Jei pietums suvalgysime vien tik daržovių salotų, nepagardintų sūriu, mėsa ar žuvimi, greitai praalksime. Tačiau tokios salotos bus ne tik gardžios, bet ir sočios, jei jas papildysime avinžirniais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lengviausiai gaunamą baltymų šaltinį – mėsą – verta retkarčiais pakeisti ankštiniais: pupelėmis, sojomis, lęšiais, žirniais ar avinžirniais. Be daugelio vitaminų jie dar itin vertingi ir dėl fitomedžiagų, turinčių antivėžinį poveikį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pirkėjai vis dažniau ieško mėsos alternatyvų, o avinžirniai – pigus ir sveikintinas pasirinkimas. Valgome ir akimis: spalvų bei skonių fejerverkas lėkštėje Avinžirniai – vienas seniausių sukultūrintų augalų pasaulyje: manoma, kad jie…
Šį pigų produktą kabinkite šaukštais: dietologė papasakojo apie jo naudas
Kai pabosta gaminti vis tuos pačius patiekalus dienos pusryčiams, pietums ir vakarienei, metas prisiminti pigų, bet sveikatai palankų produktą – kruopas. Jų įvairovė yra išties didelė, tad verta prisiminti ir rečiau vartojamas: perlines, burnočius bei lietuviškam gomuriui galbūt kiek egzotiškesnes – japoniškas soras. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad tokios kruopos išties praturtina organizmą įvairiausiomis jam reikalingomis maistinėmis medžiagomis, tad neabejotinai verta jas įtraukti į sveikatai palankią mitybą. O prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovės Eglės Krasauskienės teigimu, kruopos tinkamos ne tik košių gamybai, bet ir įvairioms salotoms, troškiniams ir net picos tešlai praturtinti. Kruopos iš vaikystės, kurias verta prisiminti dabar Daugelis turėtų prisiminti, kad perlinės kruopos…
Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį: ant palangės užsiauginti galės kiekvienas
Aromatingos ir ryškiais skoniais turtingos prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai – vos keli šviežių prieskoninių augalų lapeliai gali sumažinti nuovargį, sustiprinti imunitetą arba sumažinti kai kurių ligų riziką. Pigiai prieskoninių žolelių namuose ant palangės galime užsiauginti ir patys, todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip tinkamai tai daryti. Ieškantiems žemų kainų ji turi gerą žinią – šią savaitę tinklo parduotuvėse jau užaugintoms prieskoninėms žolelėms vazonėliuose „Daržulis“ taikoma speciali akcija, tad pigiau bus galima įsigyti bazilikų, kalendrų, petražolių, krapų, melisų ir čiobrelių. Pasižymi antioksidacinėmis…
Kodėl aštriems patiekalams tinka riešutai? Dietologė atsakė ir apie neišsenkamą naudą
Riešutai – mitybą įvairiais metų laikais praturtinantis maisto produktas, savo didžiuliu naudingųjų medžiagų kiekiu prisidedantis prie geresnės savijautos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jų sudėtyje esančios maistinės medžiagos prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto prevencijos. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad riešutus ir džiovintus vaisius galima sėkmingai išnaudoti kulinarijoje. Iš jų pasigaminsite tiek pusryčiams skirtą granolą, tiek ir brandintą pyragą, papuošiantį Velykų stalą. Ekspertė primena, kad iki kovo 4 d. riešutus ir džiovintus vaisius pakuotėje galite įsigyti pigiau, nes jiems taikoma 25 proc. nuolaida. Svarbus skaidulų šaltinis Riešutai – sveikatai palankus produktas, savyje turintis daugybę naudingųjų medžiagų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos…
Produktas, užtikrinantis energijos atsargas: valgykite jį bent 2–3 kartus per savaitę
Pusryčiai dažnai įvardijami svarbiausiu dienos valgymu, nuo jų prasideda mūsų diena, tad ryte valgomas maistas yra itin svarbus formuojant sveikatai palankius mitybos įpročius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dienos pradžiai puikiai tinka valgyti varškę – produktą, kuriame gausu baltymų, užtikrinančių energijos pliūpsnį visam rytui. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria įsigijus pigiau didesnį kiekį varškės ją užšaldyti – taip pavyks daugiau sutaupyti bei išvengti maisto švaistymo. Be to, iki kovo 4 d. „Žemaitijos“ varškės galima įsigyti pigiau: perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele jai taikoma 30 proc. nuolaida. Dieną pradėkite su vitaminų bei baltymų gausa Varškė – ypač Lietuvoje mėgstamas ir plačiai vartojamas maisto produktas,…
