• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Vilniaus mieste kyla oficialioms varžyboms tiksiantis krepšinio aikščių kompleksas
  • Paskubėta su žinia apie naujai parengtus atliekų prevencijos ir tvarkymo planus
  • Perkeliamas Vilniaus šviesų festivalis – sugrįš šią vasarą po karantino saugiu metu

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • „Samsung“ pristatė „Galaxy Buds Pro“ ausines: ypatingas garsas kiekvienam gyvenimo momentui
  • „Samsung“ pristatė naujausią flagmanų „Galaxy S21“ seriją
  • Darbas „iš namų“ tęsiasi: produktyvumą išlaikyti padės programos ir speciali erdvė namuose

Kūčių stalas: patarimai šiemet jį ruošiantiems pirmą kartą

Nors sakoma, kad šv. Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai. Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, ką daryti, jei šventinį stalą šiais metais pirmą kartą teks dengti savarankiškai.

Ant vieno stalo – tradiciniai ir mėgstami valgiai

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad planuojant šventinį stalą, pirmiausia reikėtų sudaryti meniu, kokie patiekalai bus gaminami. Ji pastebi, kad nepaisant metai iš metų puoselėjamų tradicijų, šventiniame meniu atsiranda ne tik tradiciniai, bet ir nauji, kartais iš Vakarų pasaulio nusižiūrėti patiekalai.

„Šventinis stalas apipintas įvairiomis tradicijomis, tačiau ruošiant vaišes kiekviena šeima jas pritaiko pagal savo poreikius. Kūčių vakarienei ruošiami patiekalai dažniausiai būna su žuvimi, daržovėmis, grybais, bulvėmis ir miltine tešla, tačiau skirtingas jų patiekimas gali padėti įnešti ne tik įvairovės, bet ir sutrumpinti paruošimo procesą, ypač, jei patiekalus tenka gaminti pirmą kartą“, – aiškina B. Baratinskaitė.

„Maximos“ atstovė atkreipia dėmesį, kad paisant tradicijų reikėtų pasirūpinti, jog šv. Kalėdų išvakarėse ant stalo šeimos nariai rastų kalėdaičių, o taip pat aguonų pieno, kisieliaus ir kūčiukų. Tai yra ne tik maistas, apie kurį per šventes ne vienas pagalvoja pirmiausiai, tačiau ir tradiciniai valgiai, kuriems priskiriama net ir atitinkama simbolika. Pavyzdžiui, kalėdaitis – simbolinė duonelė, o kūčiukai ir aguonų pienas yra tapatinami su sugrįžtančios saulės ir meilės simboliu bei simbolizuoja duoklę protėvių vėlėms.

Tradiciniai patiekalai netradiciškai

Kadangi Kūčių dieną, laikantis papročių, patiekalų su mėsa reikėtų vengti, B. Baratinskaitė pataria stalo vaišes paįvairinti žuvimi. Vienas iš tradicinių patiekalų – silkė su daržovėmis arba grybais. Šis patiekalas nereikalauja nei daug laiko, nei įgūdžių.

Viskas ko reikia – pasirūpinti silkės filė bei mėgstamomis daržovėmis. Tai gali būti morkos ir svogūnai pagardinti kepintomis saulėgrąžomis, arba virti burokėliai su obuoliais ir pan.

Šiam patiekalui Jums reikės: 3 bulvių, 1 virto burokėlio, 200 gramų silkių filė, 1 svogūno bei šiek tiek aliejaus, sezamo sėklų ir petražolių.

Virtas bulves ir burokėlius sutarkuokite per smulkią tarką bei gerai sumaišykite pagardindami druska ir pipirais. Tuomet silkę supjaustykite nedideliais kubeliais bei sumaišykite su smulkintu svogūnu. Trupučiu aliejaus suvilgę rankas, kad ingredientai prie jų nepriliptų, iš burokėlių ir bulvių masės padarykite paplotėlį, į jo vidų įdėkite silkės įdaro, paplotėlį užspauskite bei pirštais suformuokite braškės formą. Tam, kad ant stalo braškės atrodytų gražiau, jas papuoškite trupučiu sezamo sėklų bei šviežiomis petražolėmis.

