Buitis, Namai,  Įvairenybės

Patiekalai – gausi jų įvairovė

Įvairūs patiekalai jau ne vieną amžių praturtina kiekvieno žmogaus pietų stalą. Jau nuo senų laikų žmonės įprato gaminti, derinti ingredientus ir sukurti nepriekaištingo skonio maistą. Šaunu, kai šią patirtį galime pritaikyti šiandieninėje virtuvėje, prie jos pridėti savo įgūdžius ir taip sukurti kai ką nepaprasto – malonumą, saldų skonį ir aistrą gaminimui.

Lietuvių kalbos žodyne žodis „patiekalai “ apibrėžiami, kaip valgiai, paruošti iš kelių ingredientų. Jie paprastai skirti valgyti per pusryčius, pietus ar vakarienę. Patiekalų patiekimas atliekamas įvairiuose stalo induose – lėkštėse, dubenyse, salotinėse ar kt., o kitais atvejai gali būti valgomi tiesiog rankose ar nuo iešmo. Jų valgymas taip pat reikalauja atitinkamų manierų. Neįprastas elgesys už stalo suteiks nepatogumų ir parodys jūsų neišmanymo lygį. Todėl galima teigti, jog patiekalai sukuria naują požiūrį į mitybos procesą. Tai naujas žingsnis kultūros link.

Prie pusryčių, pietų ar vakarienės stalo dažniausiai valgome ne vieną patiekalą, todėl įprastai jie yra skirstomi į tris pagrindines grupes:

  • Pirmieji patiekalai  –  tai lengvas ir neapsunkinantis maistas, kurį sudaro įvairios sriubos ir sultiniai;
  • Antrieji patiekalai – šis maistas patenkina alkį ir suteikia nepaprastą skonio malonumą. Tai gali būti įvairūs mėsos ar žuvies patiekalai, garnyrai, bulvės, salotos ar įvairios košės;
  • Tretieji patiekalai – juos sudaro gėrimai ir saldieji desertai.

Dažnai patiekalai yra siejami su tam tikrų šalių nacionaline virtuve. Jie turi savo kilmės istoriją, todėl ne retai kiekvieną dieną valgomą maistą mes priskiriame vienai ar kitai nacionalinei virtuvei. Pavyzdžiui guliašas yra iš Vengrijos kilęs mėsos patiekalas, sushi – Japonijos nacionalinis valgis. Lietuvą taip pat galima priskirti šiai kategorijai. Mūsų tradiciniai patiekalai, tokie kaip cepelinai ar šaltibarščiai, kelią nuostabą ne vienam turistui. Kasdienybėje galima įžvelgti ir daugiau pavyzdžių, tačiau jų įvairovė yra kur kas didesnė.

Tikriausiai negalėtume suskaičiuoti visų patiekalų įvairovės. Didžioji dalis pasaulio valstybių kulinarų pasižymi išradingumu ir aistra gaminimui. Tai lemia tokią didelę maisto patiekalų gausą, kas motyvuoja atrasti naują iššūkį, naują skonį, naują receptą.

Parašykite komentarą