Dėl savo naudos sveikatai ir paruošimo būdų įvairovės brokoliai – viena vertingiausių daržovių. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gyd. dietologės dr. Editos Gavelienės, brokoliuose gausu skaidulų, geležies, vitaminų A, C, K ir kitų vitaminų bei mineralų. Tiesa, brokoliai ne tik maistingi, bet ir lengvai paruošiami. Užtenka vos keletą minučių juos pavirti garuose ir turėsite puikų garnyrą prie karštų patiekalų. Švęsdamas sveikatos mėnesį ir skatindamas sveikus pasirinkimus kasdieniame gyvenime prekybos tinklas „Rimi“ kviečia namuose išbandyti bolivinių balandų salotas su pavasariniais brokoliais. Išraiškingo skonio daržovė Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors ne visi mėgsta išraiškingą brokolių skonį, tačiau tai – maistinga, mažai kalorijų turinti ir…
Traiškytų agurkų azijietiškos salotos – pavasariška gaiva kiekviename kąsnyje
Visiems gerai mūsų kraštuose pažįstami agurkai kiekvieną vasarą keliauja ant stalo, kaip gaivus ir sveikas pagardas. Tačiau ar žinojote, kad ši žalia daržovė yra populiari ir daugelyje Azijos šalių, kur iš agurkų pagamintos salotos tiekiamos kartu šalia aštrių patiekalų? Šiandien prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti naują būdą, kaip patiekti agurkus ir dalinasi šviežių azijietiškių traiškytų agurkų salotų receptu. Į visų „Lidl“ parduotuvių lentynas jau atkeliavo šiais metais ūkininkų nuimtas daržovių, vaisių bei uogų derlius. Artimiausioje parduotuvėje galite rasti ridikėlių su žaluma, salierų stiebų, salotų bei jų mišinių, ekologiškų mažųjų špinatų, taip pat tamsių ir žaliųjų besėklių vynuogių, žaliųjų avokadų, didelių ir sunokusių mangų, ekologiškų apelsinų bei Crimson Snow, Golden Delicious,…
„Visą laiką buvau kaip ant adatų, nes nežinojau, ką rasiu grįžęs namo…“ – vilnietis Rolandas apie begalinę meilę su mirtimi kovojančiai mamai
„Visą laiką buvau kaip ant adatų, nes nežinojau, ką rasiu grįžęs namo…“ – vilnietis Rolandas apie begalinę meilę su mirtimi kovojančiai mamai „Vieną dieną mano mama kieme paslydusi pargriuvo ir stipriai susitrenkė galvą, – prisimena vilnietis Rolandas. – Nedelsdamas nuvežiau ją į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės traumatologinį skyrių.“ Ligoninėje Rolando mamai atliko daugybę tyrimų. „Po tyrimų mane pasikvietė gydytoja, – prisimena Rolandas. – Ji pasakė, kad rentgeno nuotrauka rodo, kad jos galvoje yra auglys…“ Pasak Rolando, nors auglys ir buvo nepyktybinis, gydytoja patarė jį išoperuoti. „Operacija praėjo normaliai, po to mama dar kurį laiką buvo reabilitacijoje, – pasakoja Rolandas. – Viskas lyg ir gerėjo ir po kelių mėnesių mama jau…
Akį traukiantys juodi margučiai – lengvai ir tvariai: kiaušiniams dažyti naudokite natūralias priemones iš gamtos
Velykos – daug kūrybinės energijos reikalaujanti tradicinė šventė, todėl šiemet į pasiruošimą jai pažiūrėkite kiek išradingiau bei tvariau. Pavyzdžiui, pusryčių stalą puoškite neįprastų spalvų margučiais – juodais. Prekybos tinklas „Lidl“ ragina pirkėjus rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius ir juos dažyti naudojant natūralias priemones iš gamtos. Ne paslaptis, kad kiaušinių dažymas svogūnų lukštais ir žolelėmis yra vienas populiariausių marginimo būdų Lietuvoje. Žali kiaušiniai yra apdengiami sudrėkintomis žolelėmis, kad geriau priliptų, ir stipriai surišami nedideliame marlės ar moteriškų pėdkelnių gabalėlyje. Tuomet kiaušiniai yra panardinami į svogūnų lukštų pripildytą puodą ir verdami tol, kol pasiekia norimą išvirimo lygį, o vėliau yra atsargiai išgriebiami iš puodo ir išvyniojami – tokiu būdu…
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmą kartą atlikta totalinė laparoskopinė gastrektomija
Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikos Chirurgijos skyriaus onkochirurgas Mindaugas Šatkauskas pirmą kartą ligoninės istorijoje atliko sėkmingą laparoskopinę totalinę gastrektomiją – laparoskopu pašalino visą vėžiu sergančiojo skrandį. Šiai operacijai chirurgai ruošėsi seniai ir jau du kartus vėžiu sergančiam pacientui buvo pasirengę šalint skrandį laparoskopu, tačiau dėl pažengusios ligos operacijos metodą teko keisti ir operuoti įprastu chirurginiu būdu. Laparoskopinė gastrektomija – labai sudėtinga operacija, Lietuvoje yra nedaug ją atliekančių chirurgų. Ligoninėje laparoskopu jau kelis dešimtmečius atliekamos ginekologinės operacijos, žarnynas šiuo metodu operuojamas jau per dešimt metų, atlikta per 300 žarnyno operacijų. Skrandžio šalinimo laparoskopu operacija – pirmoji, nes ji sudėtingesnė ir reikėjo specialaus pasirengimo.Vargino skrandžio skausmasTolimųjų reisų vairuotoju dirbantis Gintaras sako žinojęs,…
Kaukės nebėra privalomos, bet vaistininkai pataria neskubėti jų nusiimti
Nuo šiandien įsigaliojus tik rekomendacijai, o ne būtinybei viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, vaistininkai sako, kad nusiimti jų nederėtų skubėti. „Eurovaistinės“ farmacininkai pastebi, kad laikotarpiu kuomet daugiau dėmesio skyrėme asmeninei higienai, o medicininės kaukės apsipirkimo vietose, vaistinėse bei kitose susibūrimo vietose buvo privalomos, besiskundžiančių įvairiomis ligomis, ne tik COVID pandemija, taip pat buvo mažiau. Vaistininkė Elvyra Ramaškienė sako, kad medicininė kaukė sudaro fizinį barjerą, kuris kosint ar čiaudint neleidžia išplisti pasklidusiems viruso lašeliams: „Turbūt ne vienas pastebėjome, kad COVID pandemijos metu su bakterijomis ar virusais susidurdavome rečiau. Taip buvo todėl, kad gyventojai buvo sąmoningesni ir daugiau dėmesio skyrė savo sveikatai, asmens higienai, imunitetui. Norėtųsi, kad tokie įpročiai išliktų ir panaikinus…
Velykiniai pusryčiai be klaidų: kaip išvirti tobulą kiaušinį?
