Ruduo – derliaus metas, kai soduose medžių šakos linksta nuo vaisių, tačiau nemaža dalis sveikai maitintis besistengiančių nusprendžia išbraukti juos iš mitybos raciono, nes yra įsitikinę, kad tai sveikatai nepalankūs produktai, turintys didelį cukraus kiekį. Į klausimą, kaip yra iš tikrųjų: tai sveikatai žalinga, o galbūt svarbiausia – balansas, atsako sveiko maisto ruošinių įmonės „7Pack“ ambasadorė, sveikos gyvensenos ir subalansuoto maisto ekspertė Rita Šilenskienė.
Svarbiausia – sveika alternatyva
Fiziologiškai žmogus nori saldaus maisto, nes tai suteikia malonumą ir, anot R. Šilenskienės, svarbu suprasti, kad nereikia atsisakyti saldžių „nuodėmių“, tereikia mokėti surasti sveikas alternatyvas. Šiuo atveju saldumynus reikėtų pakeisti tinkamais vaisiais.
„Aukšto glikeminio indekso produktų tokių, kaip bandelės, kviečiai ir pan., vartojimas sukelia cukraus šuolius kraujyje, galinčius lemti diabeto atsiradimą ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų, todėl tokius produktus geriau pakeisti vaisiais, turinčiais pakankamai ląstelienos“ – pataria R. Šilenskienė. Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad tokiu kelia eina ir „7Pack“, kiekvieną dieną savo klientams siūlydami sveiką ir subalansuotą maistą: tris patiekalus ir du užkandžius, iš kurių vienas – sveikuoliškas be pridėtinio cukraus desertas, kurio sudėtyje dažnai yra vaisių. Norintiems į savo mitybos racioną įtraukti vaisius, R. Šilenskienė pataria atkreipti dėmesį į keletą esminių dalykų: kokybę, kiekybę ir jų derinimą prie kitų suvartojamų produktų.
1. Kokybė ir kiekybė
Vaisiuose yra daug antioksidantų, padedančių sumažinti vėžio riziką bei slopinti su amžiumi didėjantį ląstelių senėjimo procesą, tačiau svarbu rinktis ekologiškus, kuo mažiau saldžius, pirmenybę teikti Lietuvoje augantiems vaisiams. Tik pastarieji gali turėti daugiausiai naudos.
„Jeigu norite deserto ar užkandžio, galite suvalgyti saują vaisių, vieną arba du obuolius, kriaušę, saujelę slyvų, tris-keturias riekeles ananasų, stiklinę ar pusantros uogų. Tokiais kiekiais vartojamas maistas tikrai gali atnešti naudos”, – sako R. Šilenskienė.
O jei renkatės džiovintus vaisius, specialistė siūlo atkreipti dėmesį, kad jie turi konservuoto augalinio cukraus, todėl juos valgant labai svarbu neperlenkti lazdos ir mėgautis saikingai, todėl čia galioja parasta taisyklė geriau mažiau, bet kokybiškiau.
2. Taisyklingas vartojimas
Vaisiai turi gydomąjį poveikį, tačiau jie turi būti valgomi tuščiu skrandžiu ir kaip atskiras maistas, priešingu atveju organizmui nepadėsime, o pakenksime.
„Jei valgysime mėsą, daržoves, garnyrą, o galiausiai dar ir desertą iš vaisių, stipriai sutriks žarnyno veikla. Nieko nuostabaus, kad suvartojus tokį maisto „miksą“, ima kilti rūgštys, pučia pilvą. Galima sakyti, kad užkrečiame žarnyną, nes tuo metu vaisiai pūva ir pūdo maistą, esantį skrandyje”, – pažymi R. Šilenskienė.
Be to, anot specialistės, mokslininkai įrodė, jog sergantys vėžiu ir dėl to turintys riboti suvartojamo cukraus kiekį, gali vartoti vaisius tik tuščiu skrandžiu, priešingu atveju, gydomojo poveikio jie neturės.
3. Nepamirškime subalansuotos mitybos
Kokybiški vaisiai ir tinkamas jų kiekis gali būti naudingas organizmui, tačiau norint maitintis sveikatai palankesniu maistu, svarbu nepamiršti subalansuotos mitybos.
„Kai organizmo neaprūpiname maistinėmis medžiagomis, smegenys siunčia signalą, kad jam trūksta energijos. Jeigu energijos ir maistinių medžiagų pakaktų, mūsų ląstelės „nebadautų“. Deja, situacija yra priešinga: vartojame daug nesveiko maisto, organizmui trūksta skirtingų medžiagų: skaidulinių, antioksidantų, mineralų, vitaminų, todėl jis siunčia signalą, kad jam reikia energijos šaltinio – cukraus, nors ją galime gauti ir iš gerųjų riebalų”, – teigia R. Šilenskienė, pridėdama, kad įvairių sezoninių vaisių ar uogų stiklinė per dieną – puikus desertas ir mikromedžiagų šaltinis