Užgavėnės – tai tarsi pirmas žingsnis pavasario link, kai po tamsios žiemos norisi jas švęsti skanaujant gardžius patiekalus. Nors jos mums neatsiejamos nuo pačių įvairiausių blynų, gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas pastebi, kad kadaise jie nebuvo svarbiausias šios šventės patiekalas. Valgiai skyrėsi priklausomai nuo regiono, bet visur ant stalo atsirasdavo įvairių mėsos ir miltų patiekalų, kurie tikrai nebuvo liesi. „Žiemos išvarymo šventės gastronominis bruožas anksčiau buvo gausaus, riebaus, mėsiško maisto valgymas. Ir ne vien Užgavėnių dieną, bet ir kelias dienas prieš ją. Pati šventė taip pat skyrėsi savo personažais, bet iki mūsų laikų atkeliavo trys tradicijos – Persirengėlių eisena, Morės deginimas ir Lašininio bei Kanapinio kovos“, – pasakoja R.…
Prof. Rimvydas Laužikas apie lietuviškų lašinių tradicijas: „Didikų virtuvėje jie naudoti net kepant tortus“
Nors sveikatai palanki mityba XXI amžiuje tampa daugelio raciono pagrindu, o į riebesnę mėsą ar lašinius žvelgiama nepatikliai, per šventes ar šeimos susitikimus ant stalo vis dar puikuojasi tradiciniai patiekalai. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, profesorius Rimvydas Laužikas pastebi, kad mėgstame tą maistą, prie kurio įpratome vaikystėje, o tai užtikrina tradicijų tęstinumą. Jo nuomone, lašinių, kaip ir daugelio kitų tradicinių produktų, nereikia ignoruoti – tiesiog verta atsiminti, kad mes, šiuolaikiniai žmonės, dirbame kur kas mažiau fizinio darbo nei mūsų protėviai, tad ir kaloringo maisto mums reikia kur kas mažiau. „Lašiniai“ – vienas pirmųjų lietuviškų žodžių dokumentuose Pasak prof. Rimvydo Laužiko, tyrimai rodo, kad kiaules Lietuvos teritorijoje žmonės augina jau ne mažiau kaip…
Užgavėnes gali švęsti visi: nuo tradicinių blynų variacijų iki veganiškų ar be glitimo
Vasario 21-ąją, antradienį, visa Lietuva švęs Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir šiandien – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus. „Mūsų tinklo pirkėjams, net ir labiausiai skubantiems, esame paruošę jau pagamintų lietinių blynų produkcijos su įvairiai įdarais. Tarp jų ypač populiarūs – su mėsa, varške, kumpiu ir sūriu, obuoliais. Populiarūs ir žemaičių arba tarkuotų bulvių blynai. Tačiau jau kurį laiką…
Artėjant Užgavėnėms dietologė pritaria tradicijų puoselėjimui: išbandykite japoniškų blynų receptą
Užgavėnės – viena iš seniausių, vis dar lietuvių mėgstamų švenčių, turinti ilgametes tradicijas ir nusistovėjusius ritualus. Lašininio ir Kanapinio dvikova, Morės deginimas ir visų laukiamų blynų kepimas yra tradiciniai Užgavėnių šventės atributai. Šiomis dienomis miltinių patiekalų suvalgome daugiau nei įprastai, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ramina – jų nereikia bijoti, svarbu vartoti įvairesnių rūšių miltus. Kur juos laikyti, kaip išsirinkti sveikatai palankiausius ir iš jų išsikepti purius blynus žiemos išvarymo šventei pataria „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė. Svarbiausia vartoti įvairias miltų rūšis Miltus patiekalams naudojame itin plačiai: iš jų gaminame pagrindinius patiekalus, desertus, padažus. Vieni miltai gaminami permalant grūdus, kiti – iš daržovių, riešutų ar sėklų. Svarbiausia, pasak gydytojos…
Žiemą pirkėjai nepraeina pro lietuviškus agurkus, o populiariausi vaisiai – apelsinai
Nors žiemą Lietuvoje negalime pasidžiaugti šviežių daržovių gausa, laukdami naujo derliaus dažniau stabtelime prie vaisių ir daržovių skyriaus prekybos centruose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė teigia, kad šaltuoju metų laiku trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios kopūstinės daržovės bei įvairūs šakniavasiai. Renkantis daržoves, ji pataria nepamiršti įvairovės – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau šviežių produktų ir atrasti ne tik maistines daržovių naudas, bet ir nuostabius jų skonius. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjams svarbūs ne tik sveikesni, bet ir tvaresni pasirinkimai, todėl jie labiausiai vertina Lietuvoje užaugintas daržoves. Vitaminų atsargų sukaupti neįmanoma Nors yra manančių, kad vasarą ar rudenį gausiau…
Peruietiška sevičė – gardus patiekalas iš Pietų Amerikos: nustebinkite artimuosius egzotiškais skoniais (receptas)
