Klasikinėms fajitoms dažniausiai naudojama jautiena, pagardinta aštriais prieskoniais, tačiau ją galima pakeisti ir švelnesne vištiena, paimprovizuoti su keptomis daržovėmis ar padažu. O tam, kad būtų patogu gamtoje patiekalą valgyti rankomis, reikėtų pasirūpinti tortilijomis. Vištiena su daržovėmis – puikus derinys, įsitikinusi palankios sveikatai mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Ji pataria atkreipti dėmesį į ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną ir gaminti ją be odos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo rinktis lietuvišką mėsą, kurios kokybei skiriama itin daug dėmesio. Vištienoje – lengvai pasisavinami baltymai Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nevertėtų mėsos kepti riebaluose – sveikatai palankiausia ją gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus…
Idėja grilio vakarėliui: šefas pataria išsikepti sultingos menkės su daržovėmis
Vasaros vakarais vis daugiau laiko praleidžiant lauke ir prie kepsninės, norisi išbandyti kuo įvairesnių patiekalų receptų. Dažnai ant grotelių atsiduria ir švelnios tekstūros bei skonio menkė. Tiesa, ne visais būdais paruošta menkė yra palanki mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geriau vengti miltų ar tešlos apvalkale bei aliejuje gruzdintos žuvies. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip iškepti sultingą žuvį be perteklinių riebalų ir ant grilio kviečia pasigaminti popieriuje keptą menkę su daržovių garnyru. Pirmenybę reikėtų teikti ne gruzdintai žuviai Žuvies apvoliojimas tešloje ir kepimas aliejuje, patiekiant su gruzdintomis bulvytėmis bei žaliais žirneliais – visiems pasaulyje žinomas „Fish & Chips” receptas. Nors juo pasimėgauti…
Geriausiai įvertintos salotos pasaulyje – kaip nebrangiai pasigaminti skaniąsias „dakos“
Seniai jau praėjo laikai, kai salotos buvo laikomos tik sveiku, bet nuobodžiu maistu. Kūrybingai panaudoti net ir paprasčiausi produktai gali virsti maistingu, skaniu ir genialiu patiekalu. Šių metų „hitas“ – kretietiškos salotos „dakos“. Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė atskleidžia, kad jų visai nesunkiai galima pasigaminti ir namuose, o prireiks vos kelių tarp pirkėjų populiarių ir nebrangių produktų. Neseniai „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, paskelbė tradicinį geriausiai vertinamų salotų TOP 50. Garbingiausias titulas skirtas Kretos „dakos“ – pomidorų ir sūrio salotoms ant džiūvėsio. Iš viso sąraše yra net 6 graikų gaminamos salotos. „Maisto mėgėjų tai nenustebins, mat dažnas jau žino, jog graikiškos salotos yra…
Dietologė pataria dažniau valgyti žuvį ir jūrų gėrybes: ką svarbu žinoti jas kepant ant grilio?
Ruošiantis grilio vakarienei lauke arba iškylaujant gamtoje daugeliui įprasta ant kepsninės išsikepti mėsos arba paukštienos. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad grilinimo sezonui įgaunant pagreitį vertėtų nepamiršti ir kitų alternatyvų mėsai bei paukštienai, pavyzdžiui, šviežios žuvies ir jūrų gėrybių. Prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip ant kepsninės pasiruošti gurmaniškų jūrų gėrybių ir traškios bei sultingos žuvies. Žuvį ir jūrų gėrybes reikėtų valgyti dažniau nei mėsą Nors nemažai žmonių net ir kasdien valgo mėsą, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad atsižvelgiant į sveikatai palankios mitybos rekomendacijas, šis produktas turėtų būti vartojamas saikingiau. Vietoje mėsos ji rekomenduoja dažniau skanauti žuvį bei…
Atostogų pusryčių idėja: tinklaraštininkė Goda Juknaitė dalijasi vasarišku skrebučių receptu
Vėlyvieji pusryčiai – vienas maloniausių ryto ritualų, kai prie bendro stalo susitinkame su šeimos nariais bei mėgaujamės gardžiais valgiais. Neretai pusryčiai neįsivaizduojami be skirtingais būdais paruoštų kiaušinių, šiltos ir kvapnios duonos, o vasaros sezono metu – šviežių daržovių, iš namų terasos ar balkono nusiskintų prieskoninių žolelių. Receptų kūrėja, maisto tinklaraštininkė ir „Rimi“ ambasadorė Goda Juknaitė atostogų pusryčiams siūlo išbandyti savo sukurtą patiekalą su traškia čiabata ir be lukšto virtais kiaušiniais. Be lukšto virti kiaušiniai – kaip paruošti tobulus? Viename garsių sostinės restoranų virėja dirbanti maisto entuziastė ir tinklaraštininkė Goda Juknaitė teigia, kad nors daugelis be lukšto virtais kiaušiniais mėgaujasi tik restoranuose, tačiau ir namuose šį gardų patiekalą galima pasigaminti daug…
