Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo kaina neapsunkins ir piniginės. O dar geriau – reikės visai nedaug laiko virtuvėje. Jeigu į kulinarinę kasdienybę įsisuko rutina, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 receptais – ilgąjį savaitgalį kasdien galėsite stebinti namiškius gardžiais patiekalais. „Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus…
Pasikliaukime „supermaisto“ galia: šis smulkus produktas ženkliai pagerins visą racioną
Sėklų daigai – neseniai Lietuvoje išpopuliarėjęs maisto produktas: jie dedami ant madingų avokadų skrebučių, žaliųjų glotnučių bei įvairių salotų. Be to, galima pripažinti, jog smulkūs daigeliai išties dailiai papuošia bet kurį patiekalą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, tad valgydami daigus ne tik praturtiname organizmą antioksidantų gausa, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais bei skaidulomis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prasidėjus didžiausiam sėjimo pikui – pavasariui – verta ant palangių užveisti mini daigų darželius: taip bus galima greitai, šviežiai ir pigiai praturtinti bei papuošti savo patiekalus. Tegul sužaliuoja patiekalų lėkštės Pasibaigus ilgai ir tamsiai žiemai tik…
Vilniaus Šaltibarščių festivalis skelbia vietą ir kviečia tapti rožinio miesto dalimi
Vasaros pradžioje sostinė ir vėl nusidažys rožine spalva – birželio 1 d. į miestą sugrįžta didelio pasisekimo praėjusiais metais sulaukęs Vilniaus Šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Daugiau nei 15 tūkst. svečių ir apie 100 partnerių subūręs renginys šiais metais pasiruošęs dalyvius nustebinti dar įspūdingesne pramogų, gastronominių patirčių ir skonių gausa. Pagrindine festivalio erdve, kaip ir praėjusiais metais, išliks Užupyje esantis Tymo turgus, o nuotykiams pasiruošusių lankytojų lauks galimybė nusileisti specialia čiuožykla nuo Barbakano kalno. Festivalio organizatoriai „Go Vilnius“ kviečia registruotis partnerius ir kurti šių metų šventę drauge. Šiemet festivalis praaugs pernykščius batus Praėjusiais metais pirmąjį kartą vykęs Vilniaus Šaltibarščių festivalis sulaukė išskirtinio miestiečių ir užsienio svečių dėmesio. Daugybė…
Jei po žiemos jaučiatės išsekę, gydytojas primena, kad už vitaminus geriau rauginti kopūstai
Dažnai baigiantis žiemai ir prasidedant pavasariui daugelis jaučiasi daug prasčiau nei šiltuoju metu laiku, tad dažnai manoma, jog taip yra dėl vitaminų trūkumo. Gydytojas Valerijus Morozovas teigia, kad tai nėra šimtaprocentinė tiesa: dažnai dėl tingaus gyvenimo būdo ir prastos mitybos esame linkę kaltinti vitaminų trūkumą maiste, nors jei sveikatai palankiai ir įvairiai maitinamės, gauname reikalingų maisto medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse išaugintų obuolių bei pigių daržovių galima nusipirkti visus metus, o dabar itin naudinga vartoti ir raugintus produktus. Nekeiskime rūgštaus obuolio į vitamino C tabletę Gydytojas Valerijus Morozovas sako, kad klaidingas manymas, jog pavasarį nebėra vitaminingo maisto atėjo iš…
Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę
Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame delikatese gausu baltymų ir beveik nėra riebalų, tad jis yra dar vienas puikus būdas paįvairinti savo mitybos racioną. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iki kovo 11 d. didžiosioms šviežioms austrėms taikoma net 30 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti pigiau prieš artėjantį ilgąjį savaitgalį. Apie jas žinojo dar akmens amžiuje Archeologiniai tyrimai atskleidžia, kad austres žmonės vartojo dar akmens amžiuje. Jas ypač mėgo pakrančių gyventojai, kadangi taip pasisotinti…
