• Virtuvė, receptai

    Šaldytos uogos bei grybai – nepamainomi šventinių patiekalų ingredientai: ekspertė primena, kaip teisingai juos atšildyti

    Tradiciniai lietuviški šventiniai patiekalai neįsivaizduojami be įvairių rūšių grybų bei uogų. Nors šviežių vasaros bei rudens gėrybių sezonas jau seniai pasibaigė, maisto ruošimui naudojami konservuoti produktai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaldymas – vienas iš geriausiai maistines produktų savybes išsaugančių bei sveikatai palankių konservavimo būdų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, ką reikėtų žinoti produktus prieš šventes atšildant, o Kalėdų stalui siūlo apsipirkti pigiau jau dabar, mat iki gruodžio 18 d. el. parduotuvėje www.rimi.lt taikoma -40 proc. nuolaida šaldytiems gaminiams. Sveikatai palankiausias maisto konservavimo būdas Sunku būtų įsivaizduoti lietuvišką Kūčių stalą be spanguolių kisieliaus ar tradicinės silkės su grybų padažu. Tam mus gelbėja konservuotos vasaros…

  • Virtuvė, receptai

    Studentiška klasika – greitai paruošiami makaronai: 7 būdai juos visai nebrangiai pakelti į naują lygį

    Penktadienį, lapkričio 17–ąją, minima Tarptautinė studentų diena. Gal šia proga bendrabučiuose studentai suruoš ir gausesnes vaišes, tačiau nuo studijų metų paprastai yra neatsiejamas ypač paprastas ir pigus maistas – greitai paruošiami makaronai. Jie paruošiami vos per kelias minutes, o jeigu pasinaudosite „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimais, visai nesunkiai ir nebrangiai iš jų paruošite sotesnį ir maistingesnį patiekalą. „Šiuolaikiniams pirkėjams rūpi tiek kaina, tiek patogumas. Kasmet stebime stabilų vartojimui jau paruošto maisto paklausos augimą: salotų, kulinarijos patiekalų, sriubų, užkandžių. Greitai paruošiamos sriubos, makaronai irgi paklausios, nepriklausomai nuo metų laiko. Taupantiems laiką ir pinigus taip pat itin gelbsti „paruoštukai“ – pavyzdžiui, jau marinuota mėsa, šaldyta tešla kepiniams arba supjaustytų salotų mišinys…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjančių Kūčių stalo garnyras – gurmaniškiau: dietologė įvardijo pagrindinio ingrediento naudą sveikatai

    Ruošiant lietuvišką šventinį stalą kiekviena minutė tampa aukso vertės, tad paklausiausi receptai tampa tie, kurie nereikalauja pernelyg ilgo pasiruošimo. Tokiais atvejais praverčia ilgo galiojimo produktai, kurių galima įsigyti anksčiau ir prasidėjus šventinių patiekalų ruošimui tiesiog turėti jų po ranka. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vienas tokių ingredientų galėtų būti konservuoti žirneliai – jie išsaugo didesnę dalį maistinių medžiagų, todėl yra sveikatai palankus pasirinkimas tiek kasdieniams, tiek šventiniams garnyrams ar patiekalams ruošti. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad konservuoti žirneliai padės pasitikti žiemos šventes tvariau ir pigiau, o joms ruoštis yra puiki proga jau dabar: šią savaitę (lapkričio 16–19 d.) aktyvavus nuolaidų kuponą konservuotiems…

  • Virtuvė, receptai

    Išbandykite latvių pasididžiavimą – sklandrausį: nustebsite, kaip paprastai, nebrangiai ir skaniai galima paruošti bulves ir morkas

    Šį šeštadienį latviai švęs Nepriklausomybės dieną. Svarbiu tokių švenčių akcentu Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, tampa išskirtiniai tautiniai patiekalai. Esame kaimynai, tačiau vienas tokių gardumynų yra dar mažai girdėtas Lietuvoje, nors yra lengvai paruošiamas ir gardus. Latviškasis sklandrausis – tai saldus kepinys iš bulvių ir morkų. Lietuviams šis skonis turėtų patikti, kadangi būtent šios dvi daržovės, pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra populiariausias pasirinkimas rudenį. „Lietuviai daržovių vis dar suvalgo per mažai, tačiau statistika rodo, kad jų kasmet nuperkama vis daugiau. Lietuvių mitybos įpročius į gerąją pusę keičia didėjantis dėmesys sveikam gyvenimo būdui ir nuolat besiplečianti lengvai prieinama šviežių daržovių įvairovė. Paklausiausios rudenį yra lietuviams gerai pažįstamos ir…

  • Virtuvė, receptai

    Aromatingas kalėdinis keksas šaldytuve išsilaikys iki septynių savaičių: pigiau išsikepkite dabar, dovanokite vėliau

    Prisikepę keksų galėsite juos pamiršti kelioms savaitėms, kol šie bręs, o paskui dailiai supakuoti ir pradžiuginti draugus Kalėdų proga. Gausybė gardžių riešutų ir džiovintų vaisių suteiks jam išskirtinio skonio ir atneš dar daugiau šventinės nuotaikos į namus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad be reikalo kartais vengiama riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, nes juose taip pat yra baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad šį savaitgalį, lapkričio 16–19 dienomis, „Arimex“ riešutams, džiovintiems vaisiams ir jų mišiniams su lojalumo kortele taikoma net 40 proc. nuolaida, todėl verta šventiniams kepiniams jų įsigyti pigiau. Riešutų skaunaukime visais metų laikais Pasak…

