Lydytas „ghi“ sviestas yra kepimo riebalų rūšis, plačiai naudojama Indijos virtuvėje. Pastaraisiais metais šio sviesto populiarumas išaugo ir kitose pasaulio šalyse. „Ghi“ gaminamas kaitinant sviestą, atskiriant vandenį ir pieno medžiagas bei taip paliekant grynus, nuskaidrintus sviesto riebalus, pasižyminčius sodriu skoniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors šį sviestą reikia vartoti saikingai, vis dėlto jis gali tapti vienu iš vitaminų A, E ir K2 šaltinių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos pastebėjimu, šio sviesto rūšis tampa vis populiaresnė tarp pirkėjų, todėl verta pasinaudoti proga ženkliai sutaupyti bei šią savaitę „Rimi“ parduotuvėse jo įsigyti net su 60 proc. nuolaida. „Ghi“ sviestas – sveikatai palankiausias Pasak „Rimi“ sveikatai palankios…
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
Nors po atostogų sugrįžome į darbus pailsėję, kartais oda išduoda, kad ja vasarą nebuvo tinkamai pasirūpinta. Saulė, vėjas, sūrūs jūros purslai ir permainingas oras turi įtakos plaukų ir odos grožiui bei sveikatai. Pasibaigus vasarai gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė siūlo dvi savaites intensyviau palepinti odą kaukėmis, o paskui grįžti prie įprastos rutinos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad prekybos centruose nuo rugsėjo 5 dienos, visą rugsėjo mėnesį, vyks „Grožio šventė“: daugelio pamėgtas kosmetikos ir higienos priemones bus galima įsigyti iki 50 proc. pigiau. Namudinės priemonės – ne išeitis Gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė sako, kad nuomonė, jog viskas, ką dedame į skrandį, galime tepti ir ant odos,…
5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje, ir tikrai nustebinsiančio nebrangaus pupelių deserto receptas
Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir jaunystėje. Kaip pasirūpinti, kad mityba būtų visavertė, ir kad ji padėtų vyresniame amžiuje jaustis geriau? Sveikas maistas tikrai nėra nuobodus – prekybos tinklo „Iki“ specialistai dalijasi paprastais patarimais ir skania nebrangaus deserto idėja, kurią tikrai įvertins tiek seneliai, tiek anūkai. 1. Daržovių ir vaisių – penkiskart per dieną „Daržovės nebūtinai reiškia tik salotas. Bent kartą per dieną jų verta suvalgyti šiltų – keptų, troškintų, virtų. Jų įtraukti į valgiaraštį visai nesunku: pavyzdžiui, bulvių košę pagardinkite salierais arba pankoliais, o į makaronų padažą įdėkite kubeliais pjaustytų paprikų, cukinijų ar morkų. Puiki…
Lietuviai atranda naują supervaisių: padeda ir figūrai, ir jaučiant stresą
Nedideliame, mažiau nei 150 gramų sveriančiame vaisiuje slypi daug jėgos – padeda virškinti, mažinti cholesterolio kiekį, stiprina imuninę ir nervų sistemas. Ir tai tik keletas kaktusinių figų privalumų, atskleidžia „Iki“ daržovių ir vaisiaus skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Dar dygliuotaja kriauše ar opuncija vadinamą vaisių vertino jau actekai, o dabar su patrauklios kainos kaktusinėmis figomis susipažįsta ir lietuviai. Opuncijų gimtinė – Meksika. Šios rūšies kaktusai yra valgomi, o dar actekai jį naudojo natūralioje medicinoje, garbino ir laikė šventu. Šiuo metu iki 5 metrų aukščio užaugantis augalas auginama beveik visame pasaulyje, šilto klimato šalyse. Vertingiausia kaktuso dalis yra jo geltoni, oranžiniai ar net raudoni vaisiai. „Kaktusinės figos yra tikras vertingų medžiagų šaltinis,…
Vynuogių ABC: kurias rinktis ir kur taip vertinamų antioksidantų daugiau – šviesiose ar tamsiose?
Rugpjūčio pabaiga – puikus metas pamaloninti savo skonio receptorius vynuogėmis, nes pasirodo pačios įvairiausios jų veislės, kuriomis galima mėgautis už gerą kainą: nuo žalių ir geltonų iki raudonų ir juodų. Ką vertingo sveikatai duoda šie vaisiai ir kurios vynuogės yra maistingesnės: šviesiosios ar tamsiosios? Pagrindinius įvairių vynuogių skirtumus atskleidžia prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. „Vynuogės – puiki pamaina lietuviškoms uogoms, kurių pikas kartu su vasara eina į pabaigą. Nors jos paklausios ištisus metus, pastebime, kad pasirodžius šviežiam derliui pirkėjai aktyviau vynuoges dedasi į krepšelius. O derlius šiemet be galo gausus: pirkėjai gali rinktis iš žalių, raudonų, mėlynų, juodų, su sėklomis ar be jų. Matome, kad…
Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?
