• Virtuvė, receptai

    6 gudrybės, kaip išsikepti pačių gardžiausių cinamoninių bandelių – rytoj galėsite švęsti vieną skaniausių dienų metuose

    Cinamoninės bandelės tiesiog kvepia rudeniu, o jas išsikepti – nesunku ir nebrangu. Itin purios, minkštutėlės, maloniai drėgnos ir ypač aromatingos – tokios jos bus, jeigu pasinaudosite keliomis „Iki“ konditerio Thierry Lauvray gudrybėmis. „Fikos“ tradiciją verta nusikopijuoti Visa diena, skirta cinamoninėms bandelėms. Tokia yra spalio 4-oji, jeigu ją leidžiate Švedijoje. Tenr minima „Kanelbullens“ – šių cinamonu kvepiančių kulinariniu švedų paveldu tapusių kepinių diena, kuomet kiekvienam kone privalu jų paskanauti. „Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai taip pat yra dideli kepinių su cinamonu gerbėjai, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Perkamos tiek šviežiai keptos ar fasuotos bandelės su cinamonu, tiek cinamoninės pynės. Iškart pirkėjų dėmesio sulaukė ir šio rudens…

  • Virtuvė, receptai

    Rudens derliaus kriaušės – tikras sveikatingumo šaltinis: ką iš jų pasigaminti namuose? (receptas)

    Per šimtmečius buvo išvesta ne viena kriaušių veislė, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, tekstūra ir paskirtimi. Šiuolaikinės kulinarijos tradicijose kriaušės išliko universalus ir mėgstamas vaisius: jos naudojamos įvairiems patiekalams ruošti, įskaitant salotas, desertus, uogienes ir čatnius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad kriaušės – puikus maistinių skaidulų šaltinis, kuriame taip pat yra nemažai imunitetą stiprinančio vitamino C. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausias kriaušes, kai šiuo metu raibsta akys nuo jų asortimento. O tam, kad nereikėtų sukti galvos, ką daryti su gausiu kriaušių derliumi ir leisti jam sugesti, verta vėstančiais rudens vakarais pasimėgauti šiltu bei kvapniu kriaušių pyragu, kuris taps mėgstamiausiu šeimos…

  • Virtuvė, receptai

    Tokių obuolinių pyragaičių dar nebūsite ragavę – vietoje tešlos panaudokite sveikesnę nebrangią alternatyvą

    Gausėjantis obuolių derlius tiesiog kviečia vis dažniau kepti aromatingus pyragus. Visgi, kartais nesinori nei daug laiko leisti virtuvėje, o gal ir tesinori vos kelių saldžių obuolinių kąsnelių. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išbandyti netradicinį rudeniu tiesiog kvepiantį desertą – saldžius ryžių miltų lapų suktinukus. Jiems pagaminti reikės tik 5 nebrangių ingredientų, o laiko nesugaišite daug. Atskleidė mylimiausią obuolių rūšį Obuoliai ištisus metus yra vienas populiariausių vaisių pirkinių krepšeliuose, o rudenį perkami ypač gausiai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji išduoda, kad lietuviai turi aiškius favoritus plačioje obuolių rūšių įvairovėje. „Patys populiariausi – sveriami obuoliai „Šampion“, kurie yra sultingi, švelnaus skonio ir pasižymi ypač skaniu cukrų ir rūgščių…

  • Virtuvė, receptai

    Ukrainiečių virtuvė garsėja ne tik barščiais: paragaukite raugintų kopūstų ir kiaulienos „Kapusnyak“

    Ukrainiečių virtuvė garsi ne tik visiems žinomais ir mėgstamais tradiciniais barščiais – įvairiose šalies vietose ne mažiau populiari ir kita, raugintų kopūstų bei kiaulienos sriuba „Kapusnyak“. Nors kartais, priklausomai nuo regiono, skiriasi jos ingredientai, o ši sriuba verdama ne su mėsa, bet su žuvimi arba grybais, jos receptas vis tiek neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų. Tai – rudens ir žiemos patiekalas, kai norisi šilto, sotaus bei aromatingo maisto. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja, kad rauginimas, dėl maiste susidarančių gerųjų bakterijų, mūsų sveikatai yra vienas geriausių konservavimo būdų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taupantiems primena, kad atsargų žiemai galima rasti ir parduotuvėse. Nepamirškime…

  • Virtuvė, receptai

    Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

    Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas. Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo jį valgyti. Nustebsite – šis gaivus ir nebrangus vaisius dera net makaronų patiekale. Kaip išsirinkti tinkamą vaisių? „Ryškiai geltoni melionai – tarsi besitęsiančių gerų orų simbolis. Matome, kas šį rugsėjį susidomėjimas arbūzais, melionais yra didesnis nei pernai metais. Jau ne vienerius metus stebime ir lietuvių norą išbandyti skirtingas šių gaivių vaisių rūšis. Pavyzdžiui, dabar noriai perkami arbūzai iš Italijos, taip pat sveriami saldieji melionai ir Uzbekijos, kurie pasižymi saldumu ir gera kaina. O jau kitą savaitę…

