Tikriausiai kiekvienas yra susidūręs su problema, kuomet grįžęs iš parduotuvės su pilnais krepšiais maisto supranta, kad jo šaldytuvas tiesiog perpildytas ir vietos šviežiems produktams nėra. Nepastebimai ateina mintis, kad reikėtų pasvarstyti apie didesnio šaldytuvo įsigijimą, tačiau ką daryti, jei virtuvė nepakankamai erdvi didesniam prietaisui? Maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė, socialiniuose tinkluose geriau žinoma, kaip „Pusryčiams“, dalinasi keletu patarimų, ką reikėtų daryti, kad visi produktai šaldytuve rastų savo vietą ir kuo ilgiau išliktų švieži.
Šaldytuvo erdves paverskite savo sąjungininkėmis
Esant dabartinei situacijai, kuomet parduotuvėse rekomenduojama lankytis kuo rečiau, žmonės yra linkę apsipirkti gausiau, todėl nenuostabu, kad kartais sunku rasti laisvą vietą šaldytuve. Maisto tinklaraštininkė tikina, kad atlikus vos keletą papildomų žingsnių, produktų į šaldytuvą sutalpinsite daugiau, o maistas ilgiau išliks šviežias. Pradėti reikėtų nuo prietaiso lentynų pritaikymo savo poreikiams.
„Šaldytuvo lentynas perdėliokite taip, kad kelios būtų siauresnes, kelios aukštesnės. Į aukštesnes puikiai tilps maisto paruoštukai dėžutėse, sudėtose viena ant kitos arba pieno produktai, kurių pakuočių geriau neguldyti. Siauresnes lentynas skirkite gėrimams, kietesniems pieno produktams, tokiems kaip sūris ar sviestas. Daržoves derėtų laikyti joms skirtose vietose – stalčiuose“, – sako G. Žutautaitė.
Tinklaraštininkė teigia, kad reikėtų nepamiršti išnaudoti ir vertikalių šaldytuvo erdvių dedant produktus ar maisto dėžutes viena ant kitos. Viena dažniausiai daromų klaidų – maisto likučių laikymas šaldytuve tam nepritaikytuose induose. Griozdiški gaminimui skirti indai užpildo horizontalias erdves, todėl taip sukuriama iliuzija, kad šaldytuvas yra pilnas.
„Mano dažniausiai matoma klaida – paruoštukų perkėlimas į šaldytuvą su visais puodais ir keptuvėmis. Savaitės paruoštukus perkelkite į sandarias plastikines ar stiklines dėžutes, jas dėkite vieną ant kitos ir taip tikrai sutaupysite vietos. Jeigu išsivirėte didelį puodą sriubos, ją galima išpilstyti į stiklainius: vienas mažesnis stiklainis – viena porcija“, – pasakoja tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė.
Jei jūsų virtuvė nedidelė, tačiau visgi svarstote įsigyti erdvesnį šaldytuvą, turėtumėte atkreipti dėmesį į jo talpą. Tai, kiek maisto produktų tilps šaldytuve, priklauso ne nuo jo išmatavimų, tačiau nuo talpos, todėl būtent šį rodiklį reikėtų turėti omenyje besidairant erdvesnio šaldytuvo. Šiemet „Tech Top 2020“ technikos apdovanojimuose, metų šaldymo technikos kategorijoje nugalėtoju tapusio „Samsung“ šaldytuvo „SpaceMax“ plonesnės sienelės garantuos ne tik didesnę talpą, tačiau ir tai, kad šaldytuvas nesunkiai įsilies į bendrą virtuvės interjerą.
Sumanus maisto produktų laikymas
Maisto tinklaraštininkė sako, kad pritaikius kelias sumanias produktų laikymo taisykles galima sumažinti jų užimamą erdvę šaldytuve ir taip jame sutalpinti daugiau maisto. G. Žutautaitės nuomone, viena iš didžiausių daromų klaidų, yra produktų laikymas pakuotėse, kurios tik užima papildomą vietą.
„Yra dalis produktų, kuriuos ne tik rekomenduojama, bet ir būtina perkelti iš originalios pakuotės. Pavyzdžiui, taip reikėtų pasielgti su visa perkama šviežia žuvimi, mėsa, sūriu. Mėsą ir žuvį rekomenduoju perkelti į sandarias plastikines ar stiklines dėžutes, sūrį pervynioti į sūrio arba sviestinį popierių, bičių vaško drobelę“, – apie produktų laikymą pakuotėse sako „Pusryčiams“ autorė.
Jei produktus visgi norima laikyti pakuotėse, tam galima išnaudoti ir tokias erdves, apie kurias net nepagalvotumėte. Viena iš tokių – vyno lentyna. Nors įprastai jos būna su giliais išgaubimais buteliams sudėti, tačiau „Samsung“ vartotojams pasiūlė šaldytuvus su daugiafunkcine lentyna – ji yra plokštesnė, todėl puikiai laikyti ne tik butelius, bet ir užkandžius, kiaušinius ir kitus kompaktiškus produktus.
Maisto tinklaraštininkė pastebi dar vieną klaidą, kurią daro žmonės – šaldytuvuose laiko produktus, kurių ten dėti nereikėtų. Tai dažniausiai galioja vaisiams ir daržovėms.
„Kai kurių vaisių ir daržovių šaldytuve laikyti išvis nereikėtų. Pavyzdžiui, citrusinius vaisius, kaip citrinas, apelsinus, greipfrutus, tropinius vaisius – mangus, ananasus, kivius, avokadus, šaknines daržoves, pavyzdžiui, bulves, svogūnus, burokėlius reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Vaisiams puikiai tiks dubuo ant palangės, o šaknines daržovės geriau laikyti tamsioje spintelėje ar sandėliuke“, – patarimais dalinasi G. Žutautaitė.
Maisto tinklaraštininkė tikina, kad produktus laikant jiems skirtose šaldytuvo vietose, jie ilgiau išliks švieži. Neapdorotą mėsą ir žuvį rekomenduojama laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, virš daržovių stalčiaus. Taip pat patartina vengti pieno produktus dėti į šaldytuvo dureles, nes nuolat jas varstant ir dėl to besikeičiant temperatūrai jie gali sugesti greičiau – jiems reikėtų palikti vidurinę lentyną.