRNR-1273 skiepu, o antrąją grupę sudarys dalyviai, kuriems buvo suleista dviejų dozių pirminė serija ir 50 µg sustiprinančioji mRNR-1273 skiepo dozė. Po šešių mėnesių, praėjusių po trečiosios 50 µg mRNA-1273 dozės suleidimo, omikron atmainos neutralizavimas susilpnėjo, tačiau vis dar galėjo būti nustatytas visiems tiriamiesiems. KEMBRIDŽAS, Masačiusetsas/ ACCESSWIRE / 2022 m. sausio 26 d. „Moderna, Inc.“ (NASDAQ: MRNA), biotechnologijų bendrovė, sukūrusi novatoriškus infrormacinės RNR (mRNR) terapinius metodus (therapeutics) ir vakcinas, šiandien pranešė apie pirmąjį antrojo klinikinių tyrimų etapo dalyvį, kuriam buvo suleista bendrovės…
„Moderna“ skelbia duomenis apie naujus pasiekimus kovojant prieš omikron atmainą
2022 m. sausio 26 d. biotechnologijų bendrovė „Moderna, Inc.“ pranešė dvi geras naujienas kovoje su pasaulį okupavusia kornaviruso omikron atmaina. Pirmoji žinia – prasidėjo antrasis klinikinių tyrimų etapas naujos vakcinos, specifiškai veikiančios būtent omikron atmainą. Antroji – paaiškėjo, kad pasiskiepijus sustiprinančiąja „Moderna“ sukurtos vakcinos doze, net po šešių mėnesių organizme yra su omikron atmaina galinčių kovoti antikūnų. „Pasitikėjimo suteikia atlikti tyrimai, įrodantys antikūnų veiksmingumą prieš omikron atmainą praėjus net šešiems mėnesiams po šiuo metu leidžiamos naudoti 50 µg sustiprinančiosios mRNR-1273 dozės. Tačiau nepaisant tokių rezultatų, šiuo metu vykdome klinikinius tyrimus su specifiškai prieš omikron atmainą sukurta sustiprinančiąja vakcina–kandidate ir džiaugiamės galėdami pradėti jau antrąjį etapą“, – kalbėjo Stéphane Bancel, „Moderna“…
Seimo nario Vytauto Bako pranešimas: „Seimo Žmogaus teisių komitetas imsis klausimo dėl pacientų teisių užtikrinimo pandemijos laikotarpiu“
2022 m. vasario 1 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų) Š. m. vasario 2 d. Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitete bus svarstomas komiteto nario Vytauto Bako pasiūlytas parlamentinės kontrolės klausimas dėl pacientų teisių užtikrinimo pandemijos laikotarpiu. Lietuvoje 2020-aisiais ir 2021-aisiais netekome daugiau žmonių lyginant su ankstesniais laikotarpiais. Duomenų stebėsena rodo, kad Lietuva yra pasaulio valstybių penketuke, kur vadinamasis perteklinis mirtingumas yra vienas didžiausių. „Tai pandeminiai metai, tačiau dalis perteklinių mirčių nėra tiesiogiai susijusi su COVID-19. Tikėtina, kad tai gali būti susiję su sveikatos paslaugų prieinamumu, galimai neužtikriname žmogaus teisės į tinkamą sveikatos priežiūrą pandemijos laikotarpiu. Pasaulio sveikatos organizacijos Konstitucija (1946 m.) numato „aukščiausią įmanomą sveikatos standartą kaip pagrindinę kiekvieno žmogaus…
Razinos – sveikatai palankesnė deserto alternatyva: kur geriausia laikyti ir kaip panaudoti maisto gamyboje? (receptas)
Razinos – užkandis, kurio parduotuvių lentynose galima rasti pačių įvairiausių rūšių. Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovas Edvinas Čiras pastebi, kad dažniausiai razinos perkamos ir naudojamos įvairiems kepiniams ar kompotams paskaninti. Be to, pirkėjai jas renkasi kaip sveikatai naudingą ir energijos suteikiantį užkandį, valgomą vieną arba kartu su kitais džiovintais vaisiais, uogomis bei riešutais. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, razinos, kartu su kitais džiovintais vaisiais, patenka į desertų kategoriją, todėl jų per dieną skanauti reikėtų išties saikingai. Tiesa, razinose gausu ir įvairių naudingų maistinių medžiagų, todėl kartkartėmis jas įtraukti į mitybos racioną vertėtų. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės, dr. Editos Gavelienės, nors razinos yra džiovintos vynuogės,…
Kreivi dantys? Juos tiesinti galima ir visiškai nematomu būdu
Tikriausiai jau niekam nebereikia įrodinėti, kad simetriška šypsena su lygiais dantimis – būtinybė ne tik karjeros kine ar mados pasaulyje siekiantiems žmonėms. Šiuolaikiniam žmogui taisyklingas sąkandis – neatsiejama dalis bendrame sveikatos ir estetikos kontekste. Tad šį kartą su ortodonte Eugenija Bučinskiene kalbamės ne apie tai, kodėl reikia tiesinti dantis, o apie būdus, kuriais tai galima padaryti efektyviausiai. Jau septyniolika metų dantis pacientams tiesinanti gydytoja sako, kad gydymas per tuos metus gerokai pajudėjo į priekį, patobulėjo senieji metodai ir atsirado naujų. Dantų kapos – tik labai motyvuotiems pacientams „Naujausias mados klyksmas ortodontijoje, žinoma, yra dantų kapos. Pirmiausia, nuskenavus paciento dantų lanką, jis yra ištiesinamas skaitmeniniu būdu. Tuomet, vadovaujantis šiuo idealiu modeliu,…
Grikių kruopos: kur laikyti namuose ir kaip išsirinkti kokybiškas?
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien. Nors grikių košė puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek garnyrui prie daržovių ar mėsos patiekalų, iš jų galima pasigaminti ir įvairius troškinius, gaivias salotas ar net desertus. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad grikius lietuviai dar labiau pamėgo pandemijos metu, kai daugelis dirba ar izoliuojasi namuose ir maistą gaminasi patys. Tad specialistė dalijasi patarimais, kaip atskirti kokybiškas grikių kruopas bei kur jas laikyti parsinešus namo. Pasak mitybos ekspertės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės,…
Jaunųjų krepšininkų treneris: 10–17 metų vaikams labiausiai trūksta laiko pavalgyti ir išsimiegoti
Pranešimas spaudai 2022 01 27 Remiantis naujausiais Lietuvos higienos instituto duomenimis, Lietuvoje per penkerius mokslo metus normalaus svorio mokinių dalis (2016–2021 m. m.) sumažėjo 4,5 proc. Įvertinus 7–17 metų mokinių kūno masės indeksą (KMI), pernai (2020–2021 m. m.) antsvorio turėjo 17,5 proc. mokinių, nutukimas diagnozuotas 8,2 proc. vaikų, o 11,1 proc. moksleivių svoris buvo per mažas. Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) komandos „Vilniaus duona“ treneris Karolis Čyžius, treniruojantis 10–17 metų vaikus, pastebi, jog jiems dažnai trūksta disciplinos ir žinių, kaip tinkamai maitintis, ir pataria, ką daryti tėvams, kad vaikai išvengtų energijos duobių ir pervargimo. SKM treneris K. Čyžius pabrėžia, kad daugiau nei du trečdaliai vaikų maitinasi prabėgomis – pakeliui į treniruotę tiesiog užsikemša traškučiais, greituoju maistu, šokoladais, užsigeria saldžiomis sultimis ar gazuotais gėrimais.…