Daugelio geros dienos užtaisas prasideda nuo natūralios energijos pliūpsnio, gaunamo iš sveikatai palankaus, maistingo pusryčių glotnučio. Jo gamybai renkamasi klasikiniai ingredientai: pienas, miško uogos, špinatai ir, žinoma, – bananai. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tikrai ne visus produktus galima maišyti į vieną kokteilį, mat, maisto produktuose esantys flavonoidai (antioksidantai) prasčiau pasisavinami, kai sąveikauja su tam tikromis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad neverta sukti galvos, jei namų sąlygomis prinokę bene pagrindiniai glotnučių ingredientai – bananai – ima juoduoti: užteks juos įdėti į šaldiklį ir visuomet po ranka turėsite kokteilio ingredientą. O pasinaudoti puikia proga ir sutaupant papildyti vaisių dubenį verta šį savaitgalį…
Rudens pažiba, nurungusi pamėgtą mačią – moliūgų latė: sutaupyk ir pasigamink namuose (receptas)
Užsienio šalyse moliūgų latė dažniausiai asocijuojasi su „Starbucks“, kuris pirmasis pasiūlė ją klientams dar 2003 metų rudenį, tačiau dabar jau ir Lietuvoje mėgaujamasi vis įvairesniais kavos gėrimų skoniais – pasivaikščiojimas po rudeninį miestą jaunimo neįsivaizduojamas be moliūgų latės. Tiesa, ją visai nesudėtingai galima pasigaminti ir namuose, taip sutaupant kitoms rudeninėms pramogoms. Tereikia pasiruošti moliūgų tyrės arba susidžiovinti moliūgų gabalėlių ir pasigaminti iš jų miltelius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl savo maistinės vertės moliūgai yra priskiriama prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad moliūgų parduotuvėse galima rasti ištisus metus – tai nebrangi ir…
Dėl šios poros pamesite galvą: burokėliai ir šokoladas padės iškepti ypač drėgną pyragą
Atvėsę orai džiugina ne visus, bet jie – juk puikus pretekstas dažniau kepti namus skaniausiais aromatais pripildančius pyragus. Prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo gaminti gardumynus ne tik iš obuolių, kriaušių morkų, bet išbandyti ir lietuvių taip mėgiamus pigiuosius burokėlius. Derinyje su šokoladu jie nepaliks abejingų, patiks ir išrankiausiems – net tiems, kurie laikosi sveikos mitybos principų ar yra veganai. „Praėjo šaltibarščių sezonas, tačiau ne burokėlių. Iš tiesų statistika rodo, kad šias daržoves lietuviai valgo ištisus metus. Nebrangūs burokėliai ypač universalūs ir mėgstami, todėl populiaru juos pirkti ne tik žalius, virtus, marinuotus, bet ir įvairius patiekalus su jais. Rudeniškas hitas būna burokėlių salotos su obuoliais ar raugintais kopūstais, taip…
Kažin, ar gali būti pigiau: iš lęšių, ryžių ir svogūnų pasigaminsite skoniu nustebinsiantį patiekalą
Lėkštei šilto, kvapnaus ir skoniu pavergiančio maisto daug nereikia – gali pakakti vos kelių pigių produktų. Juk svarbiausia, ką su jais sukursite. Ir čia naujų vėjų į kasdienį meniu gali įnešti fenomenalus patiekalas – madžadra, gaminama iš ryžių, lęšių, svogūnų ir kelių prieskonių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, skaičiuoja, kad visą šeimą bus galima pamaitinti vos už pora eurų. Kas ta madžadra? Šis patiekalas – tradicinis maistas įvairiose Artimųjų Rytų šalyse, nuo Egipto iki Izraelio ar Libano. Dažnoje šeimoje jis tampa tikru išsigelbėjimu, kai reikia paruošti kažką nebrangaus, paprasto, bet gardaus ir sotaus. Juo labiau, kad visų ingredientų neretai jau galima rasti namuose. „Virti ryžiai, lęšiai ir saldūs…
Gudrybės, kaip sutirštinti sriubą net ir nenaudojant miltų – pavyks visuomet
Tirštos, aromatingos ir kupinos rudeniškų gėrybių sriubos – tai patiekalai, kurie ypač džiugina orams atvėsus. Visgi kartais, nepaisant patikrinto recepto ir net laikantis jo žingsnis po žingsnio, sriuba gali pavykti per skysta. Dažniausiai tuomet griebiamasi miltų, bet „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė sako, kad tai ne vienintelis efektyvus būdas sriubą išgelbėti. Meniu paįvairinimui – ir mažiau tradicinės nebrangios daržovės Šviežios daržovės – neatsiejama rudens raciono dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, populiariausiųjų rikiuotė kasmet išlieka labai panaši, tačiau viena daržovė pastebimai sulaukia vis daugiau dėmesio. „Rudenį dažniausiai perkamos tradicinės lietuviškos daržo gėrybės: bulvės, svogūnai, morkos, kopūstai ir pomidorai. Jų populiarumą lemia tiek gera kaina, tiek universalumas. Tačiau…
Minima pasaulinė maisto diena: ką daryti, kad produktai neatsidurtų šiukšlinėje?
Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) iniciatyva, spalio 16 d. kasmet švenčiama pasaulinė maisto diena. Šia proga siūloma atkreipti dėmesį į globalius maisto sektoriuje egzistuojančius iššūkius, bado ir maisto švaistymo problemas. Pasak „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, naujausia prekybos tinklo atlikta pirkėjų apklausa šokiruoja: dažnas lietuvis per mėnesį išmeta produktų, kurių vertė siekia iki 50 eurų. Ekspertas dalijasi patarimais, kaip prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, kulinarijos technologai kviečia dažniau panaudoti maisto likučius įvairiems patiekalams gaminti. Juk net ir pavytusios prieskoninės žolelės ar suglebę špinatai gali tapti nuostabaus troškinio dalimi. Į šiukšlių dėžę dažniausiai keliauja daržovės Daugybė žmonių pasaulyje kenčia nuo maisto stygiaus ir…
Kaip orginaliai panaudoti išskaptuoto moliūgo likučius – nustebsite ir per Heloviną tikrai išbandysite (receptas)
Tradicija pjaustyti moliūgus per Šiurpnaktį kilusi iš XIX a. Airijos, kur žmonės skaptavo ropes ir kitas šakniavaisines daržoves, kad atbaidytų piktąsias dvasias. Moliūgai pradėti naudoti, kai airių imigrantai šią tradiciją atsivežė į JAV ir pastebėjo, kad jų galima lengviau įsigyti. Tad moliūgo skaptavimas – ne tik šiurpiausios metų nakties dekoravimo tradicija, tačiau jo minkštimas – ir sezoninių patiekalų žvaigždė. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, moliūgų patiekalais galima pradžiuginti ne tik artimuosius, bet ir savo organizmą: jame gausu svarbiausių žmogui vitaminų, o jame esančios skaidulos padės neapsunkti po Šiurpnakčio vakarienės bei palaikyti tinkamą virškinimo darbą. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijų operacijos vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip pabodusius moliūgų…
Populiarėjant augalinės kilmės produktams dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno: kodėl svarbu ne tik vaikams gerti stiklinę per dieną
Karvės pienas – tai ypatingas maisto produktas, nuo senų laikų buvęs vienu pagrindinių prasimaitinimo šaltinių. Šio produkto svarba atsiskleidžia kultūriniame palikime: jis minimas religinėje simbolikoje, mitologijoje, literatūroje ir net garsiuose meno kūriniuose, tokiuose kaip Leonardo da Vinčio „Paskutinė vakarienė“. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad ir šiais laikais laktozę toleruojantys žmonės gali savo organizmą praturtinti gausiu kiekiu kalcio – užteks tik vieno puodelio karvės pieno. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, verta tausoti šį mineralais turtingą maisto produktą, tereikia prisiminti kelias šaldymo gudrybes. O pritrūkus pieno, šio prekybos tinklo parduotuvėse galima pasinaudoti specialia 30 proc. nuolaida ir ženkliai sutaupyti – pienas „MEADOW STAR UAT“…
Nenešiokite maisto po namus ir stenkitės nevalgyti vieni – dietologė pataria, kaip nepersivalgyti ir išlikti sveikiems
Daugelio kasdienė rutina – įtempta, kupina skubėjimo ir streso. Neretai pasitaiko, kad nespėjama papusryčiauti ar pamirštama papietauti, tad per dieną susikaupęs didelis alkis lemia persivalgymą vakarienės metu, kuris gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad persivalgymo galima išvengti planuojant dienos valgius. Be to, mitybos specialistė atkreipia dėmesį, jog nereikėtų vėlinti vakarienės – svarbu pavalgyti 2–3 val. iki miego. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja nepasiduoti pagundai užkandžiauti itin saldžiu ar sūriu maistu: parduotuvėse galima rasti iš anksto paruoštos „Mano dienai“ produkcijos, kuri taps puikia galimybe net ir labai skubantiems laikytis sveikatai palankios mitybos principų. Nepersivalgyti vakare padės planavimas Keliones namo piko…
Ko niekada nereikėtų daryti ruošiant avižinę košę – taip ji praranda vertingiausias savo savybes
Avižinė košė – ryto klasika, ypač siejama su vėsiuoju metų laiku. Rudenėjant žmonės ruošia sotesnius patiekalus, tad išauga visų kruopų, tarp jų ir avižinių paklausa, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Gardi, soti ir nebrangi, ji yra dar ir sveika dienos pradžia. Tačiau lengvai jos naudą organizmui galite netyčia nubraukti, jeigu darote vieną iš šių klaidų. „Kruopos – maistingos, nebrangios ir tvirtai įaugusios į lietuvių maisto kultūrą, todėl atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje. Populiariausios yra klasikinės – tai ryžiai, grikiai, avižinių kruopų gaminiai, perlinės kruopos. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau naujų skonių ieškančių pirkėjų dėmesio sulaukia bolivinės balandos, kuskusas, lęšiai ir kt.“, – pasakoja V. Budrienė. Tinkamai paruošta avižinė…









