Gegužės 9 dieną restorane „D‘Antonio” prie Katedros vyks „Planeta Grand Prix” Lietuvos someljė čempionatas, kurio metu jau šeštą kartą bus išrinktas daugiausiai mūsuose apie vyną išmanantis žmogus. 2011 metų Lietuvos someljė bus apdovanotas pagrindinio čempionato rėmėjo Italijos vyninės „Planeta” prizu – kelione į Siciliją. Kaip ir visame pasaulyje, tokiuose čempionatuose dalyvauja su vynu dirbančių restoranų, viešbučių, vynų mažmena ir didmena prekiaujančių įmonių darbuotojai bei nepriklausomi vyno žinovai. Šiuo metu tituluočiausias šalies someljė, kuris didžiuojasi net keturiais čempiono medaliais, yra „Vyno klubo” ekspertas Arminas Darasevičius. Šiemet dėl garbingo titulo pasiryžę rungtis: Redas Norkeliūnas (restoranas „Stikliai”), Narimantas Miežys (restoranas „Saint Germain”), Onuras Ursavas (restoranas „Apvalaus stalo klubas”), Rita Keršulytė (restoranas „Lokys”), Tomas Skunčikas (bendrovė „Bennet Distributors”), Albertas Koncijalovas (bendrovė „Liviko”), Someljė mokyklos studentas Darius Mileris. Titulą apginti pasiryžęs ir A. Darasevičius. Pirmą kartą kompetetingą vertinimo komisiją papildys svečiai iš užsienio: Latvijos someljė asociacijos prezidentas Raimondas Tomsonas ir Estijos someljė asociacijos prezidentė Kristel Nommik. Lietuvos someljė asociacija šį renginį organizuoja pagal Tarptautines someljė asociacijos (ASI) taisykles. Vidurdienį jie dalyvaus teorinio testo ir aklosios vyno degustacijos rungtyje, vėliau seks praktinė rungtis: brandaus vyno butelio atkimšimas, perpylimas ir svečių aptarnavimas. Patekę į finalą dalyvaus aklojoje stipriųjų gėrimų ir vyno degustacijoje bei vyno ir maisto derinimo užduotyje, vyno meniu turės rasti ir ištaisyti klaidas bei gaus praktinę užduotį. Nepatekę į finalą ir besirungiantys dėl 5-8 vietos dalyvaus šampano pilstymo rungtyje. Čempionato vanduo – „Acqua Panna” ir „S.Pellegrino” (tiekėjas – „Bennet Distributors”), putojantis – „Cava Agusti Torello Mata” (tiekėjas – „Vyno klubas”) krištolas – „Schott Zwiesel” (tiekėjas – „Sangaida”). Trys prizininkai atstovaus Lietuvai spalio mėnesį, vyksiančiame Baltijos Vanna Tallinn someljė čempionate Taline. Žiniasklaidos atstovai 18 valandą kviečiami stebėti ir užfiksuoti įdomiausias čempionato finalo akimirkas. 2010 metų „Casillero del diablo Grand Prix Lietuvos Someljė čempionate pergalę šventė „Vyno klubo” atstovas Arminas Darasevičius. Antrąją vietą laimėjo Narimantas Miežys (restoranas „Saint Germain”), trečią – Gintaras Jakutavičius (restoranas „Steak House Helios). Finale varžęsis Arbertas Koncijalovas (benrovė „Liviko”) liko ketvirtas. Geriausio šampano pateikėjo titulą pelnė penktosios vietos laimėtojas Redas Norkeliūnas (restoranas „Stikliai”). Varžybose dalyvavo ir Žydrė Šatienė („LivLounge”), Francesco di Marco („D‘Antonio”), Evelina Runaitė („Sadutė”), Vaidotas Burbulis („Burbulio vyninė”). Kas yra someljė? Someljė yra profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už restorano vyno meniu sudarymą, atsargų priežiūrą, svečių aptarnavimą, parenkant vyną ir kitus gėrimus prie patiekalų. Someljė restorane gali būti ne mažiau svarbus už virėją, jei jis atsakingas už aptarnaujančio personalo veiklos organizavimą, motyvavimą ir mokymą. Aukščiausio lygio someljė paslaugos gali tapti neatsiejama gero restorano įvaizdžio dalis. O klientų pasitenkinimas – komercinės sėkmės pagrindas.