Tamsiomis žiemos dienomis pasiilgstame saulės ir smagių išvykų su bičiuliais gamtoje. Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ technologo Vido Nadzeikos, mėsos kepimas ant griliaus žiemą mažai kuo skiriasi nuo šiltojo sezono, tereikia žinoti kelias taisykles. Norintiems mėgautis sveikatai palankiais patiekalais gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui visada reikėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą. Žiemos iškylai – daugiau kuro kepsninėms Vis dažniau pradžiuginant saulei, grilinimo mėgėjai nors trumpam išsiruošia į gamtą ar nutaria pasičirškinti kepsnių savo kiemo terasose. Daug kam iškyla klausimas dėl kepsninių kuro: galbūt…
Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės
Maisto švaistymo problema pasaulyje vis dar itin opi. Tačiau pasitelkus kelias gudrybes, jo išsaugoti galėtume daugiau, be to, jos padėtų ir sutaupyti. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad įvairiausi konservai, makaronai, kruopos, medus ir aliejus – dažniausiai yra saugūs vartoti ilgiau nei rašoma ant šių produktų pakuočių? Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tai reikalinga tam, kad parduotuvių lentynas kasdien pasiektų kuo kokybiškesni produktai, tačiau vartotojai ne visuomet turėtų aklai jais kliautis. „Visas mūsų prekių asortimentas – nuo mėsos ir žuvies iki vaisių, daržovių ar sūrių yra kruopščiai tikrinamas, tam, kad pirkėjų stalus pasiektų tik kokybiški maisto produktai. Tačiau norėdami, kad šviežių produktų jie dar įsigytų ir už patrauklią kainą…
Išradingai panaudokite batatus – su šeima išsikepkite sveikatai palankesnių sausainių už mažiau nei 5 eurus
Nors saldžiosiomis bulvėmis dažniausiai gardinamos sriubos ir troškiniai, jos taip pat patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, o kartais net maišomos į sausainių tešlą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų batatuose, juos patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors batatai gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, šia bulvių rūšimi daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną. Batatai pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu Ne viskas, kas saldu, sveikatai nepalanku. Batatai, pasak gydytojos dietologės…
Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe
Kasdien pietauti mieste – tampa vis didesniu iššūkiu piniginei. Dienos pietų kaina sostinės centre vidutiniškai svyruoja nuo 5 eurų iki keliolikos. Jų atsisakant, per mėnesį galima sutaupyti mažiausiai 100 eurų, o per metus sukaupti solidžią sumą atostogoms. Todėl lietuviai vis dažniau renkasi pietus pasigaminti namuose arba pirkti parduotuvėje, tuomet jie atsieina vos porą eurų. Šias tendencijas patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, kulinarinių gaminių pardavimai darbo dienomis itin išauga. „Darbo dienomis, ypač iki pietų meto, kulinarijos gaminių pardavimai itin išauga. Mūsų pirkėjai dažniausiai renkasi sotesnius patiekalus, kuriuos galima pasišildyti, greitus užkandžius arba įvairias salotas. Nuolat analizuojame pirkėjų poreikius ir į juos atsižvelgiame, siūlome platų kulinarijos…
Vitaminų karaliai ličiai: žiemą paįvairina ne tik desertus, bet ir paukštienos patiekalus
Už lango vėl žiema, tačiau norint pasimėgauti egzotiškais skoniais ir organizmą palepinti vitaminais, visai nebūtina laukti vasaros. Į savo racioną galima įtraukti žiemos vaisiais tituluojamų ličių – kaip tik dabar yra jų sezonas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai kasmet jų laukia ir į savo krepšelius įtraukia vos tik ličiams pasirodžius parduotuvių lentynose – iškart prieš Naujuosius. „Mūsų pirkėjai drąsiai išbando naujoves ir greitai jas prisijaukina, įtraukia į kasdienius krepšelius – ličiai jau tapo tokie pat įprasti žiemos krepšelio pirkiniai kaip mandarinai. Savo asortimentą planuojame taip, kad pirkėjai visais metų laikais galėtų mėgautis šviežiais ir sezoniškais vaisiais bei daržovėmis. Pavyzdžiui, ličių sezonas yra lapkričio–sausio mėnesiais, jie atkeliauja…
Vištiena kitaip: nuo Karibų jūros iki Azijos regiono – 5 marinatų receptai