  • Virtuvė, receptai

    Kamuoja klausimas, ką daryti iš cukinijų? Išsikepkite internetą užvaldžiusią duoną – tokios dar tikrai neragavote (receptas)

    Rudenėjant socialinius tinklus užplūsta cukinijų nuotraukos su prašymais patarti, kaip tą gausų jų derlių sudoroti. Mamos ir močiutės įnirtingai dalinasi gausiai užderėjusiomis daržo gėrybėmis, o iš cukinijų išsikepti troškinį ar blynus neretam jau pabodo. Viename garsių sostinės restoranų virėja dirbanti maisto entuziastė ir tinklaraštininkė Goda Juknaitė siūlo išeitį ir rekomenduoja netikėtą cukinijų duonos receptą, kuris tikrai nepaliks abejingų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia cukinijų naudą organizmui ir svorio kontrolei, o „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti ir kur namuose laikyti šią rudeninę daržovę. Mažina alkio jausmą ir stiprina imunitetą Nors anksčiau tradiciškai iš cukinijų buvo kepami blyneliai, dabar įvairių šalių tinklaraštininkai ir…

  • Virtuvė, receptai

    Jei saugote savo širdį ir kraujagysles, rinkitės liesiausias kiaulienos dalis: toks troškinys patiks visai šeimai

    Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei: jos nereikia troškinti taip ilgai, kaip jautienos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria geriau nekepti jos riebaluose, o virti, troškinti, grilinti, ruošti orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje ir pataria, į ką atkreipti dėmesį ją renkantis. Ruoškime atsakingai, vartokime saikingai Nors dėl raudonos mėsos vartojimo vis kyla diskusijos, ji tai nuvertinama, tai reabilituojama, gydytoja dietologė dr. Edita…

  • Virtuvė, receptai

    Pamirškite visus mitus apie majonezą: dietologė pataria, kaip jį įtraukti į sveikatai palankią mitybą

    Šiandien parduotuvių lentynose galima rasti įvairių rūšių majonezo: nuo įprasto, sumažinto riebumo, pagaminto iš alyvuogių ar avokadų aliejaus, iki veganiško ar tokio, kuris tinka žmonėms su specialiais mitybos poreikiais. Nepaisant to, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė visuomet primena atkreipti dėmesį į šio produkto sudėtį: taip bus aišku, kiek majoneze yra riebalų, kalorijų ar kitų priedų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad majonezas išlieka vienu labiausiai mėgstamų padažų, o rinkdamiesi jį pirkėjai atsižvelgia ne tik į sudėtį ar kokybę, bet ir prieinamą kainą. Nepraleisti progos sutaupyti paprasta ir šį savaitgalį, mat „Rimi“ parduotuvėse dabar galima įsigyti majonezo net su 58 proc. nuolaida. Šis majonezas tiks tiek pusryčių…

  • Virtuvė, receptai

    Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo sveikas ir nebrangus receptas – pasinaudokite ypač skanių ir greitų kiaušinių su feta idėja

    Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose neslūgsta milžiniškas susidomėjimas keptų kiaušinių su feta receptu, kuris pateisina įvairiausius lūkesčius: pigu, greita, paprasta ir be galo skanu. Šiam netradiciniam įprastų pusryčių variantui reikės vos kelių produktų, iš kurių, žinoma, svarbiausias – kiaušiniai. Tik ar tikrai mokate juos išsirinkti? Ką atskleidžia raktiniai kodai ant jų, išduoda Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kiaušinis kiaušiniui nelygus – kaip išsirinkti? „Rugsėjo mėnesį pastebime, kad klientai keičia kiaušinių pirkimo įpročius. Žmonėms grįžtant į rudens rutiną, ūgteli ir kiaušinių paklausa. Juk kiaušiniai tampa ne tik tradiciniu pusryčių ingredientu prieš išskubant į darbą ar mokyklą, bet rudeniop dažniau kepami ir pyragai, sotesni apkepai. Kadangi kiaušiniai yra dažnas kasdienis…

  • Virtuvė, receptai

    Sustiprinti imunitetą rudenį padės svogūnai: kokių maistinių medžiagų turi ši daržovė ir ką iš jos pasigaminti? (receptas)

    Svogūnai pasižymi įvairia skonių palete: nuo aštrumo, kai yra žali, iki saldumo ir švelnumo, kai juos apkepame ar šiek tiek apverdame. Svogūnus galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą. Šios daržovės – ne tik skanios, bet ir maistingos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnuose mažai kalorijų, daug maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva priduria, kad svarbu nusimanyti apie svogūnų kokybės požymius: jie turėtų būti kieti ir be matomų pažeidimų – iš tokių gaminami patiekalai bus skaniausi. Maisto technologai kviečia pažinti prancūziškus skonius ir pasigaminant kvapnios svogūnų sriubos. Nors skonis patinka ne visiems, svogūnai – maistinga daržovė…