Patiekalus ant šventinio stalo gali papildyti ir keptas karpis, kepta jūrinė lydeka, lašiša bei kita žuvis. Ją apdorojant svarbu pasirinkti gaminimo būdą. Žuvį galima kepti net tik keptuvėje, bet ir orkaitėje ar garų puode. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad gaminant žuvį nereikėtų persistengti su prieskoniais. Prieskonių pagalba reikėtų stengtis žuvies skonį atskleisti, o ne jį sukurti, todėl geriausiai tiktų įvairios žolelės ir citrina. B. Baratinskaitė dalijasi orkaitėje keptos lašišos receptu.

Šiam patiekalui Jums reikės: 6 vienetų lašišos filė arba pjaustinių, 300 ml sultinio, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų citrinos sulčių bei šiek tiek česnako, druskos, krapų, rozmarino, pipirų ir aliejaus.

Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis su išspaustu česnaku bei palikite valandai ar dviem pasimarinuoti. Jei laukti nenorite, galite iškart paruoštus lašišos gabalėlius sudėti į aliejumi pateptą kepimo indą bei sultiniu su garstyčiomis. Paruošę žuvį kepimui šaukite ją į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Patiekti galite su ryžiais arba bulvėmis.

Tam, kad šventinis stalas neprimintų žuvies šventės, reikėtų pasirūpinti ir kitais patiekalais. Mėgstantys miltinius patiekalus Kūčių stalą gali praturtinti pyragėliais ar kibinais su grybais ar kopūstais.

Šiam patiekalui Jums reikės: 1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos, 300 g džiovintų, sūdytų ar virtų grybų, 2 svogūnų, 2 valgomųjų šaukštų sviesto ir mėgstamų prieskoninių žolelių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, 200 ml pomidorų pastos bei 1 kiaušinio.

Tešlą atšildykite ir supjaustykite dideliais kvadratėliais. Grybus, jei naudojate džiovintus, iš vakaro pamerkite į vandenį, o gamindami nuspauskite ir susmulkinkite. Smulkiai supjaustykite ir svogūnus bei pakepkite juos ant sviesto, kol pagels. Į svogūnų masę suberkite smulkintus grybus, šiek tiek pakepinkite, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir žolelių. Paruoštą grybų masę atvėsinkite, kad tešlos lakštai neišskystų, o po to griebdami po šaukštą padalinkite ant kiekvieno tešlos kvadratėlio. Pyragėlių kampus dailiai užlankstykite, aptepkite plaktu kiaušiniu ir 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Švęsti sočiai, bet nepersivalgant

Kadangi šiais metais, tikėtina, laikydamiesi saugumo reikalavimų, lietuviai prie stalo sės mažesnėmis žmonių grupėmis, „Maximos“ atstovė pataria nepamiršti ir vieno kąsnio krepšelių bei šaukštelių. Tam, kad po švenčių galvos skausmu netaptų maisto likučiai, toks maisto patiekimas gali padėti patiekalų kiekius apskaičiuoti tiksliau.

Tiesa, jei švenčių metu maisto ruošimui stokojate laiko arba tiesiog nemėgstate gaminti, B. Baratinskaitė primena, kad „Maxima“ parduotuvėse galima įsigyti ne tik kūčiukų ar ruošinio aguonų pienui, bet ir silkės su daržovėmis ar kitais uždarais. Ji pabrėžia, kad saugiai įsigiję jau paruošto maisto, svarbiausių metų švenčių metu galėsite ne tik mažiau laiko sugaišti virtuvėje, bet ir ilgiau pabūti su pačiais brangiausiais.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai“

Rekomenduojame
 
Bio Phyto Mild Facial Cleanser Veido prausiklis, 250 ml
 
TOMMY HILFIGER 15-39-01-5 Black 01 44
 
AUDIMAS Švelnaus mod.polo maršk.ilg.rank. 2021-571 Navy Blazer S
 
Este 83-28-05-8 Black 37
 
Camper Courb K300289 Blue 46
 
AUDIMAS Marginti medviln. maršk.ilg.rank. 2021-478 Mallard Green Printed S
2020 12 18   BNS Spaudos centras
  Verslas
  • Paskelbtas išskirtinėje vietoje – K. Dineikos sveikatingumo parke – esančio pastato aukcionas

  • Šalies vadovas pareiškė užuojautą dėl buvusio Šveicarijos Prezidento Flavio Cotti mirties

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • cs 1.6 siųstis
  • Reklama internete | Seo paslaugos
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Skalbimo mašinų remontas Vilniuje
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.