Verslas

Kovas – Austrijos vyno mėnuo

Kovo mėnesį „Vyno klubas” su Austrijos ambasada skelbia Austrijos vyno mėnesiu ir su savo partneriais – restoranais visoje Lietuvoje kviečia atrasti, pažinti ir mėgautis šios šalies virtuvės patiekalais ir vynu. Austrijos vyno ir maisto vakarienės vyks Vilniuje („Radisson Blu Astorija Vers en Vers”), Kaune („Daugirdas”) ir Klaipėdoje („Skandalas”). Restoranų šefai specialiai vakarienėms kuria austriškus patiekalus, prie kurių bus patiekti geriausi šalies vynai. Specializuotos degustacijos vyks ir „Vyno klubo” degustacijų salėse. „Vyno klubas” nebūtų „Vyno klubas”, jei nesugebėtume nustebinti didžiausių skeptikų. Iš savo kolekcinių vynų saugyklos ištrauksime pusšimčio metų senumo baltojo Wachau regiono vyno butelių, – kalbėjo įmonės direktorė Rasa Starkus. – Esame pirmieji Austrijos vyno importuotojai į Lietuvą, todėl mūsų portfelyje nemažai šlovingiausių šios šalies vyndarių: „Kracher”, „Jurtschisch”, „Salomon”, „Pockl”, biodinaminis „Wimmer Czerny”. Turime ne vienų metų Wachau regiono „Smaragd” vyno kolekciją. Visa tai bus atkimšta ir paragauta per šį mėnesį.” Austrijos vynas pasaulio vynininkų dėmesio centre atsirado po 2002 m. Džensis Robinson (Jancis Robinson) degustacijos Londone, užbaigusios švedų vyno kolekcininko Jano Eriko Polsono (Jan Eric Paulson) rengtų aklųjų degustacijų ciklą. Tuomet visose be išimties degustacijose austriškieji „Gruner Veltliner” nurungė garsiausius Burgundijos „Chardonnay”. Prieš penketą metų nusipirkti Austrijos vyno buvo nelengva: eksportas nebuvo vystomas dėl labai pajėgios vietinės rinkos ir klestinčio žiemos turizmo. Tačiau pastaruoju metu geriausi restoranai visame pasaulyje siekia turėti Austrijos vyno savo asortimente, nes tai – išprusimo, modernumo požymis ir geriausias būdas nustebinti išrankų klientą. Austrija – vėsaus, kontinentinio klimato šalis, todėl čia padaroma ne tik puikaus minėtojo „Gruner Veltliner”, bet ir „Riesling”, „Sauvignon Blanc” vyno. Kovo mėnuo skelbiamas Austrijos vyno mėnesiu dar ir todėl, kad 2010 m. vyno derlius šalyje buvo labai mažas, vyninės padarė apie pusę metinės normos, tad užsienio klientams skirtas vyno kiekis dar labiau sumažėjo ir tik ankstyvą pavasarį dar galima tikėtis sukaupti atsargų vasarai. Mat daugelis Austrijos vynų yra gaivūs ir labai minerališki baltieji, kurių sezonas prasideda šylant orui. Apie „Vyno klubą” „Vyno klubas” valdo partnerių-vyno ekspertų kolektyvas. Veikla: premium klasės vyno parduotuvės Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, didmeninė prekyba vynu, prekyba vyno rūsių įranga, vyno aksesuarais, indais, vyno renginių ir degustacijų organizavimas (www.vynoklubas.lt), specializuoto leidinio VYNO ŽURNALAS leidyba (www.vynozurnalas.lt), konsultacijos, pagalba ruošiant spaudai spec. leidinius ar straipsnius vyno kultūros temomis, vyno mokykla mėgėjams ir Someljė mokykla profesionalams, tarptautinės vyno parodos VYNO DIENOS organizavimas (www.vynodienos.lt). „Vyno klubas” prekės ženklą naudoja: UAB „Naminė pelėda”, UAB „Dūda ir kompanija”, VšĮ „Vyno dienos”. VYNO KLUBAS yra vienas iš VšĮ „Someljė mokykla” ir Lietuvos someljė asociacijos (LSA) steigėjų.

Parašykite komentarą