Kepta, troškinta, virta, plėšyta – vištiena gali lengvai įgauti skirtingus pavidalus ir tapti daugybe patiekalų, nuo sriubos iki kepsnelių. Dėl tokio universalumo ji yra viena populiariausių mėsų pasaulyje, o jos vartojimas kasmet tik auga. Tokias tendencijas patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, nors ir nuolat besivaržanti su kiauliena, vištiena yra vienas dažniausių pirkėjų kasdienių pasirinkimų. „Šviežia vištiena nuolat patenka į dažniausiai pasirenkamos mėsos rūšies trejetuką, o jos pardavimai nuosekliai auga. Atsižvelgiame į savo pirkėjų poreikius ir rūpinamės, kad jie galėtų įsigyti išskirtinės kokybės vištienos už gerą kainą. Todėl savo sveriamos mėsos vitrinose prekiaujame tik be antibiotikų užauginta šviežia vištiena. Be to, suprantame, kaip svarbu sutaupyti…
Švęsdami didžiųjų žiemos švenčių pabaigą pasilepinkite tradiciniu Trijų Karalių pyragu su apelsinais (receptas)
Sausio 6 d. tradiciškai pasibaigia kalėdinis laikotarpis, o šią ribą žymi Trys Karaliai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad po šventinio periodo į įprastą mitybos režimą grįžti nelengva ir dalijasi keletu patarimų, kurie leis tai padaryti sklandžiau. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė atsisveikinimui su žiemos šventėmis siūlo išsikepti ispanišką „Roscón de Reyes“ pyragą su apelsinais. Pyragas su „karūnos brangakmeniais“ Kai kuriose šalyse sausio 6 diena – itin laukiama šventė, kurios proga Ispanijoje bei Lotynų Amerikoje kepamas ypatingas pyragas. Sakoma, kad didžiausias šio saldumyno gerbėjas buvo Prancūzijos karalius Liudvikas XV. Pasakojama, kad slavų kilmės dvaro virėjas Trijų Karalių dieną norėjo pavaišinti monarchą…
Ypatingi pyragai su paslaptimi: ką per Tris Karalius gamina skirtingos tautos?
Rytoj, sausio 6-ąją, pasaulyje bus minima Trijų Karalių diena, žyminti didžiųjų žiemos švenčių pabaigą. Skirtingose šalyse skiriasi šios šventės tradicijos, tačiau daugelį jų sieja pyragai su paslaptimi. Desertų šią dieną nevengia ir lietuviai, tačiau renkasi jau iškeptus, su minima proga tiesiogiai nesusijusius pyragus ar tortus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai įvairiomis progomis ieško dar nebandytų konditerijos gaminių ir kepinių, visada laukia naujienų. „Pastebime, kad mūsų klientams ypač svarbi konditerinių gaminių įvairovė – jie drąsiai išbando naujus desertus, todėl norint pasiūlyti kuo didesnį ir platesnį jų pasirinkimą, asortimentą atnaujiname net kelis kartus per metus. Taip pat didelį dėmesį skiriame kepinių sudėčiai. Siūlome ir sveikesnes desertų alternatyvas, pavyzdžiui,…
Migdolų miltai: kaip pasigaminti namuose ir kokiuose kepiniuose panaudoti
Makaronai, pica, duona ir daugelis kitų produktų yra sunkiai įsivaizduojami be miltų. Tačiau jie gali būti ne tik įprasti kvietiniai – alternatyvos jiems pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo. Tai, kad pirkėjų krepšeliuose vis dažniau galima pamatyti migdolų, grikių, kokosų ar avinžirnių miltų, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jos teigimu, nors kvietiniai išlieka populiariausi, lietuviai vis dažniau eksperimentuoja ir išbando kitas miltų rūšis – tiek ieškodami sveikesnių alternatyvų, tiek įdomesnių skonių. „Pastebime, kad pirkėjai jau įprato namų lentynose turėti bent keletą skirtingų miltų rūšių: vienus naudoja duonai kepti, kitus, pavyzdžiui, ryžių – Rytų šalių virtuvės patiekalams gaminti, trečius – vaikams skirtų blynų tešlai užmaišyti. Be to, alternatyvos kvietiniams…
Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė ėmėsi iššūkio: iš nukainotų produktų pasigamino pietus, kurie kainavo vos 2 eurus
Kartais parduotuvėse pastebime nukainotus produktus, kurie galioja tik šią dieną, bet nesiryžtame jų pirkti, o visai be reikalo, nes galėtume puikiai sutaupyti. Norėdama tai įrodyti maisto tinklaraiščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Remeikaitė pabandė iš nukainotų produktų lentynos apsipirkti pietums – produktai tekainavo vos 2 eurus. „Labai mėgstu sutaupyti ir niekada nešvaistau maisto – esu tikra akcijų medžiotoja bei maisto likučių panaudojimo profesionalė, todėl niekada nepraeinu pro besibaigiančio galiojimo produktus, „Rimi“ parduotuvėse pažymėtus oranžiniais lipdukais: juos sunaudoju tą pačią dieną, o tai, kas lieka, užšaldau“, – pasakoja Kotryna, skatindama taupyti pinigus ir tuo pačiu mažinti maisto švaistymą. Beveik perpus nukainoti produktai – kokybiški ir tinkami vartoti Tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė jau…








