• Virtuvė, receptai

    Ko niekada nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę – taip ji praranda vertingiausias savo savybes

    Avižinė košė – ryto klasika, ypač siejama su vėsiuoju metų laiku. Rudenėjant žmonės ruošia sotesnius patiekalus, tad išauga visų kruopų, tarp jų ir avižinių paklausa, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Gardi, soti ir nebrangi, ji yra dar ir sveika dienos pradžia. Tačiau lengvai jos naudą organizmui galite netyčia nubraukti, jeigu darote vieną iš šių klaidų. „Kruopos – maistingos, nebrangios ir tvirtai įaugusios į lietuvių maisto kultūrą, todėl atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje. Populiariausios yra klasikinės – tai ryžiai, grikiai, avižinių kruopų gaminiai, perlinės kruopos. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau naujų skonių ieškančių pirkėjų dėmesio sulaukia bolivinės balandos, kuskusas, lęšiai ir kt.“, – pasakoja V. Budrienė. Tinkamai paruošta avižinė…

  • Virtuvė, receptai

    Pasiruoškite jautienos takų vakarėliui: šis jų receptas apskriejo visą internetą

    XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, sukūrus šaldymo ir maisto gabenimui tinkamas transporto sistemas, jautieną buvo galima gabenti tolesniais atstumais, todėl ji tapo prieinama didesniam žmonių kiekiui. Dabar jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių pasaulyje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip išsirinkti aukštos kokybės jautieną ir kaip ją tinkamai laikyti namuose, o maisto technologai kviečia išmėginti „Big Mac“ stiliaus takų receptą, neseniai užkariavusį internetą bei daugelio virtuves. Primena, kokio dydžio porciją rinktis Jautienos mėsa visame pasaulyje vertinama dėl sodraus skonio, sultingumo ir beribių galimybių su ja eksperimentuoti virtuvėje: nuo kepsnių kepimo ir…

  • Virtuvė, receptai

    Prabangos skonis vos už kelis eurus: 2 visai lengvai paruošiami ir sotūs skraidkalmarių čiuptuvų receptai

    Skraidkalmarių čiuptuvai iš pirmo žvilgsnio gali kiek bauginti nepatyrusį virėją. Tačiau vos kartą išbandžius receptą su jais, dažnas netrunka įsitikinti – mėsa išsiskiria savo minkštumu ir švelniu skoniu, o jų gamyba nėra aukštoji matematika. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors šios nebrangios jūros gėrybės yra neįprastos tradicinėje mūsų šalies virtuvėje, daug lietuvių jas jau yra pamėgę ir noriai gamina patys. „Pardavimų statistika atskleidžia, kad lietuviai kasmet valgo vis daugiau žuvies ir jūros gėrybių. Taip pat labai akivaizdžiai matomas noras paįvairinti savo racioną – perkamos ne tik tradicinės žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrės ar karpiai, bet ir plekšnės, dorados, juodieji paltusai. Auga ir jūros gėrybių fanų būrys. Daugiausiai…

  • Virtuvė, receptai

    Paprasta kaip du kart du: pigus, skanus ir greitas bulvių sluoksniuotis su mėsa

    Bulvė lietuvių mityboje beveik kasdien sutinkama daržovė. Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, bulvės yra ne tik vienas pagrindinių maisto produktų, bet ir puikus vitaminų bei mineralų šaltinis. Maisto nešvaistymo mėnesį mininčio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šią lietuvių mėgstamą daržovę išlaikyti šviežią bei kviečia pasigaminti gardų bulvių ir mėsos sluoksniuotį. Vitaminų ir mineralų šaltinis Bulvės mūsų mityboje atsirado prieš maždaug 10 tūkst. metų. Yra daugybė istorijų, pasakojančių apie tai, kaip jos į Europą atkeliavo iš Pietų Amerikos, kur slypi jų auginimo ištakos. Tačiau nustebsite, jog kurį laiką bulvių niekas nevalgė – jos buvo laikomos egzotišku dekoratyviniu augalu. Gydytoja dr. Edita Gavelienė pastebi, kad…

  • Virtuvė, receptai

    Apklausa atskleidė: per metus išmestu maistu lietuviai galėtų maitinti visą šeimą net kelis mėnesius

    Maisto švaistymas – viena opiausių pasaulio problemų. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet iššvaistoma maždaug trečdalis viso žmonėms vartoti pagaminto maisto. O per metus vidutinė šeima išmeta net iki 600 eurų vertės maisto produktų. Visą spalį prekybos tinklas „Rimi“, minėdamas maisto nešvaistymo mėnesį, dalinasi patarimais, kaip sutaupyti nemažą pinigų sumą ir saugoti gamtą. Be to, anot „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, prekybos tinklas pasiekė didžiausią pokytį per visą verslo istoriją, maisto švaistymą per dvejus metus sumažindamas net 13 proc. Tad tai ragina daryti ir savo pirkėjus – tereikia sąmoningai planuoti pirkinių krepšelį ir gaminamų patiekalų kiekį, o likučius ne išmesti, bet šaldyti.…