Kol laukiame žalumos gamtoje, pasidžiaukime ja lėkštėse: tokių salotų dar nevalgėte
Prieš prasidedant kalendoriniam pavasariui, pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės šviežių salotų lėkštės su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę ar pietus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šviežių salotų parduotuvėse galima įsigyti ištisus metus, bet būtent pavasario pradžioje gerokai išauga jų paklausa, todėl stengiamasi aprūpinti pirkėjus kuo didesne salotų įvairove: kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį ir pasiruošti pigių patiekalų. Atraskite mėgstamas salotų rūšis Žalia spalva mums asocijuojasi su gaivia atgimstančios gamtos…
Su viena vištienos krūtinėle pigiai pamaitinkite šeimą: vakarienės lauksite nekantraudami
Pasiilgome pavasario, bet orai dar tokie žvarbūs, kad vakarais taip ir norisi aromatingo šildančio maisto, tad prisiminkime dar vaikystėje mamų ruoštus čanachus. Nors šis gruziniškas patiekalas autentiškai ruošiamas su aviena, ją galite keisti ir vištiena – taip be galo skanią vakarienę paruošite pigiau, vos už kelis eurus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena laikoma sveikatai palankesne mėsa, nes joje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų ir mažai riebalų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja pasinaudoti akcija ir sutaupyti apsiperkant: šią savaitę „Rumšiškių paukštyno“ viščiukų broilerių filė be antibiotikų kainuos tik 2,69 Eur. Vištiena – ir vaikams, ir senjorams Paukštiena anksčiau nei…
Gydytoja dietologė atsakė, kokią daržovę turėtume valgyti kasdien: organizmas jums tikrai padėkos
Iš kitų šakniavaisių burokėliai išsiskiria ne tik ryškia spalva, bet ir subtiliu, salsvu skoniu. Burokėliai skanūs ir švieži, ir virti, kepti ar marinuoti, jais taip pat galima pigiai pagardinti kepinius, dėti į salotas, spausti sultis bei gaminti įvairius užkandžius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad burokėliai – sveikatai ypač naudinga daržovė, kurią galima valgyti kasdien. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip burokėlius laikyti namuose ir kviečia pasiruošti paprastą, bet skanų ir pigų užkandį – burokėlių karpačą su ožkos sūriu bei avietėmis. Valgyti galima ne tik burokėlio šakniavaisį Nors orai vis dar nedžiugina šiluma, bet pamažu artėjant pavasariui norisi valgyti daugiau maistingų daržovių ir mažiau riebių…
Kultinis socialinių tinklų receptas: maisto tinklaraštininkė kviečia prisijaukinti vieną daržovę
Istoriškai kopūstas – ir maistas, ir vaistas, mat seniau žmonės šią daržovę naudojo medicininiams tikslams: jie buvo naudojami kaip kompresas žaizdoms ir opoms gydyti, taip pat buvo vartojami kaip priemonė nuo virškinimo problemų ir uždegimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad iki šiol kopūstai gali būti vartojami kaip sveikatą gerinantys produktai: jame gausu imuniteto stiprinančio vitamino C bei kitų antioksidantų, kovojančių su vėžiu. O prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, jog kopūstų panaudojimo galimybės kulinarijoje išties plačios: jie tinka ne tik balandėlių, bet ir salotų, troškinių bei sriubų gamybai. Be to, maisto tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė siūlo išmėginti orkaitėje keptų kopūstų kepsnių receptą, kuriam pikantiškumo…
Metas traukti iš rūsio vystančias daržoves: tvarus būdas jas sunaudoti ir paįvairinti racioną
Pavasarį morkos ir kitos rūsiuose sandėliuojamos daržovės nebe tokios sultingos kaip rudenį, tad neverta laukti, kol visai suvys. Išeitis – užmarinuoti ir iš naujo mėgautis jų traškumu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad žalios ar termiškai apdorotos daržovės turėtų būti kasdienio mūsų raciono dalis, o raugintos ar marinuotos suteiks maistui daugiau skonių įvairovės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniausiai ragaujame marinuotus agurkus, iš tiesų rauginti ar marinuoti galime labai daug daržovių. Tai pigus būdas laukiant pavasario pasiruošti gardžių ingredientų įvairiems patiekalams – nuo troškinių iki salotų ar garnyrų. Rinkimės lokaliai užaugintas daržoves Nors kartais pasiilgstame egzotiškesnių daržovių, dažniausiai ant…