Šventinis laikotarpis nesibaigia. Norint artimuosius Naujųjų metų vakarą nustebinti išradingais desertais, jau dabar verta pradėti ieškoti receptų. Kepinių pasaulyje slypi daug nesudėtingų gudrybių, kurios gali paskaninti kepinius ir net palengvinti jų paruošimą. Todėl pasitelkę kelias gaminimo taisykles, net ir paprasčiausius kepinius paversite tikru konditerijos šedevru. Tai, kad lietuvių šventinius stalus puošia įvairiausi desertai rodo ir pardavimų duomenys, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Šventiniu laikotarpiu matyti, kad pirkėjai ieško tiek miltų, cukraus, įvairiausių prieskonių, be to, dairosi į jau paruoštų desertų vitrinas. „Šventinis laikotarpis tęsis dar visą savaitę. Pastebime, kad prieš Naujuosius metus pirkėjai linkę pasilepinti, todėl jų krepšeliuose dažnai matyti ir įvairiausi desertai. Savo ruožtu stengiamės…
Šventinio stalo pažiba – višta: patarimai, kaip ją marinuoti ir iškepti, kad būtų tobula
Jeigu silkė yra Kūčių stalo žvaigždė, tai viena mėgstamiausių Naujametinio stalo pažibų – kepta paukštiena, pavyzdžiui, višta. Tai, kad šventiniu laikotarpiu ši mėsa yra itin populiari, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, likus vos kelioms dienoms iki švenčių – vištiena pirkėjų krepšeliuose pastebima dažniau. Tiesa, daugeliui jų prireikia patarimų, kaip tinkamai ją paruošti. „Jeigu kiauliena dažniausiai patenka į kasdienius pirkėjų krepšelius, tai šventinių pirkėjų krepšelių žvaigžde dažnai tampa įvairiausios rūšies paukštiena, dažniausiai – višta. Iki Naujųjų metų likus vos kelioms dienoms, susidomėjimas tiek įvairiausios rūšies žuvimi, jūros gėrybėmis, tiek višta – išauga. Todėl pirkėjams šviežios vištos dabar siūlome už patrauklią kainą, o mūsų technologai jiems…
Per Kūčias ir Kalėdas pasimėgavę tradiciniais patiekalais, Naujųjų metų stalui pirkėjai ieško gurmaniškų vaišių
Didžiąsias metų šventes skiria tik savaitė, tad daugelis jau ruošiasi Naujųjų metų sutikimui. Prekybininkai pastebi, kad naujametinio stalo vaišėms pirkėjai įsigyja prabangesnių, įmantresnių ir egzotiškesnių produktų: austrių, midijų, omarų, krabų ar kitų jūros gėrybių. Ne ką mažiau populiarūs ir brandintos jautienos kepsniai, antrekodai, išpjovos bei šonkauliukai, o taip pat – jau paruoštų produktų rinkiniai, kuriuos patogu dėti tiesiai ant švenčių stalo arba nusinešti į svečius. „Gourmet Panorama“ maisto ir restoranų erdvėje įsikūrusių parduotuvėlių operatoriai pataria, kaip paįvairinti Naujųjų metų stalą nekasdieniais produktais ir kaip juos ilgiau išlaikyti šviežius. Populiariausios – egzotiškos jūros gėrybės „Gourmet Panorama“ erdvėje įsikūrusios specializuotos žuvies ir jūros gėrybių parduotuvėlės „Šiaurės Jūra“ vadovas Žilvinas Pupkus pasakoja, kad…
Po švenčių apsirūpinkite gerosiomis bakterijomis: receptai su raugintais kopūstais
Rauginti produktai yra tradicinė lietuvių virtuvės dalis ne veltui. Juose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, gerųjų bakterijų, kurių ypač rekomenduojama vartoti žiemą ir gyvenantiems šiaurinėse šalyse. Tai, kad rauginti produktai šaltuoju metu Lietuvoje populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemą padidėja tiek raugintų daržovių, tiek jų sulčių pardavimai. „Šventinį savaitgalį praleidus itin sočiai, tarpušvenčiu pirkėjai į racioną stengiasi įtraukti lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka tiek sezoniniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, žiemos metu stipriai šokteli ir raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai“, – sako V. Budrienė. Kodėl verta valgyti? Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių…
Naujųjų metų vaišių stalas neapsieis be silkės pataluose: laiko patikrintas receptas nekainuos nė 4 eurų
Ant daugumos lietuvių šventinių stalų puikuojasi silkė pataluose. Be jos neapsieina nei Kūčios, nei Naujieji metai. Nors kartais prie valgytojų skonio pritaikomos silkės variacijos, šis nekasdieniškas patiekalas bene pirmasis dingsta nuo stalo. Jos mėgėjams gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog silkė – riebi, tačiau mūsų organizmui naudinga žuvis, tad svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis daugiau pirkėjų renkasi jau paruoštą žuvį, o nusprendusiems ją gaminti namuose rekomenduoja, kaip išsirinkti kokybišką. Valgykime silkę ne tik per šventes Silkė karaliauja ne tik ant Kūčių stalo – be jos retai apsieina ir kitos šeimos švenčių vaišės, ypač tuomet, jeigu yra ruošiamos mamų…
