• Virtuvė, receptai

    Parduotuves jau nuspalvino šviežias rudeniškas derlius: 3 pigūs receptai, kaip juo mėgautis nuo ryto iki vakaro

    Nors vasara eina į pabaigą, džiaugtis yra kuo – parduotuvių lentynas jau pasiekė spalvomis ir kainomis džiuginantis šviežias rudeniškas daržovių, vaisių derlius. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors orai šiemet buvo kaprizingi, iš vietos ūkių jau keliauja švieži kopūstai, bulvės, porai, burokai, taip pat tikras pastarojo meto rudens simbolis – oranžiniai moliūgai. Koks šviežias rudeniškas derlius jau užaugo? „Didžiąją dalį šviežių rudens daržovių, vaisių perkame iš vietinių ūkių, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų. Taip užtikrinama ne tik aukšta kokybė, kuriai keliame griežtus reikalavimus, atitikimą jiems tikriname net savoje mini-laboratorijoje, bet ir kuo trumpesnis kelias nuo ūkio iki stalo. Dėl šaltesnio pavasario šviežias lietuviškas derlius šiemet pasirodo…

  • Laisvalaikis

    Liūtas, delfinas, meška, o gal vilkas: ar žinote savo miego chronotipą? Specialistė paaiškino, kaip juos atpažinti

    Kiekvienas žmogus turi savitą biologinį ritmą, kuris lemia, kada jaučiamės žvaliausi, o kada – pavargę. Šį vidinį laikrodį, dar vadinamą chronotipu, formuoja ne tik genetika, bet ir mūsų kasdieniai įpročiai: darbo grafikas, fizinis aktyvumas, laikas prie ekranų ar net mityba. Miego specialistė Agnė Ramanauskė pabrėžia – nors polinkis būti ankstyvu vyturiu ar vėlyvu naktinėtoju gali būti įgimtas, chronotipą pakeisti yra įmanoma. Kas būdinga skirtingiems chronotipams? Jei anksčiau žmonės būdavo skirstomi į vyturius arba pelėdas, šiuo metu išskiriami net 4 skirtingi chronotipai: liūtas, delfinas, meška ir vilkas. Anot A. Ramanauskės liūto chronotipas yra labai panašus į vyturio: tokie žmonės nori anksti eiti miegoti ir anksti atsikelia be žadintuvo. Vis tik, anot…

  • Virtuvė, receptai

    Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

    Prieš akis – šiltas ir ilgas Žolinės savaitgalis. Stipriai prieš ją išaugantys pirkinių krepšeliai išduoda, kad lietuviai šią vasarišką šventę paprastai sutinka būryje artimųjų ir draugų, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Įtikti įvairiems skoniams ir mitybos įpročiams gali pasirodyti nemenka užduotis, tačiau keli patarimai ir patikimi receptai įrodys – vaišes suruošti galima greitai, lengvai ir nebrangiai. „Gardus maistas lietuviams yra tiesiog būtina kiekvienos šventės dalis. Artėjant laisvadieniams, o ypač – ilgajam savaitgaliui, pirkėjų krepšeliai pastebimai papilnėja. Pirkėjai kraunasi šviežias daržoves, uogas ir vaisius, pirmiausia – arbūzą, įvairius užkandžius, griliui skirtus patiekalus, gaiviuosius gėrimus, vandenį. Dažniau ieškoma ir nekasdienių produktų: pavyzdžiui, renkasi gurmaniškesnius sūrius ir mėsos gaminius, stalą…

  • Virtuvė, receptai

    Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu ir mažiau rūpesčių: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

    Čia pat – paskutinis ilgasis vasaros savaitgalis. Jį dovanoja Žolinė, tad norisi jį leisti su kuo daugiau gaivos, šviežumo, o laiką skirti gamtoje bendraujant su artimaisiais užuot triūsius virtuvėje. Tai visai paprasta, įsitikinęs prie „Iki“ komandos prisijungęs žymus virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Jis išduoda kelias savo amato gudrybes ir dalijasi paprastais, bet nepaprastai skaniais receptais. „Vasara neatsiejama nuo draugų, artimųjų susibūrimų – kai dalijamasi ne tik gera nuotaika, bet ir gardžiu maistu. Todėl kaskart prieš šventines dienas pirkėjai ieško ne tik šviežios mėsos, jau marinuotų gaminių, bet ir įvairių užkandžių: marinuotų alyvuogių, tradicinių bei gurmaniškų salotų, sumuštinių, dairosi įdomybių, tokių kaip mini čeburekai ar suktinukai „spring rolls“.Lietuviams ypatingos progos ir…

  • Virtuvė, receptai

    Sveikesnė naminė uogienė – įmanoma: kaip iš šviežių uogų išvirti uogienę be cukraus?