Metas atverti duris grilio sezonui: pigesnis jautienos kepsnys tirpte tirps burnoje
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis, o šiltesniojo sezono neįsivaizduojame be grilyje čirškančio jautienos kepsnio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog net ir minint ypatingas progas ar dalyvaujant smagiame savaitgalio susibūrime galima likti prie sveikatai palankios mitybos principų: tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taip pat kviečia dairytis jautienos grilinimui ir įsigyti šios mėsos rūšies pigiau: kovo 5–11 d. 3 rūšių jautienos kepsniai „Selection by Rimi“ kainuos net 40 proc. pigiau. Už šiuos pasirinkimus organizmas padėkos Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus…
Vytintos ir rūkytos dešros skirtumai: dietologė atsakė, kurią skanauti galime dažniau
Nors neįžvelgtume daug lietuvių ir ispanų mitybos panašumų, tačiau abi tautos nuo seno jaučia silpnybę rūkytiems ir vytintiems mėsos gaminiams. Ispanai itin didžiuojasi burnoje tirpstančiais gurmaniškais kumpiais, lietuviams tradiciškai svarbu namuose turėti nors kiek lašinių ar rūkytos dešros. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad rūkyta ar vytinta mėsa neturėtų būti kasdienis produktas: tokius gaminius reikėtų rinktis aukščiausios rūšies ir skanauti labai saikingai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad iki kovo 11 d. verta pasinaudoti akcija ir vytintos dešros nusipirkti pigiau: 2 vienetai ispaniškos vytintos dešros su baltuoju pelėsiu „Espetec Fuet Sola” kainuos tik 3,99 Eur. Viena iš geriausiai žinomų dešrų Ispanijoje…
Tokia sriuba – tikra oranžinės spalvos terapija: šildo skrandį ir kelia nuotaiką
Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad batatai yra itin maistinga daržovė: joje daug skaidulų, mikroelementų, vitaminų C ir D, taip pat itin daug vitamino A, kuris ypač naudingas regėjimui, imunitetui ir odai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi įvairesnes bulvių, kurias galima tituluoti kaip vienas pigiausių daržovių, rūšis. Batatai rekomenduojami ir sunkių ligų varginamiems, ir sveikiems Savo skoniu batatai artimesni ne bulvėms, bet morkoms, todėl patiekaluose…
Įtraukite grenlandiečių mėgiamą žuvį į savo mitybą: padės išvengti širdies ligų
Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad apetitą sužadina ir teigiamas emocijas kelia spalvingas ir įvairiaskonis maistas lėkštėje – tokios yra šios lašišos salotos su mangais ir avokadu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip išsirinkti lašišą parduotuvėje, kaip ją laikyti namuose ir kaip iš vienos žuvies pigiau pasigaminti keletą patiekalų. Omega-3 riebalų rūgščių nauda širdies sveikatai Nors dar mažiau nei prieš šimtmetį manyta, kad gausus riebių jūrinių žuvų dominavimas mityboje nepalankus sveikatai, tikrą perversmą 1971 m. sukėlė danų…
Jaunystės paslaptį įminusi daržovė: pasižymi vitaminų ir mineralų gausa
Dėl savo išskirtinio poveikio sveikatai brokoliai yra viena naudingiausių daržovių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu A, C, K ir kitų vitaminų, skaidulų, folatų. Be to, brokolius labai lengvai paruošti. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, juos galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje – svarbiausia žinoti kelias taisykles, kad šie išliktų traškūs. Specialistė kviečia pasigaminti dar neragautas pigias brokolių salotas su spanguolėmis, kurios leis džiaugtis apsilankiusių svečių komplimentais. Išpopuliarėjo dar XVI a. Brokoliai – Pietų Italijos daržovė, kuri dar Antikos laikais išplito beveik visame Viduržemio jūros regione. Ją mėgo graikai, tuomečiai Sicilijos ir net Maroko gyventojai. Dar Romos imperijos metu buvo išvesta pirmoji…