2009-01-01 įsigaliojo PVM įstatymo pataisos, kuriomis apgyvendinimo paslaugoms PVM tarifas pakeltas nuo 5 iki 19, o vėliau net iki 21 procento. Per 2009 metus iš daugiau kaip 4 kartus padidinto PVM tikėtosios ekonominės (biudžeto pajamų padidėjimo) naudos negauta. Pagal Lietuvos Respublikos finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenis 2009 m. viešbučių sektorius gavo 130,5 mln. litų (25 proc.) pajamų mažiau negu 2008 m., tačiau sumokėjo mokesčių 7 mln. Lt (12 proc.) daugiau negu 2008 m. Iš deklaruojamo 7 mln. Lt. pajamų padidėjimo realiai dar reikėtų atimti maždaug 2,5 mln. Lt, kuriuos užsienio šalių asmenys susigrąžino pagal ES teisių reguliavimą, numatantį PVM susigrąžinimo procedūras. Be to, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis viešbučių sektorius atleido 25 procentus (apie 7 tūkst.) darbuotojų . VMI teigimu šie skaičiai kiek mažesni – apie 5 tūkst. atleistų darbuotojų (19 proc.), tačiau tai – neesminis skirtumas. Galima lengvai paskaičiuoti, kad papildomų 5 tūkst. bedarbių įregistruotų Darbo biržoje, valstybei ir Sodros biudžetui papildomai kainuoja virš 18 mln.Lt. Lietuva nebegali konkuruoti su kaimyninėmis šalimis – Latvija sumažino PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms iki 10 procentų nuo š.m. gegužės 1 d., Estijoje taikomas 9 proc., Lenkijoje 7 procentų PVM tarifas. Sustojo bendri Baltijos šalių projektai kartu dalyvauti tarptautinėse turizmo parodose, leisti katalogus. Lietuva prarado konkurencingumą ir taps Latvijos priemiesčiu bei tranzitine šalimi, kadangi paslaugos kaimyninėse šalyse daug pigesnės. Lietuvos pasiekiamumas ir žinomumas žymiai mažesnis, lėšų šalies rinkodarai 2010 m.nėra. Sustojo investicijos, išeina iš Lietuvos tarptautinės grandinės( pvz. Kempinsky), parduodami viešbučiai, keičiama jų paskirtis. Restoranų apyvarta sumažėjo 364 mln. litų (33 proc.), o mokesčių 2009 m. sumokėjo 47,5 mln. lt mažiau. Restoranų sektorius skiriasi nuo daugelio verslo šakų – restoranai sukuria labai didelę pridėtinę vertę, nes kartu ir gamina prekę ir suteikia paslaugą. Dėl to Europos Komisija rekomendavo taikyti lengvatinį PVM tarifą ne tik viešbučiams, bet ir restoranams. Prancūzijoje PVM tarifas restoranams buvo sumažintas nuo 18.5 % iki 5.5 %. Restoranų sektorius yra labai imlus darbo vietų sukūrimui. Tyrimais nustatyta, kad keičiantis vartojimo įpročiams, kai vis mažiau maisto gaminama namuose ir daugiau nuperkama maisto prekių parduotuvėse, restoranuose prarandamos 5 darbo vietos, o maisto prekių parduotuvėse sukuriama vos 1 papildoma darbo vieta. Taip pat tyrimais buvo nustatyta, kad restoranų sektoriuje 95 % sąnaudų sudaro vietoje pagamintos prekės bei suteikiamos paslaugos.Taigi, krizės laikotarpiu išlaikant darbo vietas restoranuose, skatinamas bedarbystės mažinimas bei vartojimo didinimas neskatinant importo. Kitaip tariant, pinigai išleisti restoranuose, lieka Lietuvoje. Lietuvoje PVM sumažinimas leistų per 2-3 metus sukurti nuo 5 ik 10 tūkst. darbo vietų, dar 3-5 tūkst. darbo vietų sukurtų restoranus aptarnaujančios įmonės. Kad šie skaičiai pagrįsti, galima pateikti Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos narių- Vičiūnų restoranų grupės paskaičiavimus, kad per kelis metus jie realiai sukurtų iki 700-1000 naujų darbo vietų. Taip pat restoranai gali daug prisidėti stabdant jaunimo emigraciją, kadangi lansktūs darbo grafikai leidžia studentams derinti darbą ir mokslą. Seimo nariai Vaidotas Bacevičius, Audrius Endzinas, Pranas Žeimys ir Petras Auštrevičius Seime įregistravo Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio papildymo įstatymo projektą. Šio įstatymo projekto rengimą paskatino tai, kad kaimyninėse valstybėse taikomas mažesnis PVM tarifas apgyvendinimo paslaugoms, todėl Lietuva pralaimi konkurencinę kovą turizmo sektoriuje. Dabartiniu metu taikomas 21 proc. PVM tarifas.
Related Posts

M. Kavaliauskas: apie kokias elektros rinkos liberalizacijos galimybes pamiršo vartotojai?
2025 07 17
Didėjant skaitmenizacijos svarbai „Keliauk Lietuvoje“ pristato turizmo duomenų stebėsenos įrankį
2022 03 15