Sevičė – peruietišku temperamentu dvelkiantis patiekalas, paruoštas iš šviežios žuvies arba jūros gėrybių, marinuotų su žaliosiomis citrinomis ir aštriais padažais. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dažnas sevičės ingredientas – avokadas – yra vitaminų, mineralų bei nepakeičiamų riebalų, būtinų gerai savijautai, šaltinis. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą avokadą parduotuvėje, greičiau jį sunokinti namuose bei panaudoti egzotiškų patiekalų gaminimui. Sevičę verta paskaninti avokadais Nors sevičės kilmė nėra tiksliai žinoma, šis patiekalas dažniausiai priskiriamas Peru šalies virtuvei. Tai – vienas populiariausių šios valstybės valgių. Tačiau ir kitos Pietų Amerikos šalys perėmė sevičės receptą bei pritaikė jį savo skoniams, panaudodamos…
Dietologė išskyrė vertingiausią vištienos rūšį: soti jos „vieno puodo“ troškinio porcija nekainuos nė 1,5 euro
Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti net nepatyrusiems maisto gamintojams – šis būtent toks: sotus, bet neapsunkinantis vištienos patiekalas su ryžiais ir daržovėmis. Ryžiai – įprastas garnyras prie švelnesnio skonio vištienos patiekalų, o čia jie, kartu su Teriyaki padažu, susitinka viename puode. Mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lyginant su bet kokia kita raudona mėsa, vištiena yra sveikatai palankesnis pasirinkimas, tik reikėtų rinktis tinkamus jos gaminimo būdus. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną bei vis dažniau renkasi specifinius ryžius, skirtus tam tikriems patiekalams. Sveikatai palankiausia – vištienos krūtinėlė be odos Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena vertinga dėl…
Pasitinkant valstybės atkūrimo dieną kulinarijos ekspertai kviečia išsikepti kvapnų apelsinų pyragą (receptas)
Apelsinai – vieni populiariausių citrusinių vaisių. Juos galima valgyti vienus, naudoti kulinarijoje, gaminant skirtingus desertus, salotas ar iš jų tiesiog spausti šviežias sultis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad apelsinai ne tik papildo kasdien suvalgomų vaisių racioną, bet ir pasižymi nauda žmogaus sveikatai bei imunitetui. Apelsinuose esantys flavanoidai efektyviai kovoja su virusais ir slopina uždegimus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalinasi patarimais, kaip išsirinkti saldžiausių apelsinų, o pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną iš jų namuose kviečia pasigaminti gardų pyragą. Padeda stiprinti imunitetą Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, apelsinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, priskiriami didelio maistingumo…
Verslininkės L. Rimgailės požiūris į skalbimo priemones pasikeitė gimus sūnui – svarbiausia tapo sudėtis
Mažylių oda yra labai jautri ir neturi tokių apsaugos bei gynybos mechanizmų, kaip suaugusiųjų. Todėl tėvams svarbu skirti ypatingą dėmesį kūdikių priežiūros bei skalbimo priemonėms. Verslininkė, komunikacijos specialistė Liucina Rimgailė dalijasi patirtimi, kaip pakito jos šeimos požiūris į skalbiklius gimus pirmagimiui bei kokiais būdais ji dabar taupo apsipirkinėdama visai šeimai. Daug laiko kepdama desertus virtuvėje praleidžianti nuomonės formuotoja juokiasi, kad smaližių šeimos drabužius išskalbti gali toli gražu ne visos priemonės. Pagausėjus šeimai pradėjo kreipti dėmesį į sudėtį Kaip teigia verslininkė Liucina Rimgailė, renkantis skalbimo priemones jų šeimai svarbiausias kriterijus yra mažylio nealergizuojanti, kokybiška skalbiklių sudėtis bei malonus, neįkyrus kvapas. „Prisipažinsiu, jog anksčiau su vyru didelės reikšmės skalbimo priemonėms neteikdavome, neturėjome…
Valentino dieną su saldžiais desertais pasitinkanti tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė: „Šokoladas – ir gurmaniška dovana, ir naujas potyris“ (receptas)
Valentino diena daugeliui asocijuojasi su saldžiais desertais, o ypač – su šokoladu, kurį ta proga dovanojame mylimiesiems. Maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė, nepraleidžianti progos pasigaminti saldžių desertų, džiaugiasi, kad Lietuvoje turime didelę šokolado įvairovę: nuo švelnaus pieniško iki kartaus juodojo, nuo gaivaus mėtų šaltuko iki čili pipirų aštrumo ar pelėsinio sūrio aitrumo – netradicinio skonio aukštos kokybės gaminiai visada gera dovana. Besiruošdama vasario 14-ajai Kotryna dalijasi savo patirtimi, kaip šokoladą panaudoti ne tik desertams, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena – prieš Valentino dieną pirkėjų lauks nuolaidos šokoladui, tad pradžiuginti artimuosius daug nekainuos. Desertas – Valentino dienos vakarienės pažiba Nors gyvenimo be maisto…