  • Virtuvė, receptai

    Mandarinų džemas tiks prie visų šventinių mėsos patiekalų – sutaupysite pasigamindami namuose

    Mandarinai – su niekuo nesupainiojimas vaisius: užtenka, kad kas nors šalia pradėtų juos lupti ir pasklidęs aromatas pradeda kvieste kviesti prisijungti prie juos skanaujančios kompanijos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie sveikatai palankūs vaisiai pasižymi ne tik įspūdingu įvairių vitaminų kiekiu, bet ir gyvybiškai reikalingais antioksidantais bei skaidulomis. Taip pat, anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, juos galima naudoti ir įvairiems džemams gaminti. Jie puikiai akomponuos ne tik saldiems užkandžiams, bet ir derės prie šventinių pikantiškų mėsos patiekalų. Tad verta pasinaudoti proga ir džemo gamybai mandarinų įsigyti pigiau: šią savaitę (lapkričio 16–19 d.) perkant su lojalumo kortele mandarinus „PRIMASOL“ „Rimi“ parduotuvėse bus galima įsigyti net su…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjant Padėkos dienai išbandykite Marilyn Monroe kamšalo receptą: nustebins net išrankiausius gurmanus

    Padėkos diena, JAV švenčiama lapkričio 23-iąją, neįsivaizduojama be kalakuto kepimo. Pavyzdžiui, viena garsiausių Holivudo žvaigždžių – Marilyn Monroe turėjo savo firminį kalakuto kamšalo receptą, kuris gali būti valgomas ir kaip pagardas. Ypatingą šio kamšalo skonį sukuria rečiau vartojama mėsa – vištienos ar kalakutienos širdelės bei kepenėlės. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kepenėlės ir širdelės, įtrauktos retkarčiais į racioną, jį paįvairina ne tik skoniu, bet ir kai kuriomis naudingomis medžiagomis, pavyzdžiui, baltymais. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, prekybos vietose galima rasti daugiau nuo seno naudojamų pigių, sveikų bei lietuviškų kamšalų ingredientų – obuolių, grybų bei spanguolių, kuriais paįvairinti galima bet kurį klasikinį receptą. Vis…

  • Virtuvė, receptai

    Riešutų sezonui įsibėgėjus gydytoja įspėja – prieš juos valgydami turite atlikti vieną veiksmą

    Riešutai užima svarbią vietą mūsų mityboje: jų galima rasti ant užkandžių stalo, salotose, kepiniuose ar mėgstamuose saldėsiuose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad riešutai vertinami dėl juose esančių organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų, todėl jie turėtų atsirasti kasdieniame mitybos racione. Artėjant šventiniam pasiruošimui prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva vardija šiuo metu populiariausias riešutų rūšis ir primena, kad riešutų per taikomas nuolaidas verta įsigyti daugiau – pravers brandintiems pyragams ir Kalėdų kepiniams. Mažina širdies ligų riziką Nors didžioji dalis riešutų į Lietuvą atkeliauja iš tolimų kraštų, rudenį jų galima rasti ir mūsų šalies miškuose. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, labiausiai riešutai…

  • Virtuvė, receptai

    Moliūgų likučiais pasimėgaukite dar skaniau – derinkite su apelsinais: 2 pigios idėjos nustebins ir palepins

    Šį rudenį – tikras moliūgų vajus Lietuvoje. Šiemet lietuviai pirko dar daugiau šių kasmet vis populiarėjančių daržovių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Didelis dekoratyvių, pigių ir ypač universalių moliūgų pliusas – jie ilgai išsilaiko, tad net ir artėjant žiemai dažnuose namuose jų netrūksta. Telieka sugalvoti, ką dar naujo su moliūgais pagaminti – ir čia išsigelbėjimu taps naujasis citrusų derlius. „Tokios daržovės kaip agurkai, pomidorai, paprikos paklausios ištisus metus, bet kiekvienas sezonas išsiskiria ir tik jam būdingais pirkėjų įpročiais. Pavyzdžiui, rudenį būna ne tik moliūgų, bet ir kriaušių, persimonų, granatų pikas. Tuo tarpu žiemos metas išsiskiria stipriai pašokančia citrusinių vaisių paklausa. Ši tendencija neabejotinai išliks ir šiemet, kadangi…

  • Virtuvė, receptai

    Dietologė atsakė: klimatariška mityba – dar viena populiarios gyvensenos mada ar sveikatai palankus racionas?

    Klimatui nekenksminga vietinė (klimatariška) mityba – tai tvaraus ir aplinką tausojančio maisto pasirinkimas. Klimatariškoje mityboje daugiausia dėmesio skiriama augaliniam maistui, vietiniams ir sezoniniams produktams, tvariai ir nedidelį poveikį darančiai ūkininkavimo praktikai, mažinant maisto atliekų kiekį ir remiant aplinką tausojančias maisto sistemas. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, klimatarų nereikėtų painioti su vegetarais – šie žmonės į savo mitybą įtraukia ne tik sezonines daržoves bei vaisius, bet ir mėsą, kuri mažiausiai prisideda prie šiltnamio efekto problemos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad įmonės asortimente vidutiniškai virš 70 proc. duonos, pieno ir kiaušinių produktų yra lietuviški, tad svarstantys keisti mitybos įpročius parduotuvėje gali lengvai rasti pagrindinių klimatui palankių…