• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Simonos Albavičiūtės šaldytuvo apžvalga: iš gendančių produktų pavyko pagaminti salotas
  • Po dramatiškos kovos paaiškėjo „VILNIUS TECH Esports“ „League of Legends“ turnyro nugalėtojai
  • Ką veikia 21 amžiaus inžinieriai?

RSS Horoskopai

  • Maxima nuolaidos: geriausi pasiūlymai kiekvienam
  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?

RSS IT naujienos

  • Nacionalinis prieigos punktas – vartai unifikuotai transporto informacijai
  • Vakcinavimas – dar vienas iššūkis darbdaviams: ko būtina nepamiršti?
  • 5G ir vartotojo duomenų apsauga: kodėl tai pats saugiausias ryšys?

Prekybos centrų lentynose – mokslo kuriamas išmanusis maistas

Jogurtas su gerosiomis bakterijomis, vanduo su mineralais, batonėlis, praturtintas baltymais, duona su maisto skaidulomis – tai produktai, turintys naudingųjų savybių ir yra apibūdinami viena sąvoka – funkcinis maistas, kuris pamažu atranda vietą parduotuvių lentynose. Tačiau ar lietuviai žino, kas yra funkcinis maistas?

Naujausias ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto kartu su Japonijos mokslininkais atliktas tyrimas „Funkciniai maisto produktai: vartotojų pasirinkimus lemiantys veiksniai“ parodė, kas turi įtakos vartotojams renkantis funkcinio maisto produktus.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesorės dr. Justinos Gineikienės teigimu, iki šiol atliekant dauguma tyrimų šioje srityje buvo analizuoti su sveikata susiję veiksniai ir jų daroma įtaka vartotojo pasirinkimui. Šio tyrimo projekto tikslas yra nustatyti ir kitus veiksnius, lemiančius funkcinio maisto pasirinkimą ir nuostatas šio maisto atžvilgiu.

„Tyrimo rezultatai atskleidė, kad polinkis į demonstratyvų vartojimą bei jautrumas aplinkinių įtakai turi teigiamą poveikį funkcinio maisto vertinimui bei ketinimui pirkti funkcinį maistą, t. y. žmonės, kuriems svarbu pasirodyti prieš kitus bei rūpi aplinkinių žmonių nuomonė, dažniau renkasi tokius produktus, o asmens savikontrolės lygis turi neigiamą poveikį funkcinio maisto pasirinkimui. Žmonės, kuriems sunkiau save kontroliuoti, dažnai ieško „lengvesnių“ ir paprastesnių sprendimų, kaip būti sveikesniam, nes nusipirkti funkcinio maisto produktą reikalauja mažiau pastangų nei pilnavertė subalansuota mityba ar reguliari mankšta. Taip pat asmenys, patiriantys su stresu susijusius sutrikimus ar simptomus, yra labiau linkę rinktis funkcinio maisto produktus, o gydymasis nuo tam tikrų ligų nėra susijęs su funkcinio maisto vartojimu“, – sako profesorė. 

Visgi vartotojai nevienareikšmiai vertina funkcinį maistą sveikumo ir natūralumo atžvilgiu. „Pavyzdžiui, žmogus susidūręs su tam tikra inovacija, ne visada tai vertina palankiai. Rinkdamasis pieną, praturtintą vitaminu D, vartotojas mato ir įprastą, natūralų pieną, keliantį dviprasmius jausmus, mintis, skatinančius skeptiškiau žiūrėti į visus kitus funkcinio maisto produktus“, – sako profesorė.

Susidomėjimas auga

Tyrimo duomenys parodė, kad Lietuvoje funkcinį maistą dažniausiai renkasi jaunesni, darbingo amžiaus žmonės. Jie skuba, bet nori gyventi sveikiau. Dažniausiai šie vartotojai gyvena didžiuosiuose miestuose.

„Vykdant tyrimą netikėta buvo tai, kad neradome pajamų ir funkcinio maisto vartojimo ryšio, nepaisant to, kad funkcinio maisto produktai dažnai yra kiek brangesni. Skiriasi ir šalių situacija, tyrimų rezultatai yra skirtingi, tad vieno vartotojo veido nupiešti negalime. Kai kuriose šalyse šį maistą renkasi žmonės, gaunantys didesnes pajamas. Kitose šalyse pajamų ryšio nėra. Kai kuriose šalyse dėl sveikatos problemų tokį maistą renkasi ir vyresnio amžiaus žmonės, priešingai negu Lietuvoje“, – sako tyrėja, ISM universiteto doktorantė Dovilė Barauskaitė.

