• Virtuvė, receptai

    Neskubėkite atsisveikinti su vasara: šalta kava primins apie saulėtas dienas (receptas)

    Vasaros sezonui baigiantis šaltos kavos skoniai gali sugrąžinti į nerūpestingas atostogų dienas. Vis dėlto, šiuo kavos gėrimu nereikėtų piktnaudžiauti: nors jis daugumos pamėgtas dėl gaivinančio ir žvalumo suteikiančio efekto, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad nesaikingas kavos, tiek šiltos, tiek ir šaltos vartojimas gali pakenkti miego režimui, o jautresniems kofeinui sukelti nerimo pojūtį. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šaltų kavos gėrimų populiarumas kasmet tik auga. Be to, ekspertės teigimu, šaltos kavos gėrimus pirkėjai gaminasi ir namuose – tam tereikia ledukų ir kokybiškos kavos, kurios šį savaitgalį „Rimi“ galima įsigyti su 54 proc. nuolaida. O maisto technologai kviečia prisiminti klasikinį šaltos kavos receptą bei gėrimu pasimėgauti…

  • Virtuvė, receptai

    Veganai irgi grilina: 3 idėjos, ką skaniai ir nebrangiai galima iškepti ant žarijų

    Vis dar sutinkama klaidinga nuomonė, kad kepimo ant grotelių sezonas skirtas tik mėsavalgiams, o veganai turėtų maitintis tik vaisiais, salotomis ir mėsainių bandelėmis su kečupu. Tačiau 3 receptai įrodys, kad veganiškas grilis leis paruošti paprastų ir kūrybingų patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau laikas atsisakyti ir dar vieno pasenusio mito – esą veganiški patiekalai yra brangesni. Pasak jos, sveikesnes įprastinių mėsinių patiekalų versijas galima pasigaminti iš visai nebrangių produktų: daržovių, kruopų ir vaisių. Veganiškas grilis: nepamirškite svarbaus žingsnio Be to, kad veganiški grilio receptai yra draugiškesni aplinkai, jie turi daug privalumų ir žmogaus sveikatai, tad juos įtraukti į savo meniu vertėtų dažniau. Augalinės kilmės ingredientai…

  • Virtuvė, receptai

    Akių sveikatai bei vėžio prevencijai: dietologė per dieną rekomenduoja suvalgyti puodelį šių uogų (receptas)

    Sultingos, aksominio švelnumo ir kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios pradeda nokti nuo liepos vidurio, tad dabar pats tinkamiausias metas jas skanauti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl naudingųjų aviečių savybių rekomenduoja įtraukti šias uogas į mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip laikyti avietes namuose, kad galėtume jomis pasimėgauti kuo ilgiau. Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis Avietės – savo savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios sodria spalva. Jas galima valgyti natūralias, džiovintas arba šaldytas. Be to, iš šių uogų lapų galima pasigaminti įvairių gydomųjų savybių turinčios arbatos. Šimtmečius laukinės avietės buvo renkamos ne maistui, o medicininiais tikslais, o nuo XV…

  • Virtuvė, receptai

    Prie stalo bėgs net nevalgiausi vaikai: grįžimo į mokyklą proga – meksikietiškas patiekalas „Chilaquiles“

    Patiekus tokius pysručius vaikų tikrai nereikės vaikytis su šaukštu, nes retas nemėgsta meksikietiškų traškučių. Su daugybe sveikatai palankių priedų – kiaušiniais, avokadais, žolelėmis, sūriu ir mėgstamu padažu jie virsta puikiu ryto patiekalu. Be to, tokiems ekonomiškiems pusryčiams galite panaudoti ir šaldytuve užsigulėjusius daržovių ar mėsos likučius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad avokadai yra puikus karotinoidų, svarbių regėjimui, šaltinis, o mokinukų akims artėjant rugsėjui teks tikrai nemažas krūvis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškus avokadus, kur juos laikyti ir kaip greičiau sunokinti namuose. Avokaduose randami steroliai slopina lėtinius uždegimus Žodis „chilaquiles“ kilęs iš centrinėje Meksikoje paplitusios nahuatlių kalbos žodžio,…

  • Virtuvė, receptai

    Džiovinti, rauginti, o gal virti padažą? TOP idėjos, kur panaudoti pomidorų derliaus perteklių

    Pomidoras – daugelio lietuvių daržuose auganti daržovė, savo skoniu bei kvapu grąžinanti į vaikystės vasaras. Šimtmečius menančias tradicijas ji turi ne tik Lietuvoje – kiekvienais metais Ispanijoje, Valensijos regione, rugpjūčio mėnesį švenčiama pomidorų fiesta – „La Tomatina“. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja šią mažai kalorijų bei daug vitaminų turinčią daržovę įtraukti į savo maisto fiestas ir kasdieninį racioną. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, ką pasigaminti iš gausaus pomidorų derliaus bei kaip kuo ilgiau juos išlaikyti šviežius. Viename pomidore – trečdalis vitamino C dozės Nors pagrindinė pomidorų sudedamoji dalis yra vanduo bei angliavandeniai, tačiau, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos…

  • Virtuvė, receptai

    Vasariškam derliui besibaigiant – išskirtinė šakšuka su kalnu daržovių: atstos sočius pietus ir tiks dalijimuisi su draugais

    Mityba, kurioje gausu daržovių, nėra vien tik naujausių sveikatos tendencijų sekimas, tai – esminis žingsnis siekiant aprūpinti savo organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad geriausia rinktis vietines sezonines daržoves, nes tai padeda prisitaikyti prie natūralių aplinkos ritmų ir užtikrina, kad vartojami šviežiausi ir kokybiškiausi produktai. Taip pat, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors daržovių asortimentas – itin platus: nuo ryškiaspalvių lapinių žalumynų iki gerai pažįstamų šakniavaisių – pirkėjų favoritėmis vis tik išlieka vietinių augintojų tiekiamos daržovės. O „Rimi“ maisto technologai kviečia pasilepinti izraelietiška kiaušiniene – šakšuka – su kalnu daržovių: atstos sočius pietus ir tiks dalijimuisi su draugais. Neverta abejoti…

  • Virtuvė, receptai

    Sveikatai palankių sumuštinių idėja – ne tik studentams: apsidžiaugs norintys sutaupyti

    Sumuštinis – vienas labiausiai paplitusių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų visame pasaulyje. Be to, priklausomai nuo to, ką į jį įdėsite, sumuštinis gali būti ne tik sveikatai palanki, bet ir sutaupyti padedanti pusryčių ar pietų alternatyva. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į maisto raciono svarbą ir teigia, jog sumuštiniai gali būti vartojami jo paįvairinimui. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį į vieną populiariausių sumuštinių ingredientų – sūrį ir pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausią bei kur jį tinkamai laikyti. Sumuštiniai – maisto raciono paįvairinimui Sumuštiniai paruošiami ne tik greitai, bet ir labai paprastai, taigi, dažnai juos darosi studentai, mėgsta vaikai, į…

  • Virtuvė, receptai

    Nesugalvojate, ką vaikams įdėti į priešpiečių dėžutę? Dietologė dalijasi 3 idėjomis, kurioms neatsispirs mažiausieji

    Jei mama ar tėtis iš vaiko nuolat girdi: „Nenoriu, neskanu, šito nevalgysiu!“, iššūkiu tampa ne tik sveikatai palankesnio maisto alternatyvų siūlymas namuose, bet ir priešpiečių dėžutės pakavimas į mokyklą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad priešpiečiams įdedamas maistas pirmiausia turėtų estetiškai atrodyti, būti patogus valgyti, neištižęs ir nesusitrynęs. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos tinklas savo racione turi gausybę vaikams tinkančių ir puikiai priešpiečius ar pavakarius papildančių užkandžių ir dalijasi jų idėjomis. Kiek kartų per dieną turi valgyti vaikas? Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, maitinimosi įpročius šeimoje vaikui reikėtų ugdyti nuo mažens: pasistengti, kad per parą jis išgertų bent litrą vandens, valgytų kuo įvairesnį maistą –…

  • Virtuvė, receptai

    Vasaros gėrybės gali džiuginti visus metus: pagrindinės šaldymo taisyklės

    Rugpjūtį vasarotojai ne tik skuba pasimėgauti paskutinėmis šiltomis dienomis ir saulės spinduliais, bet ir pasirūpinti vasaros gėrybių atsargomis žiemai. Būdų tai padaryti – ne vienas, tačiau bene populiariausias išlieka šaldymas. Savo poziciją jis išlaiko ne šiaip sau: šaldymas – sveikas, greitas ir mažiausiai skonį keičiantis konservavimo būdas, tačiau ir čia galioja kelios taisyklės. Kas gi nepasvajoja apie gaivias, skanias, maistingas vasaros gėrybes žiemos vidury? Apie tai pagalvojus ne vienam, ko gero, susikaupia seilės. Tokį rezultatą galite pasiekti pasitelkdami šaldymo būdą, kuris nereikalauja nei daug pastangų, nei daug laiko ar investicijų. Šaldyti galima daug maisto produktų – vaisius, daržoves, uogas, grybus, prieskonines žoleles. Žinoma, šaldant visos gėrybes praranda dalį vitaminų, maistinių…

  • Virtuvė, receptai

    Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

    Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai minės Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų. Receptai slėpti nuo konkurentų Estijos nacionalinė žuvis yra silkė, tačiau šprotai yra jau šimtmečius neatsiejami nuo estų kasdienybės. Kadaise buvęs neturtingų našlių pragyvenimo šaltinis yra virtęs delikatesu, kuris patiekiamas net priėmimuose pas prezidentą. Manoma, kad garsiųjų Talino šprotų su prieskoniais ištakos siekia XVIII a. pabaigą. Talino našlės sūdydavo šprotus mažose statinėse su lauro lapais ir…