Velykų sekmadienio pusryčiai – viena svarbiausių šios šventės tradicijų. Todėl nesinori, kad prie bendro stalo susėdusių šeimos narių nuotaiką gadintų net menkiausi nesklandumai, pavyzdžiui, prastai išvirę kiaušiniai. Kiek laiko reikia virti marginamus kiaušinius ir kokių kulinarinių triukų dar galima imtis, kad pakili pavasario atgimimo atmosfera lydėtų visus ateinančius metus dalinasi prekybos tinklas „Lidl“. Ruošiantis sutikti Velykas būtina suprasti, kad vieno tobulo šventinio recepto nėra, todėl kone kiekviena šeima turi skirtingas velykines tradicijas. Pavyzdžiui, kokiu būdu yra marginami kiaušiniai, ar kuris šeimos narys pirmasis renkasi ir daužia savo margutį. Be to, čia galioja ir skirtingos kulinarinės tradicijos, o viena svarbiausių – kokio virimo lygio kiaušinius ruošti bei kiek laiko reikėtų juos…
Burrata sūris – jūsų svajonių užkandžiams: išbandykite burnoje tirpstančių salotų receptus
Sūrio gurmanai neleis sumeluoti, jog tikrąja pasaulio sūrių sostine derėtų laikyti Italiją. Įvairiuose šalies regionuose gaminama daugiau nei 2 500 skirtingų tradicinių sūrio rūšių, o Murgia mieste šalies pietuose gimsta gurmaniškasis Burrata sūris. Kuo ypatingas šio sūrio skonis ir kodėl jis taip puikiai dera kartu su salotomis pasakoja prekybos tinklas „Lidl“ – čia tęsiasi pirkėjų pamėgta „Deluxe“ produktų linijos savaitė, o viena šios savaitės žvaigždžių ir yra žymusis Burrata sūris Burrata – tai iš karvių pieno gaminamo minkštojo sūrio rūšis. Dažniausiai gaminamas Italijos sūrio meistrų rankomis, Burrata sūris yra labai panašus į garsiąją mocarelą, tačiau šiuo atveju sūrio rutulėlis slepia visai kitas gamybos paslaptis. Mocarelos sūris paprastai pjaustomas riekelėmis, o santykinai…
Sveikos gyvensenos ekspertas: nepakankamas dėmesys sportininkų mitybai garantuoja traumas
Daug kalbant kokia svarbi mityba ypač sportuojantiems žmonėms, ekspertai pastebi, jog retas profesionalus sportininkas turi mitybos planus, o ką kalbėti apie sportuojančius paauglius ar mėgėjus. Pasak biomedicinos mokslų daktaro, sveikos gyvensenos ir mitybos specialisto Artūro Sujetos, derinant tinkamą fizinio krūvio „dozę“ su sveikatai palankia mityba, kurioje dominuoja baltymai ir angliavandeniai, galima greičiau atsistatyti po sportinio krūvio ir užkirsti kelią traumoms. Besivadovaujantys šiuolaikinėmis mokslu grįstos mitybos strategijomis taip pat stebi savo vitamino D ir kalio kiekį kraujyje. Trūkstant šių elementų, pasak A. Sujetos, traumos sporte neišvengiamos. Anot eksperto, tik kas dešimtas sportininkas išnaudoja gerai subalansuotos mitybos privalumus, nors tikslingai maitinantis geriau veikia medžiagų apykaita, tolygiau pasiskirsto energijos kiekis dienos ar treniruotės…
Dietologė pataria: pavasarį stiprinant organizmą į mitybos racioną svarbu įtraukti žuvį
Nors visavertė mityba svarbi bet kuriuo metų laiku, ekspertai pataria didesnį dėmesį jai skirti pavasarį, kuomet organizmui svarbu gauti visų reikalingų medžiagų. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į savaitės meniu reikėtų bent du kartus įtraukti žuvį. Ir nors visada geriausia valgyti ją šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione. „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė primena – labai svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus. Perkant šaldytą žuvį, reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio. Jūrinės ar gėlavandenės? Parduotuvėse dažniausiai lietuviai renkasi jūrines lydekas: keptas, rūkytas arba šaldytas, bet Lietuvoje jų pagaunama…