• Virtuvė, receptai

    Gera ir kaina, ir skonis: 3 dar neragauti patiekalai, kurie prasideda nuo tuno skardinės

    Gegužės 2-ąją minima Pasaulinė tuno diena. Puiki tekstūra, geras skonis, vertė organizmui ir patraukli kaina – nenuostabu, kad tunas yra tapęs viena populiariausių žuvų pasaulyje. Už šviežią žuvį gurmanai negaili pasakiškų sumų, tačiau konservuotas tunas yra ne tik naudingomis medžiagomis mažai tenusileidžianti, bet ir kišenei draugiška alternatyva. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors parduotuvėse galima įsigyti šviežio tuno, įvairių užtepėlių ir salotų su šia žuvimi, lietuviai dažniausiai renkasi būtent esantį skardinėje. „Matome, kad lietuviai vis noriau vadovaujasi ekspertų rekomendacija į savo mitybą 2–3 kartus per savaitę įtraukti žuvį, ir jų pirkinių sąraše ji atsiranda dažniau. Skubantiems ar savo jėgomis virtuvėje nepasitikintiems žmonėms konservuota žuvis tampa patraukliu…

  • Virtuvė, receptai

    Piknikų sezonas prasidėjo: 5 patarimai, kaip paprastai pasiruošti iškylai

    Kartu su šiltuoju sezonu prasideda ir iškylų lauke metas. Saulėtas oras – tai galimybė su artimaisiais susitikti gamtoje ir ragauti šviežias gėrybes. Nėra nieko smagiau nei mėgautis pikniko diena, tereikia pasirinkti tinkamą vietą, susirasti netoliese esančią aikštę ar parką ir pripildyti krepšį patiekalų, kuriuos būtų lengva nešti, patiekti bei valgyti. Besiruošiantiems iškylų sezonui dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kokius maisto produktus rinktis, o geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip juos patogiai susipakuoti. Maistą ruoškite atskiromis porcijomis Iškyla, kaip gastronominis susibūrimas po atviru dangumi su draugais ar šeima, išpopuliarėjo Prancūzijoje 18 a. pabaigoje, porevoliuciniais metais. Nuo tada žmonės įgijo teisę susitikti ir naudotis šalies…

  • Virtuvė, receptai

    Kokį grilių rinktis ir kaip pasiruošti sezonui: apie mėsos kepimą ant grotelių pasakoja maisto technologas

    Įsibėgėjant pavasariui, vis daugiau lietuvių pradeda maisto gaminimo ant grilio sezoną. Juk nesvarbu, koks oras – grilinti galima visada. Ant grotelių dažniausiai atsiduria įvairūs mėsos gaminiai: kepsniai, dešrelės, šašlykai ar šonkauliukai. Pasak „Rimi“ mėsos eksperto Vido Nadzeikos, svarbu naujam sezonui pasiruošti ne tik gaminamus produktus, bet ir grilių. Jei perkate naują – tinkamai jį išsirinkti. Virtuvės šefas dalinasi naudingais patarimais, kurie pravers tiek grilio naujokams, tiek ir patyrusiems kepėjams. Prieš gaminant – privalu išvalyti kepsninę Prieš gaminimo lauke sezoną labai svarbu tinkamai pasiruošti turimą įrangą ar išsirinkti naują. Pirmiausia, anot „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, privalu išvalyti kepsninę nuo užsilikusių nešvarumų, o vėliau pasiruošti maisto gamybai tinkamus įrankius. „Jei būtent…

  • Virtuvė, receptai

    Grilis ne tik mėsai – ant žarijų ruoštų kaulavaisių receptai: tiks ir desertams, ir kaip puikus garnyras

    Ar kada bandėte ant grilio išsikepti vaisių? Šiam ruošimo būdui ypač tinka kaulavaisiai: nektarinai, persikai. Paruošti ant grilio kaulavaisiai išlieka sultingi, įgauna sodraus dūmo aromato, todėl jie puikiai tinka ir desertų gamyboje, ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ruošimui ant žarijų skirtų produktų parduotuvėse apstu: nuo įvairiausių mėsos gaminių iki jūros gėrybių, sūrių, bulvių ar grybų. „Grilio sezonas – įgavo pagreitį. Pastebime, kad pirkėjai įvairiausiais ant žarijų gaminimui jau paruoštais gaminiais domisi vis labiau. O ypač artėjant savaitgaliui – griliui skirti produktai sulaukia dar didesnio dėmesio. Visgi, lietuviams rūpi ne tik įvairiausi mėsos, žuvies gaminiai ar jūros gėrybės. Pastebime,…

  • Virtuvė, receptai

    Makaronų salotos su daržovėmis tiks pavasariškam piknikui lauke ir nekainuos nė 2 eurų asmeniui

