• Virtuvė, receptai

    Šefo L. Čepracko receptas Valentino dienai: mylimąjį nustebinkite afrodiziakų gausiu patiekalu

    Vasario 14-oji – viena laukiamiausių įsimylėjėlių dienų. Nemaža dalis planuoja ta proga nustebinti savo antrąją pusę romantiška vakariene. Tačiau ne kiekvienas mėgsta suktis virtuvėje, o ir įmantraus patiekalo gamyba gali gerokai paploninti piniginę. Laimei, šefas, restoranų „Gastronomika“ ir „Meat“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas dalinasi daug laiko ir specialių įgūdžių nereikalaujančiu receptu, kuriuo be vargo nustebinsite savo mylimąjį. „Dažniausiai šv. Valentino dieną įsimylėjėliai nori kažkuo nustebinti savo antrąją pusę. Deja, šiemet ši diena – viduryje savaitės, todėl suprantama, kad per darbus turėsime mažiau laiko praleisti ruošdami siurprizą. Tačiau net ir mažiausia smulkmena, nereikalaujanti daug laiko, gali maloniai nustebinti ir parodyti dėmesį“, – sako L. Čeprackas. Svarbiausia – dėmesys Pašnekovas sako, kad per…

  • Virtuvė, receptai

    „Stintų šventės“ proga – dietologės patarimai, kiek žuvies turėtume suvartoti ir kaip ją gaminant gauti daugiausiai naudos

    Kasmet Palangoje vykstanti „Stintų šventė“ pritraukia tūkstančius dalyvių iš visos Lietuvos. Susirinkusieji ragauja įvairiais būdais paruoštas, agurkais kvepiančias stintas: kas valgo keptas ar marinuotas, o kas susigundo paragauti išskirtinės žuvienės. Neretai stintos ar kitos rūšies žuvys atsiduria ir ant kasdienio stalo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą. Tad „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasigaminti naujai atrastą žuvies ir daržovių apkepėlę, kuri praturtins tiek suaugusių, tiek vaikų mitybos racioną. Geriausia žuvį valgyti šviežią Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių…

  • Virtuvė, receptai

    Viena populiariausių dovanų – šokoladas: kokiu pradžiuginti mylimuosius per šv. Valentino dieną?

    Artėjant Šv. Valentino dienai daugelis nori nustebinti savo mylimuosius ne tik gėlėmis ar įvairiomis pramogomis, bet ir saldumynais. Todėl parduotuvių lentynose pirkėjai ieško aukščiausios kokybės šokoladų, skirtingais įdarais gardintų saldainių. Populiarėja ir dražė su įvairiais riešutais bei lofelizuotomis uogomis, šokoladai su sūria karamele ar jūros druska, o taip pat veganiškos šokolado alternatyvos. Tiesa, pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir šių produktų išvaizda. Vis dėlto, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad artėjant meilės dienai svarbiausia išsirinkti ne tik dailiai įpakuotus, bet ir sveikatai palankius bei kokybiškus saldumynus. Juodasis šokoladas – sveikatai palankiausias Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui…

  • Virtuvė, receptai

    Picos dienos proga – gardus receptas su ananasais: dietologė rekomenduoja juos valgyti nors ir kasdien

    Ananasai – egzotinis, tačiau daugeliui lietuvių jau įprastas vaisius, dažnai sutinkamas ant picų ar desertuose. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ananasai pasižymi vitaminų gausa, gerina virškinimą ir yra mažai kaloringi, tad nereikėtų pamiršti jų įtraukti į savo mitybos racioną. Visgi, renkantis šviežius vaisius daugeliui kyla iššūkių, kaip rasti kuo saldesnį ir prinokusį ananasą. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi vertingais patarimais ir kviečia Tarptautinę picos dieną atšvęsti su ananasais gardintu italų virtuvės šedevru. Vitaminų užtaisas Ananasai vartojami tiek švieži, tiek konservuoti ar virti, taip pat iš jų spaudžiamos sultys, gaminami įvairūs vaisių kokteiliai, desertai ir kiti patiekalai. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr.…

  • Virtuvė, receptai

    Atsibodus pusryčių košei išbandykite avižinių dribsnių ir bananų apkepą: šeimai kainuos vos 4 eurus

    Jei įprasta košė rytais jau pabodo, o namuose prisikaupė prinokusių, ruduoti pradėjusių bananų, vos per kelias minutes pasigaminkite avižinių dribsnių ir bananų apkepą, kurio užteks visai šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti tiek šiltą, tiek šaltą, tad jei patiekalo liks kitai dienai, su kava suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bananai yra puikus, daug energijos teikiantis užkandis, kuriuo mėgautis geriau tuomet, kai laukia fizinė ar protinė veikla, tad patiekalai su populiariaisiais vaisiais tiks pusryčiams. Teikia energijos ir pasotina Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose – saldžius ir minkštus juos mėgsta…

