Verslas

Pienininkai: pieno žaliavos importo sustabdymas sužlugdytų visą pieno sektorių

Žemės ūkio ministerijos koordinuojama veterinarijos tarnyba imasi veiksmų, kurie gali visiškai sustabdyti aukštos kokybės žalio pieno įvežimą iš Latvijos bei Estijos ir taip sužlugdyti visą Lietuvos pieno sektorių bei sukelti „pieno karą“ tarp Baltijos šalių, teigia pieno perdirbėjai. Jie siūlo visus perteklinius kontrolės veiksmus nukelti po karantino ir tikrinti visą, ne tik įvežtinį, pieną.

Pasak Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimus, kad kovo 30-31 dienomis jas aplankys inspektoriai ir ims išskirtinai tik iš kaimyninių Baltijos šalių įvežamo pieno mėginius neplaniniams laboratoriniams tyrimams.

Šiuo metu įmonės pačios atlieka kiekvienos pieno siuntos laboratorinius tyrimus.

„Kyla reali grėsmė, kad pertekliniais tyrimais gali būti pasinaudota, uždraudžiant pieno importą iš Latvijos ir Estijos. Tai visiškai sužlugdytų Lietuvoje ne tik perdirbimo pramonę, bet ir visą pieno sektorių, taip pat ir pieną gaminančius ūkius. Daliai perdirbimo įmonių tektų visai užsidaryti, daliai – atleisti daugumą darbuotojų, nes sustotų aukščiausią pridėtinę vertę sukuriančių produktų gamyba. Tuomet kils klausimas ne už kokią kainą pienas superkamas iš Lietuvos ūkių, o kas apskritai dar gali tai daryti“, – teigia E. Simonis.

Iš Latvijos ir Estijos įvežamas pienas Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse sudaro trečdalį visos žaliavos, nes mūsų šalies ūkiai nepajėgūs patenkinti viso poreikio. Kai kuriose įmonėse, gaminančiose aukštos kokybės žaliavos reikalaujančią produkciją, šis rodiklis siekia net 70 proc.

Oficialiai patvirtinta, kad iš Latvijos ir Estijos įvežamas pienas yra vidutiniškai dvigubai aukštesnių kokybinių rodiklių, nei superkamo iš Lietuvos ūkių.

Pasak E. Simonio, kaimyninių šalių pienas dėl savo kokybinių charakteristikų strategiškai svarbus Lietuvos pieno pramonei. Šviežiems pieno produktams ir  kietiesiems sūriams pagaminti tinka tik aukščiausios kokybės pienas pagal bakterijų ir somatinių ląstelių mažą kiekį. Kai kurių perdirbimo įmonių technologinės linijos sūriams ir šviežiems pieno produktams gaminti taip pat pritaikytos perdirbti ne bet kokį pieną, o tik aukščiausios kokybės, kurio Lietuvoje trūksta.

„Stebina tai, kad kontroliuojančios įstaigos nusitaikė išimtinai tik į žaliavos importą, kai apie vietinės žaliavos papildomus patikrinimus nekalbama. Be to, papildomų kontrolės veiksmų imtasi itin ekstremaliu karantino laikotarpiu, kai visos įmonės dirba ne tik ypatingai įtemptomis ekonominėmis, bet ir griežčiausio sanitarinio režimo sąlygomis“, – sako E. Simonis.

Jo teigimu, pieno žaliavos importo uždraudimas taip pat grėstų „pieno karu“ tarp Baltijos šalių, nes sukeltų rimtas pasekmes Lietuvos kaimynėms. Latvijos ir Estijos pieno perdirbėjai neturi pakankamų pajėgumų perdirbti viso savo šalyse pagaminto pieno, todėl šių šalių pieno ūkius gelbėja eksportas į Lietuvą.

„Pieno centras“ siūlo nukelti planuojamus patikrinimus po karantino, kad būtų sumažinta koronaviruso plitimo rizika.

„Tai pat primygtinai prašome privalomai paimti mėginius ne tik įvežtinio, bet ir viso pristatomo žaliavinio pieno rodikliai, ypač gaunamo iš tarpininkų, kurių ankstesnių tikrinimų metu rodikliai buvo prasčiausi“, – sako „Pieno centro“ vadovas.

Pranešimą paskelbė: Stanislavas Likas, UAB „Publicum”

Parašykite komentarą