    Atšilus orams nesinori daug laiko praleisti virtuvėje, tad spalvingos makaronų salotos su traškiomis daržovėmis ir gardžiu naminiu padažu tiks tiek šeimos vakarienei, tiek savaitgalio iškylai gamtoje. Be to, tai dar ir gera proga išbandyti kitokio skonio patiekalą – juk makaronus dažniau valgome su sunkesniais mėsos ar grietinėlės padažais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors pavasarį konservuotos daržovės dar nepraranda savo reikšmės, naujai užaugintas derlius – šviežesnis ir sveikatai palankesnis pasirinkimas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina Lietuvoje užaugintas šviežias daržoves. Tegul salotų lėkštės būna kuo spalvingesnės Artėja vasara, kai dažniau valgysime pačias įvairiausias salotas, tad joms verta…

  • Virtuvė, receptai

    Maisto tinklaraštininkė pasidalijo greitai pagaminamų mėsos kukulių ant grilio receptu: kartosite kiekvieną savaitgalį

    Prasidėjo šiltasis metų sezonas. Daugumai šis laikotarpis asocijuojasi su buvimu gamtoje, maisto ruošimu grilyje bei smagiais pašnekesiais su mylimais žmonėmis. Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė-Šimkienė – ne išimtis. Ji sako, kad sako, kad vasarą jai labiausiai praverčia greitai paruošiamų patiekalų receptai, kuomet gardžiai pavalgyti gali gausus būrys artimųjų bei draugų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad norintiems greit ir be vargo pasiruošti pačių įvairiausių grilio patiekalų – nereikia ilgų valandų gaišti virtuvėje. „Parduotuvėse jau kurį laiką galima rasti pačių įvairiausių ruošimui ant žarijų skirtų gaminių. Pradedant kelių rūšių šašlykais, kurie kasmet tradiciškai susilaukia didžiausio pirkėjų dėmesio, pirkėjų krepšeliuose dažnai matyti ir įvairiausių rūšių grilinimui…

  • Virtuvė, receptai

    Pasigaminkite troškinį, kuris nukels į paprikos gimtinę – Ispaniją: prireiks vos kelių ingredientų (receptas)

    Paprikas į Europą atgabeno Kristupo Kolumbo įgula ir nors šią ekspediciją bei šiuolaikinį europiečio stalą skiria ne vienas šimtmetis, paprikos iki šių dienų vis dar yra vienos populiariausių maisto gamyboje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į kasdienį maisto racioną svarbu įtraukti kuo įvairesnių skonių ir spalvų, o paprikos – puikiai tam tinka. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi švelnaus skonio apvaliąsias ir pailgąsias paprikas bei labiausiai mėgsta raudono atspalvio. Kulinarijos ekspertai pavasarį kviečia nuspalvinti savo patiekalų lėkštes ir išbandyti daržovių troškinio receptą, nukelsiantį į paprikos gimtinę – Ispaniją. Spalvingosios paprikos – naudingos sveikatai Paprikų spalvų gama ir įvairovė išties plati – nuo…

  • Virtuvė, receptai

    Atidarykite griliaus sezoną su graikišku Suvlakiu: kiaulienos ir daržovių iešmeliai asmeniui nekainuos nė 2 eurų

    Kiauliena populiari ne tik Lietuvoje: jos patiekalais gardžiuojamasi Pietryčių Azijoje ir Pietų Europoje. Kol kiaulienos troškinius, sriubas ir kitus šios mėsos faršo patiekalus mėgstama gaminti visais metų laikais, kiaulienos kepsniai išlieka vienu didžiausių grilio sezonų favoritų vasarą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, griliuje kepta mėsa. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad prekybos tinklo parduotuvėse kiaulienos asortimentas atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Geriausia ruošti mėsą be papildomų riebalų Jei jums rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų…

  • Virtuvė, receptai

    Pavasario daržovė – smidrai: kaip juos laikyti, kad ilgiau išliktų švieži ir ką iš jų pasigaminti?

    Smidrus – tikrai galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jie labai vertingi organizmui, juos nesunku paruošti. Jie puikiai dera tiek prie mėsos, tiek žuvies ar jūros gėrybių patiekalų, be to, juos galima kepti ir ant grilio. Smidrai yra populiarūs ir tarp lietuvių – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jų paklausa tarp pirkėjų kiekvienas metais auga. „Platų daržovių asortimentą užtikriname ištisus metus, taip pat nuo ankstyvo pavasario siūlome pirkėjams ir šviežio derliaus produktų. Populiariausiųjų penketuką pagal pardavimus sudaro bulvės, toliau rikiuojasi pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Visgi, pavasarį smarkiai išauga smidrų pardavimai. Šiuo metu pirkėjams siūlome šviežio derliaus smidrų, atkeliavusių iš Italijos ir Ispanijos“, – teigia V.…

  • Virtuvė, receptai

    Šviežio derliaus salierų stiebai – ant pietų stalo: savaitgalį pasigaminkite gaivią „Minestrone“ sriubą

    Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip ilgiau išlaikyti nusipirktus salierų stiebus namuose ir kviečia paragauti šviežio derliaus daržovių. Salierai priskiriami sveikatai palankiausių daržovių kategorijai Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu. „Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų bei turtingą jos skonį. Su…