Tik filmuose ar reklamose matome, kaip džiugiai nusiteikę šeimos nariai rytais neskubėdami pusryčiauja – realybėje daugeliui tėvų rytinis vaikų žadinimas į darželius ar mokyklas kainuoja daug nervų. Per vasaros atostogas vaikai miegodavo kad ir iki pietų, tačiau gydytojas Valentinas Morozovas sako, jog išmokyti vaikus naujų įpročių tikrai nėra misija neįmanoma – reikia tik trupučio pastangų. Nors dažnai dėl nemiegos esame linkę kaltinti persivalgymą, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė paneigia mitą, kad naktipiečiai yra blogis – prieš miegą suvalgytas tam tikras užkandis gali net pagerinti miego kokybę. O jei per rytinę skubą pusryčiams nebelieka laiko, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo juos supakuoti į…
Kurios šparaginės pupelės sveikesnės – žalios ar geltonos? Jų skirtumai – ne tik naudingose savybėse
Šparaginės pupelės yra vienos skaniausių ankštinių daržovių. Pigios, sveikos, nekaloringos ir labai lengvai paruošiamos. Tačiau ar žinote, kuo skiriasi geltonos ir žalios šparaginės pupelės? Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atskleidžia, kad skiriasi tiek jų nauda sveikatai, tiek paruošimas. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti apie 400 g daržovių ir vaisių, padalytų į penkias mažesnes porcijas. Rugpjūtį tą padaryti visai lengva – galima tebesimėgauti gaiviomis vasaros uogomis ir vaisiais, tačiau jau gardžiuotis ir prasidėjusiu šviežių su rudeniu siejamų daržovių derliumi. „Jau pasirodė net kelių rūšių moliūgai, traškios Lietuvoje užaugintos morkos, saldžiosios kukurūzų burbuolės, populiarieji burokėliai, cukinijos, porai ir kt. Lietuviai labai vertina mūsų šalyje užaugintas…
Išvenkite klaidų – sukurkite savo vaikui sveikatą tausojančią mokymosi aplinką
Vasara netrunka prabėgti. Nespėji nei apsidairyti, o rudenėlis ir vėl lipa ant nosies savimi nešdamas įprastus rūpestėlius. Ir vėl tenka ruošti vaikučius į mokyklą, planuotis išlaidas. Kaži ar pasiruošimą mokyklai įsivaizduojame be tokių atributų kaip kanceliarinės prekės – parkeriai, pieštukai, flomasteriai, markeriai, korektoriai, klijai, drožtukai, trintukai, penalai, sąsiuviniai, aplankalai, skaičiuotuvai bei kitos smulkmenėlės. Dažnoje mokykloje būtinas atributas – uniforma (kurios įsigyjami bent du komplektai, o marškinėlių ir penketas). Svarbu pasirūpinti ir sportine apranga. Kuprinę turbūt galima nominuoti kaip mokyklos simbolį, atkeliavusį dar iš tėvelių laikų. Vis dėlto laikmečiui keičiantis, kinta ir mokiniui svarbių priemonių sąrašas. Kaži ar šiuolaikinis mokyklinukas beišsiverčia be technologijų. Naujosios technologijos – poreikių tenkinimas bei sveikatos tausojimas…
Nuo senovės taikomas konservavimo būdas: sandėliuoti – patogu, o vartoti – naudinga
Paskutinis vasaros mėnesis, norime to ar ne, sufleruoja apie artėjantį rudenį. Sustabdyti laiko, deja, negalime, tačiau pasirūpinti, kad vasaros gėrybėmis galėtume mėgautis ir sezonui pasibaigus, galimybių tikrai yra. Vienas geriausių būdų apsirūpinti uogomis, vaisiais, daržovėmis ir žolelėmis – džiovinimas. Kaip teisingai džiovinti gėrybes, kad jomis galėtumėte mėgautis ištisus metus? Kuo naudingos džiovintos vasaros gėrybės? Nors džiovinimas nėra toks populiarus konservavimo būdas kaip šaldymas, rauginimas ar marinavimas, iš tiesų jis naudojamas nuo gilios senovės ir laikomas vienu geriausiu. Kodėl? Džiovinimo metu iš produktų pašalinama apie 70-80% vandens, tad užtikrinama apsauga nuo kenksmingų organizmų – grybelių, pelėsių ir bakterijų – atsiradimo, tačiau natūralus kvapas, skonis ir maistinė vertė išlieka. Džiovintus produktus galima…
Ortopedė konstatuoja – vaikų laikysena pavojingoje būklėje: ką daryti, kad stuburas išliktų sveikas?
Kuprinės nešiojimas ant vieno peties, naudojimasis telefonu nuleidus galvą ir įtampos sukėlimas sprando srityje – dažniausios iš ortopedės-traumatologės Rasos Simonaitytės įvardintų vaikų laikysenos ydų. Anot specialistės, svarbu imtis tinkamų priemonių, kad būtų išvengta negrįžtamos žalos vaiko sveikatai. Prieš rugsėjį į vaikų mitybą dėmesį atkreipia ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: kuprinėse neturėtų būti saldžiųjų gėrimų bei greitojo maisto užkandžių. Nors sveikatai palankiai mitybai reikia dėmesio, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad tėvams gelbėja mažiesiems patogios pakuotės ir „Mano dienai“ produkcija: tai švieži, iš kokybiškų ingredientų, pagal virtuvės šefų kurtas ir ištobulintas receptūras paruošti gaminiai. Kuprinės svoris – ne daugiau 700 g Ortopedės-traumatologės Rasos Simonaitytės teigimu, pirmokui reikia lengvos…