Jūs irgi taip manėte? Daržovių žinovė paaiškino, ar reikia lupti agurkų žievelę
Kokia vasara be šviežių agurkų? Lietuviai juos triauškia vienus, mirko į ką tik išsuktą medų, iš jų gamina gaivias salotas ir, žinoma, pjausto į šaltibarščius. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai parduotuvėse nepraeina pro agurkų lentynas – noriai perka tiek ilgavaisius, tiek trumpavaisius, o labiausiai vertina užaugintus Lietuvoje. Tačiau įsigijus jų, reikėtų nepamiršti ir atsakymo į dažnam kylantį klausimą – reikia ar ne lupti agurkų žievelę? Agurkai – naudingesni, nei gali atrodyti Agurkai yra viena populiariausių daržovių ir tapę neatsiejama mitybos dalimi. Kadangi jie tokie įprasti, tad kartais ir nuvertinami – pamirštama, kiek naudingų savybių juose yra, pastebi prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta…
Skrebučiai su braškėmis ir buratos sūriu – gaiviam vasaros rytui: asmeniui nekainuos nė 2 eurų
Kartais verta pakeisti kiek pabodusį pusryčių meniu ir iš šaldytuve turimų produktų sukurti netikėtą derinį: švelnūs avokado ir buratos sūrio skoniai, papildyti saldžiarūgšte braškių gaiva bei pipirų aštrumu suteiks energijos puikiai dienos pradžiai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad avokaduose gausu gerųjų riebalų, daug skaidulinių medžiagų, vitaminų bei mineralų, tad jie puikus pasirinkimas pusryčiams. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip ilgiau išlaikyti sveikus avokadus namuose, jei jų nusipirkote daugiau. Tinka susirūpinusiems savo svoriu Nors itin atidžiai sekantis savo porcijų dydį ir lėkštės turinį bei planuojantis numesti svorio žmonės paprastai vengia riebalų, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie į savo…
Organizmas padėkos: 5 sveikuoliškų kokteilių receptai, kurie nudžiugins skoniu
Vasariška šiluma kelia nuotaiką ir keičia apetitą. Savaime ieškome būdų, kaip greitai ir gardžiai aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, jo neapsunkinant. Į pagalbą ateis motina gamta ir puikus sąjungininkas – maišytuvas, kuris per kelias akimirkas paruoš sočius, skanius ir energijos suteikiančius kokteilius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau pastebimi gerokai išaugę įvairių atgaivą nuo karščių suteikiančių produktų pardavimai: arbūzų, ledų, gaiviųjų gėrimų bei vandens. „Įšilus orams pirkėjams norisi ne tik atsivėsinti, bet ir pasirūpinti sveikatai palankia mityba, vengti riebių ir sudėtingai paruošiamų patiekalų. O vasarą maitintis sveikai visai paprasta, nes galime mėgautis gausiu šviežių vaisių, uogų ir daržovių derliumi. Matome, kad atėjus karščiams, stipriai išaugo paklausa…
Uogų sezonas trumpas, tad dietologė ragina skanauti trešnes: naudingos skaidulomis ir vitaminu C
Prasidėjo neilgai truksiantis saldžiųjų trešnių sezonas, tad nepamirškite paskanauti šių tamsiai raudonų uogų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad esminių skirtumų tarp trešnių ir lietuviškuose soduose augančių vyšnių nėra: tiek vyšniose, tiek trešnėse gausu skaidulų, polifenolių ir vitamino C. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti saldesnes trešnes ir kur tinkamai laikyti šias uogas. Ne tik desertams Nors įprasta trešnes skanauti šviežias, o vyšnias panaudoti gaminant įvairius desertus, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė skatina jas valgyti nepadorotas: „Uogų sezonas nėra ilgas, tad įtraukite jas į kasdienį vasaros mitybos racioną – skaninkite pusrytinę košę, jogurtą ar varškę, mėgaukitės šviežiomis. Yra studijų apie…
Paprasčiau nei paprasta: 6 triukai, kad pieno produktai būtų ilgiau tinkami valgyti
Pieno produktai – neatsiejama dažno lietuvio mitybos dalis. Jie gali būti pats skaniausias užkandis ar nepamainomas ingredientas maisto gamyboje, tačiau netinkamai laikomi gali greitai tapti netinkamais vartoti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ištisus metus populiariausia šios kategorijos prekė yra sviestas, tačiau vasarą gamindami šaltibarščius pirkėjai kefyro nuperka net kelis kartus daugiau. Jeigu jo nespėsite suvartoti – ne bėda, mat visai nesunkiai galima pasigaminti naminio rikotos sūrio. „Pieno produktai yra tarp tų, kurie dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Jie ne tik skanūs, bet ir organizmą gali praturtinti naudingomis medžiagomis. Todėl siekiant, kad visi turėtų galimybę įsigyti visavertei mitybai svarbių produktų, neseniai sumažinome įvairių šių prekių kainas. Tuo pačiu…