Namuose keptas Naujų metų tortas – misija įmanoma: išbandykite desertą su grikių pagrindu ir uogų putėsiais
Kai šventė veja šventę, dažnai nesinori net galvoti apie riebius ir saldžius kepinius. Tačiau desertai gali būti lengvesni ir greitai paruošiami – juk visiems norisi laiką skirti artimiesiems ir seniai nematytiems draugams, o ne ilgam budėjimui prie orkaitės. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog įprastai Naujų metų vakarienė valgoma jau vėlyvu metu, tad vaišių stalui geriau būtų rinktis lengvesnius, virškinimo sistemos neapsunkinančius patiekalus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad Naujųjų metų išvakarėms lietuviai mielai iš asortimento renkasi jau paruoštus patiekalus, ieško egzotiškesnių ir prabangesnių gaminių. Greitai paruošiami ir žaibiškai dingstantys nuo stalo Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina…
Gardūs kūčiukų panaudojimo būdai: kepkite pyragą, gaminkite tinginį
Prieš kiekvienas didžiąsias šventes rūpinamės, kad gardaus maisto užtektų visiems artimiesiems. Tačiau joms praūžus, neretai dauguma patiekalų lieka nesuvalgyti, tarp jų ir kūčiukai. Kad ilgainiui jie nesukietėtų ir nesudžiūtų, verta kūčiukus pernaudoti gaminant desertus, ypač, artėjant Naujųjų metų šventei. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus Kūčioms ir Kalėdoms, kūčiukų ir įvairių konditerijos gaminių populiarumas neblėsta. „Pasibaigus didžiosioms metų šventėms – Kūčioms ir Kalėdoms – stebime, kad tam tikrų prekių kategorijų populiarumas, išaugęs artėjant šventėms, ir toliau nemažėja. Pavyzdžiui, kūčiukus, kurių pardavimai neabejotinai išauga gruodžio pirmoje pusėje, yra perkami ir tarpušvenčiu. Žinoma, artėjant Naujųjų metų nakčiai, neblėsta pirkėjų susidomėjimas ir įvairiausiais konditerijos gaminiais: šokoladiniais, karameliniais…
Kaip panaudoti maisto likučius: neišmeskite net kaulų
Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymo tema tampa dar aktualesnė. Ją spręsti gali padėti žinojimas, kada ir kaip panaudoti likučius – jie gali tapti naujais užkandžiais ar net sodriu sultiniu. Jam tinka ne tik likusi paukštienos mėsa, bet ir kaulai. Jų lietuvių namuose po švenčių turėtų likti nemažai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis vištos ir anties pardavimai itin išaugo. „Pastebime, kad kaip ir kasmet prieš šventes lietuviai didesnį dėmesį skiria gurmaniškesniems produktams. Jų krepšeliuose matyti įmantresni gėrimai, paštetai, įvairiausi Viduržemio šalių kumpiai ar sūriai. Taip pat prieš šventes visada išauga egzotinių vaisių pardavimai, žymiai padidėja ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Tačiau nuo tradicijų pirkėjai per…
Kalėdų stalui – šonkauliukai: pasidalijo skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais
Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena – visais metų laikais yra perkamiausia mėsos rūšis. Ir nors šventinėmis dienomis ją populiarumu vejasi antis, kiauliena išlieka aktuali ir šiuo laikotarpiu. „Šventėms pirkėjai kaip ir kasmet ruošiasi aktyviai ir ieško ne tik gurmaniškų ingredientų, bet ir šventinį valgiaraštį papuošiančių pagrindinių patiekalų. Jeigu ant lietuvių Kūčių stalo dažniausiai puikuojasi lašiša arba karpis, tai per Kalėdas šventinio stalo pažiba tampa įvairiausi mėsos…
Aguonpienio ledai arba „panna cotta“ – pagarba tradicijoms ir duoklė kūrybiškumui
Dabar jau sunku pasakyti, kodėl aguonpienis tapo neatsiejamu Kūčių vakarienės patiekalu, tačiau iki šių dienų tradicijoms atiduodame pagarbą ir kartą per metus malame trapias sėklytes, kad patiektume ant stalo aguonpienį. Vis dėlto, tradicijų galima laikytis ir kūrybiškai – paverskite aguonpienį ledais ar „panna cotta“. Nuo Azijos iki Amerikos, nuo šumerų, egiptiečių iki graikų ir romėnų – aguonų sėklos tūkstantmečiais yra naudojamos kaip vaistas ir maistas. Šiandien tai dažnas įvairių kepinių pagardas, tačiau per didžiąsias metų šventes mūsų krašte aguonoms tenka ypatingas dėmesys. „Aguonų asortimente turime nuolat, jos paklausios visus metus – juk tai populiarus ingredientas kulinarijoje. Tačiau gruodžio mėnesį šių sėklyčių pardavimai šauna į viršų apie 35 kartus palyginti su…








