• Virtuvė, receptai

    Skaičiuojant dienas iki vasaros į mitybą grįžta ledai: dietologė išskyrė vertingiausias rūšis

    Pirmieji ledai Kinijoje pradėti gaminti dar prieš 5 000 metų, o dabar tai – įprastas vasaros dienų desertas. Vis dėlto, anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, dietologės dr. Editos Gavelienės, ledai priskiriami desertams, todėl jais reikėtų mėgautis saikingai, o svarbiausia – atsižvelgti į jų sudėtį. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad ilgą laiką lietuvių mėgstamiausi buvo tradiciniai – vanilės ir šokolado skonio – ledai, tačiau dabar pirkėjai linkę išmėginti vis daugiau naujų skonių. Maisto technologai kviečia namuose išmėginti sveikatai palankių ledų gamybą, kurie patiks net patiems mažiausiems. Svarbiausia – saikas ir atidus pasirinkimas Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ledai neturėtų…

  • Virtuvė, receptai

    Verta išbandyti ieškantiems naujų idėjų pusryčiams – turkiška kiaušinienė „Menemen“ vos už 4 eurus

    Artimųjų Rytų tautų patiekalai turi panašumų: kiaušinienė su pomidorais populiari tiek Izraelyje, tiek Turkijoje. Skiriasi tik pavadinimai ir papildomi ingredientai, bet pagrindas itin panašus: kiaušiniai, pomidorai ir svogūnai. Turint daugiau laiko, turkišką kiaušinienę „Menemen“ galima išsikepti pusryčiams, bet ji tiks ir vakarienei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tiek pomidorai, tiek kiaušiniai gali būti kasdienio raciono dalis, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirkėjus kviečia rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Vitamino C ir antioksidantų šaltinis Net ir žiemą mėgavomės slyviniais ar vyšniniais pomidoriukais, o su šviežiu derliumi parduotuvėse atsiranda vis įvairesnių formų, dydžių ir spalvų. Taigi, ir namuose dažniau…

  • Virtuvė, receptai

    Įtraukite šią populiarią mėsos rūšį į savo grilinimo sezono meniu: pigu ir palanku sveikatai

    Vištiena – populiariausia paukštienos rūšis, pasižyminti gausiu baltymų kiekiu. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa. Tiesa, palankumas priklauso ir nuo jos paruošimo būdo bei kokybės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi pagrindiniai kriterijais, rodančiais, kad vištiena – kokybiška ir tinkama sėkmingam grilinimo sezono atidarymui. Vištienos nauda organizmui Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištienoje gausu lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų. Taip pat ši mėsa pasižymi mažu riebalų kiekiu. Specialistės teigimu, dėl šių savybių vištiena laikoma sveikatai palankesne nei raudona mėsa. „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių,…

  • Virtuvė, receptai

    Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

    Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni, juos paprasta pasigaminti namuose, o vos kelių reikalingų produktų kaina nesikandžioja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ieškantys būdų sutaupyti pirkėjai vis dažniau atsigręžia į tradicinius universalius ingredientus, todėl pieno produktai yra viena populiariausių prekių. „Pardavimų duomenys rodo, pieno produktai yra dažna kasdienio pirkinių krepšelio dalis. Populiariausiųjų viršūnėje karaliauja sviestas, aplenkdamas net pieną. Lietuviai taip pat noriai perka varškės sūrelius, jogurtus, sūrius. Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio skiria ir privačių prekių ženklų…

  • Virtuvė, receptai

    Lietuvių mėgstamos bulvės: dietologė pastebi, kad tinkamai vartojant, jos gali būti naudingos

    Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš bulvių paruoštus patiekalus galima valgyti įvairiu paros metu. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad bulvių panaudojimas – be galo įvairus. Vieną iš paruošimo būdų siūlo išmėginti kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kviesdama pasigaminti prancūziškų bulvių salotų. Bulvės – daug naudingųjų medžiagų turinčios daržovės Bulvės kulinarijos istorijoje naudojamos jau labai ilgą laiką. Nepaisant to, kad pirminė jų atsiradimo vieta – toli nuo Lietuvos, jos greitai tapo viena iš mėgstamiausių lietuvių daržovių. Gydytojos dietologės…

  • Virtuvė, receptai

    Lauros Mazalienės taupymo patarimai: svarbiausia – laikytis pirkinių plano ir numatyto biudžeto (receptas)