D.Barauskaitės teigimu, funkcinio maisto apibrėžimai yra skirtingi, pačios sąvokos žmonės nežino ir neskirsto. Žmonės supranta tai kaip „pagerintą“, „super maistą“. Kalbant su žmonėmis apie konkrečius produktus, vartotojams tampa aiškiau, jie yra išbandę juos. Visgi informacijos trūksta.

„Tyrimo metu kalbėjome su ekspertais, dietologais, mitybos specialistais, atkreipėme dėmesį, kad žmonės nežino apie medžiagas, kurių reikia mūsų organizmui, nežino, kiek jų reikia, kuo jos naudingos. Dėl to vartotojų produktų vertinimas yra skirtingas. Mums įprastus duonos, pieno produktus žmonės vertina teigiamai, nes tai tradicinės kategorijos ir lietuvių mėgstami produktai. Tas pats yra kalbant apie funkcinius ingredientus. Vitaminai, kalcis, magnis yra puikiai žinomi ir lietuviai šiuos ingredientus vertina palankiau. Mažiau pažįstami ingredientai – selenas, karotenoidai, augalų steroliai yra vertinami skeptiškiau, nors dauguma iš jų yra būtini organizmui ir atlieka svarbias funkcijas. Žmonėms trūksta informacijos, dėl to tai skamba grėsmingai ir į tokius produktus žiūrima gana atsargiai“, – sako D. Barauskaitė.

Tyrimo autorių teigimu, tendencija vartoti funkcinį maistą didėja – pažiūrėjus į skaičius, funkcinis maistas yra viena sparčiausiai augančių maisto produktų kategorijų. Žmonės vis labiau rūpinasi sveikata, mityba. Suvokiamas ryšys, kaip mityba daro įtaką sveikatai ir tai lemia vis dažnesnį tokių produktų pasirinkimą.

„Populiariausios funkcinio maisto kategorijos – pieno produktai, duonos gaminiai. Šiose kategorijose yra daugiausiai variantų ir alternatyvų. Atsiranda ir naujų produktų kitose kategorijose, plečiasi ir sausų pusryčių kategorija (dedami vitaminai, mineralai). Vienas iš aspektų, lemiančių kategorijos populiarumą, yra produkto tipas ir gamybos procesas. Kai produktas nėra labai sveikas, bandoma kompensuoti tai papildomomis naudingomis medžiagomis (vitaminais, mineralais ir pan.) Galime rasti ir mėsos produktų su probiotikais, majonezo, padažų su skaidulomis. Atidžiau pažiūrėję galime rasti daugybę pavyzdžių. Lietuvoje populiariausi pieno ir duonos gaminiai – jų vartojame daugiausiai“, – apibendrino tyrimo vadovė.

Tyrimo finansavimo šaltiniai: dvišaliai Lietuvos–Japonijos mokslo ir sklaidos projektai, finansuojami konkurso būdu pagal Lietuvos mokslo tarybos ir Japonijos mokslo skatinimo organizacijos „Japan Society for the Promotion of Science“ (JSPS) susitarimą (projekto nr. LJB-2/2016).

Pranešimą paskelbė : Dalia Petuškienė, ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas

Rekomenduojame
 
REIMA Vipellys Lemon Yellow 26-29
 
Camper Iman K400299 Grey 38
 
Crocs™ Crocs CHERRIES G0734300-MU
 
REIMA Vipellys Neon Pink 30-33
 
ALTERCORE Katie Black 40
 
UVA/UVB SPF30 Powder Me SPF Dry Sunscreen Biri mineralinė pudra nuo saulės 17.5g
2018 03 30   BNS Spaudos centras
  Studijos
  • Investavus 42 mln. eurų bus baigiamas formuoti prestižinis verslo slėnis „Green Hall“

  • Nauja „Senukų“ parduotuvės koncepcija: viduje pastatytas realaus dydžio namas

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • Video įgarsinimas
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT