Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Vos 10 minučių – ir pastebėsit skirtumą Jūsų vaikas nenori valgyti daržovių ir vaisių? Nepavyksta įtikinti suvalgyti lėkštės sriubos ar porcijos salotų? Kaip juos paskatinti susidraugauti su sveikesniais patiekalais? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pastebi, kad šie klausimai tėvams tampa vis aktualesni prasidėjus rudeniui – kai atžalos grįžta į mokyklos rutiną. Daržovių žinovė dalijasi jos…
3 žingsniai, kaip iškepti tobulą Vienos šnicelį: bus sotu, nebrangu ir skanu
Jeigu reikia dingsties, kodėl šį šeštadienį verta namuose išsikepti Vienos šnicelį, tai žinokite, kad rugsėjo 9-oji yra tarptautinė šio patiekalo diena. Bet priežasčių jį pasigaminti yra ir daugiau: burnoje tirpstantis, tačiau išorėje traškus šnicelis bus sotūs, skanūs ir nebrangūs pietūs. Jeigu visus patiekalo ruošimo etapus atliksite tinkamai, galėsite mėgautis šniceliu, kuris mažai kuo nusileis pagamintam austriškame restorane. Svarbiausias taisykles kiekviename žingsnyje atskleidžia „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas. Pradžioje – kokią mėsą rinktis? Šnicelio variacijų yra visokiausių, priklausomai nuo šalies. Pavyzdžiui, vokiečiai paprastai jį gamina iš kiaulienos, tačiau kultinis austriškasis Vienos šnicelis visuomet ruošiamas iš veršienos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šios abi mėsos puikuojasi perkamiausios raudonos…
Majų ir Actekų mėgtos kukurūzų burbuolės – kupinos naudingų medžiagų: kaip jas tinkamai apdoroti?
Kukurūzų burbuolės – vienas labiausiai Lietuvoje populiarėjančių užkandžių. Jas ypač lengva išsivirti puode ar pasikepti ant kepsninės, o jų spalva lėkštėje džiugina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, terminis apdorojimas kukurūzų maistinės vertės nekeičia, dėl šios priežasties juos valgyti sveika ir naudinga įvairaus amžiaus žmonėms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva džiaugiasi, kad parduotuves jau pasiekė ir lietuviškų kukurūzų burbuolių derlius, tad pirkėjai gali mėgautis jų skoniu. Senovės civilizacijų pasididžiavimas Kukurūzų istorija siekia tūkstančius metų. Dabartinės Meksikos teritorijoje šiuos augalus, kaip savo pagrindinę kultūrą, augino Majų ir Actekų civilizacijos. Kukurūzai ten turėjo ne tik maistinę, bet ir dvasinę reikšmę. Senovės civilizacijos šį augalą naudojo…
Ką valgyti rugsėjį: 5 nebrangios daržovės ir 5 receptai su jomis, kurių dar nebandėte
Medžių lapai dar žali, bet parduotuvių lentynose spalvų gama jau signalizuoja rudenį. Rugsėjis džiugina dar ir rugpjūčio derliumi, tačiau daržovių, vaisių pasirinkimas gausėja kone kasdien – tereikia atsirinkti, kas bus naudingiausia ir kūnui, ir piniginei. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežias rudeniškas derlius yra pirkėjų viena laukiamiausių naujienų, todėl jo kokybei ir kainai skiriama ypač daug dėmesio. „Vos pradėjus rodytis šviežioms gėrybėms, pirkėjų dėmesį iškart patraukė moliūgų ir vynuogių įvairovė – jų yra ne viena rūšis, kuri skiriasi savo skoniu ir panaudojimu virtuvėje. Žinoma, ruduo taip pat iškart siejasi su slyvomis, obuoliais, kriaušėmis, morkomis, todėl šios sodo ir daržo gėrybės atsiduria dažno pirkinių krepšelyje. Tačiau lietuviai…
Štai, ką reikėtų valgyti, jei norite išvengti lėtinių ligų bei palaikyti sveiką virškinimą
Pupelės pradėtos auginti dar prieš tūkstančius metų Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šios ankštinės daržovės, kuriose gausu baltymų, skaidulų ir gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, greitai tapo svarbiu maisto šaltiniu. Pupelės sveikatai palankioje mityboje iki šiol nepraranda savo svarbos: anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų optimaliai sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad kokybiškas pupeles galima atsirinkti pagal jų išvaizdą: jos turėtų būti birios, sausos ir blizgios. O maisto technologai kviečia atšviežinti receptų bagažą ir išmėginti netradicinius cukinijų suktinukus su pupelių įdaru. Širdies sveikatos problemų turintiems žmonėms verta vartoti pupeles „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita…
Prof. Rimvydas Laužikas pasakoja, kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai: nustebsite sužinoję, ką konservuodavo
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti – tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo, prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabejotinai stebintų galimybė kada tik nori (nepriklausomai nuo metų laiko) konservuoti šalčiu ir naudotis šiuolaikinėmis technologijomis: liofilizavimu ar vakuumavimu, tačiau ir senovėje būta išradingų bei taupių konservavimo būdų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad įprastų mūsų daržų gėrybių atsargų galima pasiruošti namuose, o egzotiškesnių – nusipirkti jau konservuotų. Pigiausi konservavimo būdai – džiovinimas ir laikymas kaupuose Pasak profesoriaus Rimvydo Laužiko, iš istorinių šaltinių žinome, kad džiovinimo būdu mūsų protėviai konservuodavo ne tik vaisius, bet ir žuvį, grybus, barščių lapus,…
Tokių ryžių dar nebūsite ragavę: pietų dėžutės idėja į mokyklą ar darbą
Šiuo metu soduose bei daržuose karaliaujančios morkos gali būti puikus užkandis: traškios, saldžios, pilnos maistingųjų medžiagų bei turinčios mažai kalorijų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad morkos yra visų mėgstama ir dažnai vartojama daržovė. Jose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Be to, iš visų vaisių ir daržovių morkos yra geriausias beta karoteno šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti morkas parduotuvėje bei kur laikyti jas namuose, kad ilgiau pasimėgautume traškiomis. Beta karoteno ir vitamino A šaltinis Morkos jau daugiau kaip 2000 metų soduose ir laukuose auginamos daržovės. Tai – vienas universaliausių produktų, tinkantis tiek salotoms, tiek sriuboms ar troškiniams, tiek…
Lapiniai kopūstai – neseniai išpopuliarėjusi daržovė: kodėl tai supermaistas? (pigios vegetariškos lazanijos receptas)
Nors lapiniai kopūstai, dar vadiname kale, šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti auginti rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir Mažojoje Azijoje daugiau kaip prieš 2000 metų. Senovės graikai ir romėnai juos naudojo kaip pagrindinius maisto produktus savo mitybos racione. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie kopūstai turtingi vitaminais A, C ir K, o juose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taip pat teigia, kad lapiniai kopūstai – universali daržovė, paįvairinanti daugybę patiekalų: troškinius, salotas ar glotnučius. Jei dar sunku apsispręsti, ką pasigaminti iš šios daržovės, išmėginkite vegetariškos lazanijos receptą.…
Pietūs biure: dietologė įvardijo pagrindinę daromą klaidą ir kaip jos išvengti (3 receptų idėjos)
Grįžimas į biurą po atostogų įprastai sukelia nemažai streso, o sveikatai palankus maistas gali tapti puikiu pagalbininku mėginant jį suvaldyti. Tinkami pietų dėžučių patiekalai darbo dienos metu aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, reikalingomis palaikyti organizmo funkcijas ir emocinę gerovę. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarbus ne tik pietų dėžutės turinys, bet ir pats valgymas, kuris turėtų būti dėmesingas bei sąmoningas. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nespėjus susidėti į darbą sveikatai palankių pietų, alternatyvų galima rasti prekybos centre, atkreipus dėmesį į „Rinkis sveikiau“ etikete pažymėtus produktus. O maisto technologai kviečia pasinaudoti keliomis pietų dėžučių patiekalų idėjomis, kurios pravers grįžtantiems po atostogų į biurus. Teikite pirmenybę maistingiems produktams…
Ruošiantis dengti šventinį rugsėjo 1-osios dienos stalą – šiuo metu madingiausio Bento torto receptas
Saldintos duonos ar į tortą panašių skanėstų kepimo idėja atsirado dar senovės civilizacijose. Manoma, kad senovės egiptiečiai kepė pyragus iš tokių ingredientų kaip medus, vaisiai ir riešutai. Šie ankstyvieji tortai buvo panašesni į labai minkštą duoną ir dažnai buvo naudojami ypatingomis progomis ar religinių apeigų metu. Šiais laikais taip pat švenčių metų neapsieinama be šio deserto, kurio dabar galima ragauti įvairiausių rūšių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, desertai gali būti subalansuotos mitybos dalis, jei vartojami saikingai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad prekyboje tortų gamybai galima rasti įvairių rūšių miltų: nuo pilno grūdo, migdolų iki kukurūzų ar avinžirnių. Maisto technologai kviečia išmėginti šiuo metu…