    Infliacija pareguliavo daugelio pirkinių krepšelio turinį. Dažnas pirkėjas, šiuo metu eidamas apsipirkti su tuo pačiu biudžetu, kaip ir anksčiau, maisto produktų įsigyja mažiau. Dėl to verta skirti didesnį dėmesį apsipirkimo įpročiams: atidžiau planuoti pirkinių sąrašą, griežčiau laikytis nusistatyto pirkinių biudžeto ir skirti laiko savo meniu planavimui. Nuomonės formuotoja, verslininkė Laura Mazalienė taip pat akcentuoja psichologinę apsipirkimo pusę: svarbu vykti į parduotuvę su aiškiu tikslu ir nepasiduoti emocijoms, pildant pirkinių krepšelį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norint palaikyti savo klientų siekį efektyviai planuoti kasdienes išlaidas, visoje Lietuvoje buvo sumažintos daugiau nei 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastos kainos, todėl sutaupyti tapo dar lengviau. Planavimas – geriausia investicija…

  • Virtuvė, receptai

    Greitai paruošiamas karis su menke: dietologės rekomenduojamas patiekalas asmeniui kainuos vos apie 2 eurus

    Tik kelios minutės ir sveikatai palanki vakarienė jau garuoja: kai saulė kviečia į lauką, nesinori ilgai vargti virtuvėje. Be to, vertėtų nepamiršti taisyklės, kad žuvis ant mūsų stalo turėtų atsirasti bent du kartus per savaitę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geriausiai menkę troškinti, virti, kepti orkaitėje ir vengti ją kepti tešloje ar gruzdinti dideliame aliejaus kiekyje, nes kaitinimas riebaluose padidina žmogaus organizmui kenksmingų transriebalų kiekį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria renkantis žuvį parduotuvėje atkreipti dėmesį į produkto kainos etiketę, kurioje nurodyta galiojimo data, o parsinešus namo šaldytos žuvies, išlaikyti teisingą temperatūros režimą bei pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto. Menkę svarbu…

  • Virtuvė, receptai

    Maisto technologijų ekspertas pataria: 3 netikėti vištienos marinatai ir kitos gudrybės griliui

    Užplūdus šilumai ir saulėtam pavasariui, norisi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore, lauke ruošti ir maistą. Daugelis ant žarijų pasirenka kepti vieną populiariausių mėsos rūšių – vištieną, juk ji greitai ir lengvai paruošiama, o be to, tinka su daugeliu garnyrų. Maisto technologijų ekspertas sako, kad pasitelkus skirtingus marinatus, ją kaskart galima atrasti iš naujo ir dalijasi naudingais patarimais bei netikėtų marinatų deriniais. Svarbios detalės: prieskonių rupumas ir aliejaus rūšis Raimondo Čironio, Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologo, teigimu, norint mėgautis puikiais vištienos patiekalais, tereikia geros kokybės, kuo šviežesnės mėsos ir tinkamai suderintų skonių marinato. „Vištiena yra itin universali mėsa. Skirtingai ją ruošiant, kūrybingai derinant marinatų ingredientus, taip pat pasirenkant vis…

  • Virtuvė, receptai

    Populiarieji glotnučiai tinka ne visų mitybai – dietologė išskyrė, kam juos reikėtų vartoti saikingai

    Kokteilis – gėrimas, taip pavadintas dėl savo spalvingumo (angl. coctail – gaidžio uodega). Kuo įvairesnių spalvų daržovių ar vaisių kokteilių vartojame, tuo labiau papildome organizmą reikalingais vitaminais. Tačiau sveikatai palankios mitybos specialistė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad svarbu plaktų sulčių ir vaisių gėrimais mėgautis saikingai. Dėl to tirštaisiais kokteiliais – glotnučiais – vertėtų nepiktnaudžiauti, atsižvelgiant į savo virškinamojo trakto jautrumą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad tokio tipo kokteiliai per pastaruosius penkerius metus rado kelią į pirkėjų širdis. Šių tirštų kokteilių populiarumui išaugus ir gegužės 13 d. minint Tarptautinę kokteilių dieną, kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti sveikatai palankų avižinių dribsnių glotnutį. Kokteiliams – ne tik…

  • Virtuvė, receptai

    Taupios, bet gardžios idėjos lietuviškai meilės dienai: vištiena „Tekėk už manęs“ nepaliks abejingų

    Dažnai pamirštama, kad lietuviai turi savą šv. Valentino dieną, ir būtent šį šeštadienį bus švenčiama meilės dievaitės Mildos šventė. Jeigu nespėjote pasirūpinti staigmena antrai pusei – laimei, maistas yra puiki meilės kalba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad su dėmesiu paruošta gardi vakarienė yra vienas romantiškiausių dalykų, kuriuos galite padaryti, ir tai nebūtinai turi būti brangu. „Analizuodami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės randa būdų švęsti meilę ir kurti romantiką ne tik konkrečią ypatingą dieną. Pasitelkus paprastų ingredientų, šiek tiek išradingumo ir sumaniai apsipirkus, įsimintinus patiekalus nesunku sukurti bet kada. Nors Valentino diena tradiciškai siejama su romantika, pastebėjome, kad tokie produktai kaip šokoladas, šviežios gėlės yra daug dėmesio…