    Rugpjūtis – pats geriausias metas pasirūpinti, kad gardžių vasariškų gėrybių netrūktų žiemą. Platus šviežių uogų asortimentas ir patrauklios kainos sufleruoja, kad dabar jau laikas virti kvapnias uogienes, ruošti džemus. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjus domina pačios įvairiausios uogos – ir nors šilauogės pastaraisiais metais tapo ypač madingos, ne tik jos mėgaujasi sparčiai augančiu populiarumu. Kokia gi vasara be uogų – daugeliui šiuo metu jos tampa kasdieniu pirkiniu, sako tinklo atstovė. Juk sauja jų – ne tik pigus, sveikas užkandis, bet ir pagrindas įvairiems eksperimentams virtuvėje. „Statistika rodo, kad šiemet uogų norisi ypač – pirkėjai šią vasarą įvairių šviežių uogų nupirko virš dešimtadaliu daugiau nei tuo pačiu…

  • Virtuvė, receptai

    Jau prasidėjo skanusis slyvų sezonas: 3 pigūs ir lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

    Jau kone galima užuosti artėjantį rudenišką šviežių daržovių, vaisių derlių, ir slyvos – vienas jo pranašų. Jau galima skanauti geros kainos mėlynas, rausvąsias ar geltonas slyvas bei gaminti gardžiausius patiekalus. Būtent rugpjūtis, pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, būna slyvų populiarumo pikas – šiems daugelio mėgstamiems sultingiems kaulavaisiams sunku atsispirti. Sveikas vasaros delikatesas „Skanios, sultingos, kupinos naudingų medžiagų ir atveriančios plačias kulinarines galimybes – slyvas nuo seno lietuviai be galo mėgsta. Tai viena iš tų sezoninių gėrybių, kurios pirkėjai labai laukia. Prasidėjus jų sezonui ir akcijoms, gyventojai skuba mėgautis ir prisiminti skaniausius patiekalus bei išbandyti naujus receptus su šiais kaulavaisiais – juk slyvos ne tik skanios, sveikos, bet…

  • Virtuvė, receptai

    Ką valgyti rugpjūtį: 5 šviežios gėrybės, kuriomis dabar verta pasimėgautis iki soties

    Rugpjūtį akys tiesiog raibste raibsta nuo daržovių, vaisių ir uogų gausybės. Kuriomis dabar geriausia gardžiuotis, kad džiaugtųsi ir organizmas, ir piniginė? Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna itin skanios, sultingos, kupinos naudingų medžiagų ir siūlomos patraukliomis kainomis. „Paskutinį vasaros mėnesį pirkėjai aktyviai naršo šviežių vaisių, daržovių skyriuose – kaulavaisius, kopūstus, arbūzus ne tik skanauja vienus, bet ir grilina, spalvingas uogas deda tiek į salotas, tiek ant ledų ar į sveikus kokteilius. Daugiau dėmesio sulaukia ir tos šviežios gėrybės, kurios dažnai ruošiamos žiemos atsargoms: pavyzdžiui, kvapnūs pomidorai, traškios paprikos. Lietuviai puikiai jaučia sezoniškumą ir pagal tai planuoja…

  • Virtuvė, receptai

    Keto – nereiškia skaniam maistui veto: 5 nebrangūs receptai, kuriuos pagaminsite greitai ir be vargo

    Rugpjūtį daugelis palengva grįžta ir į įprastą ritmą. Atostogas keičia darbo rutina, o vietoj spontaniškų maisto pasirinkimų vis geriau apgalvojame tai, ką valgome. Gera žinia ta, kad subalansuota mityba nebūtinai turi būti brangi ar sudėtinga – pavyzdžiui, populiarioji keto dieta gali apdovanoti skoniu ryškiais patiekalais iš visai paprastų ir pigių produktų, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. „Šiais laikais įvairovė lydi visur – taip pat ir mitybos stiliuose. Pastaraisiais metais pastebime, kad žmonių poreikiai darosi labiau individualizuoti. Dėl įvairių priežasčių vis daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia produktai be laktozės, be glitimo, be gyvulinės kilmės produktų, be pridėtinių cukrų. Vieniems gal tokius poreikius diktuoja sveikatos sumetimai, kitus paskatina įsitikinimai, o treti tiesiog…

  • Laisvalaikis

    Ne tik veganams: augaliniai produktai gali tapti kasdieniu pasirinkimu

    Augalinės kilmės produktai jau seniai nebėra nišinė ar sunkiai prieinama alternatyva – šiandien parduotuvių lentynose galima rasti pačių įvairių gaminių: nuo veganiškų kepsnelių iki augalinių mėsos pakaitalų faršų ar greitų užkandžių. Pasirinkimo daugiau nei bet kada anksčiau, o skonis vis dažniau stebina net ir skeptikus. Kaip į savo mitybą įtraukti daugiau augalinių produktų bei kokį poveikį jie daro organizmui bei aplinkai? Remiantis moksliniame žurnale „Nature Food“ publikuotu tyrimu, gaminant augalinius produktus sunaudojama net 75 proc. mažiau žemės ploto, lyginant su gyvūninės kilmės produktų gamyba, bei mažiau teršiamas vanduo. Pasak „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovės Monikos Anilionės, augalinė mityba – puikus sprendimas norintiems prisidėti prie klimato kaitos bei išteklių eikvojimo mažinimo. „Stebime…

  • Virtuvė, receptai

    Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

    Rugpjūtis – tikras vasariškų gėrybių piko metas. Godžiai skanaujant sultingas sodo ir daržo dovanas, norisi jų skonių ir kvapų išsisaugoti kuo ilgiau. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad būtent rugpjūtį lietuviai įninka į konservavimą – stiklainių paklausa ryškiai išauga. Tiesa, pasistebi ir pokyčių. „Šiuo metu esantis platus sodo ir daržo gėrybių pasirinkimas lietuvių neužliūliuoja – jie galvoja ir apie tai, ką valgys žiemą. Konservavimas, šaldymas, rauginimas ir daržovių, vaisių, uogų paruošimas žiemai – neatsiejama kiekvienos vasaros dalis. Nors ir čia šiemet juntama netipiškos lietuviškos vasaros įtaka: dėl permainingų orų nemažai derliaus vėlavo, tad ir konservuoti gyventojai pradėjo vėliau. Tačiau jis jau – pačiame įkarštyje: šviežio derliaus apstu,…