  • Virtuvė, receptai

    Dovilė Filmanavičiūtė papasakojo, kaip taupo maistui ir kodėl perka besibaigiančio galiojimo produktus

    Pasaulyje, kuriame susiduriama su daugybe iššūkių, dažnai nepastebimai pro akis prasprūsta viena svarbiausių problemų – maisto švaistymas. Kasmet trečdalis viso pagaminto maisto, t. y. maždaug 1,3 mlrd. tonų, pavirsta atliekomis. Socialinė aktyvistė ir rinkodaros specialistė Dovilė Filmanavičiūtė pasakoja, kad maisto švaistymo jai padeda išvengti produktų šaldymas: net ir pradėję juosti bananai puikiai išsilaiko šaldiklyje ir vėliau tinka košių gardinimui bei naminių ledų gamybai. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olgos Suchočeva pasakoja, kad maisto švaistymo mažinimas neapsieina be maisto likučių panaudojimo patiekalų gamyboje. Visą spalį, minėdamas maisto nešvaistymo mėnesį, prekybos tinklas kviečia daugiau dėmesio skirti maisto švaistymo prevencijai ir išmėginti gudrybių, padėsiančių taupyti maistą, tausojant aplinką bei namų…

  • Virtuvė, receptai

    Spalio derliaus kalendorius: 5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

    Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. „Nors auginimo šiltnamiuose technologijos jau leidžia įvairius daržoves ir vaisius auginti ištisus metus, sezoninių daržovių ir vaisių pirkimas turi daug privalumų. Pirmiausia, šis įprotis užtikrins, kad vartosite pačius šviežiausius produktus, į parduotuves pristatytus iš mūsų šalies ūkių. Be to, sezoniniai produktai paprastai džiugina ir ypač gera kaina, nes jų pasiūla būna pike, o pristatymo…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio

    Botanikos moksle kokosai įvardijami kaip vaisiai, tačiau daugeliui šis maisto produktas žinomas kaip riešutas, kurį galima plačiai panaudoti įvairiems patiekalams gardinti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie palmių vaisiai išsiskiria savo universalumu: kokosų vanduo vartojamas kaip gėrimas, minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams ir desertams gaminti, o aliejus pasitelkiamas ne tik kulinarijoje, bet ir kosmetikos gamyboje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausią kokosą ir kur panaudoti jo likučius, o šią savaitę tinklo parduotuvėse rekomenduoja nepraleisti progos pasinaudoti 49 proc. nuolaida „Raffaelo“ saldainiams, žinomiems dėl savo kokosų drožlių plutelės. Be to, neapsiriksite panaudoję šiuos saldainius desertų gamyboje: tereikės šiek tiek kantrybės ir galėsite mėgautis vienu…

  • Virtuvė, receptai

    Meksikos įkvėpta nebrangi vakarienė: 3 išeitys, kad jūsų takai nesubyrėtų po pirmojo kąsnio

    Ieškantys greitos ir paprastai paruošiamos vakarienės jau senokai atradę takus. Šis iš Meksikos kilęs patiekalas gali tapti tiek užkandžiu, tiek sočiu, bet nebrangiu pagrindiniu patiekalu – ypač spalio 4-ąją, Pasaulinę takų dieną. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vis daugiau lietuvių leidžiasi į šią kulinarinę kelionę, mat paprasti ingredientai ir greitas paruošimas – dideli takų privalumai. „Faktas, kad lietuviai noriai eksperimentuoja virtuvėje, o meksikietiškas maistas jau dažnam tapęs įprastu pasirinkimu. Dažniausiai į pirkinių krepšelius nugula tortilijos, o didelė paklausa skatina ir platų asortimentą. Jas galima rinktis įvairių dydžių, be gliuteno ar su visų grūdo dalių miltais, netgi su burokėliais ar morkomis. Taip pat populiarūs kukurūziniai traškučiai, jau paruošti…

  • Virtuvė, receptai

    To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai: gydytoja dietologė pasakoja, kodėl šią rudeninę daržovę turėtų valgyti kiekvienas

    Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog dėl savo maistinės vertės moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą mitybos racione. Maisto nešvaistymo mėnesį mininčio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šią rudeninę daržovę kuo ilgiau išlaikyti šviežią ir namuose kviečia išbandyti šildančio, kvapnaus ir kreminio moliūgų kario receptą. Moliūgai beveik neturi kalorijų Moliūgais galima mėgautis ištisus metus. Jų minkštimas yra saldaus skonio, kietos konsistencijos, paprastai geltonos arba oranžinės spalvos,…