  • Virtuvė, receptai

    Per 20 skirtingų vitaminų turintys mangai – svarbūs ligų prevencijai: dietologė įvardijo, kaip dažnai juos galime skanauti

    Vaisiai yra puikūs sveikatai palankios mitybos komponentai, užtikrinantys kasdienį skaidulų, vandens, vitaminų ir mineralų, reikalingų organizmo funkcijoms atlikti, poreikį. Nors kalbant apie mangus iškart galvojame apie egzotines šalis, šių minkštų ir sultingų vaisių parduotuvių lentynose galime rasti ištisus metus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog mangas yra puikus polifenolių šaltinis, kurį galime skanauti kaip desertą, ruošti glotnučius, naudoti padažų, salotų bei kitų patiekalų gamybai. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip parduotuvėje išsirinkti sunokusį mangą bei kokiomis sąlygomis jį laikyti namuose. Didelės įvairovės maistinių medžiagų šaltinis Pasaulyje egzistuoja apie 50 mangų veislių, skirstomų pagal dydį į mažus, didelius ir vidutinius, o pagal spalvą…

  • Virtuvė, receptai

    Aromatinga pomidorų sriuba su aštriais prieskoniais – šildančiai šeimos vakarienei už mažiau nei 4 eurus

    Nors pomidorų sriuba dažniau asocijuojasi su šalta gaspačo, kuria gaivinamės karštomis vasaros dienomis, žiemą pomidorus galime panaudoti šildančioms sriuboms. Kadangi šaltuoju metų laiku jų skonis ne toks sodrus kaip per derliaus įkarštį, verta juos kepti, virti ar troškinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo pomidorus įtraukti į kasdienį racioną visais metų laikais – vos vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą 30 proc. reikalingos dienos vitamino C dozės. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena – pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve, nes geriausios jų skonio savybės atsiskleidžia kambario temperatūroje. Naudingi įvairiais pavidalais Jei vasarą dažniau pjaustome pomidorus į salotas, skanaujame tiesiog iš lysvės ar gardžiuojamės jų…

  • Virtuvė, receptai

    Savaitgalį pasimėgaukite gardžiu bruknių tortu: dietologė išskyrė nenuginčijamą šių uogų naudą

    Nors žiemą uogų suvartojame daug mažiau, jomis rekomenduojama kasdien praturtinti savo mitybos racioną. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šaltuoju laikotarpiu pravartu prisiminti bruknes, kurių nauda organizmui – nenuginčijama. Šios uogos – nepamainomas antioksidacinių medžiagų bei vitaminų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad žiemą daugelis pirkėjų bruknes valgo uogienių ir džemų pavidalu, taip pat šaldytas ar džiovintas. Tad savaitgalį ekspertė siūlo išbandyti paprastą, bet ypatingai gardų pyrago receptą su bruknėmis. Vienos sveikatai palankiausių uogų Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nuo senų laikų bruknių uogos laikomos supermaistu, o jų naudą sveikatai itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai. Nors šios rūgštokos uogos…

  • Virtuvė, receptai

    Cepelinų dieną verta minėti namuose: paskaičiavo, kiek sutaupysite

    Pirmąjį vasario sekmadienį, vasario 5-ąją, nepamirškite pasimėgauti cepelinais, mat būtent šią dieną tradiciškai bus švenčiama Pasaulio cepelinų diena. Nors naminių cepelinų pasigaminti nėra taip paprasta, žinant kelias gudrybes – juos paruošite be vargo. Be to, išleisite ir kur kas mažiau pinigų nei valgydami juos kavinėje. Porcija cepelinų mieste kainuoja apie 8 ir daugiau eurų, tuo tarpu namuose ją pasigaminsite vos už 1,4 euro. Tai, jog lietuviai namuose patys ruošia bulvinius patiekalus, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, bulvės jau daug metų nesitraukia iš perkamiausių daržovių sąrašo viršūnės. „Bulvės – neatsiejamos tiek nuo kasdienio, tiek nuo šventinio lietuvių patiekalų stalo. Tai atspindi ir pardavimų duomenys. Bulvės…

  • Virtuvė, receptai

    Duonos dienos proga: patarimai, kaip atšviežinti padžiūvusią duoną

    Sekmadienį, vasario 5-ąją, Lietuvoje bus minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai maisto švaistymo problema tik didėja, šiukšliadėžėse atsiranda ir duona. Tačiau to galima išvengti – egzistuoja ne viena gudrybė, kaip ilgiau išlaikyti ir atšviežinti duoną. Tai, jog lietuviai įsigyja didelius duonos kiekius, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, populiariausiųjų sąraše rikiuojasi ne tik lietuviška juoda duona, bet ir prancūziškas batonas bei itališkos čiabatos. „Duona – be jokios abejonės patenka į perkamiausių prekių sąrašą. Norėdami, kad pirkėjai ją įsigytų kuo šviežesnę, kai kurias duonos rūšis kepame net tris kartus per dieną. Pirkėjai dairosi…