Verslas

Kiaulienos kokybei užtikrinti „BIOVELA Group“ pasitelkia pažangiausias technologijas

Šį rudenį didžiausioje Baltijos šalyse mėsos perdirbimo įmonių grupėje „BIOVELA Group“ pradeda veikti antra skerdimo linija. Įmonės vykdomasis direktorius Žilvinas Lenktaitis sako, kad naujos moderniausios Baltijos šalyse skerdimo linijos gamybos procesai ir inovacijos leis užtikrinti aukščiausią kiaulienos kokybę.

Ypatingas dėmesys mėsos kokybei

Rugsėjį, pranešusi apie 8 mln. eurų investicijas ir naujos skerdimo linijos atidarymą, „BIOVELA Group“ dvigubina esamus kiaulienos skerdimo pajėgumus, kurie sieks 300 kiaulių per valandą, ir užsitikrina lyderystę mėsos perdirbimo srityje. Prioritetu bendrovė ir toliau laiko mėsos kokybę ir maisto saugą.

Kokybė yra vienas pagrindinių kriterijų, lemiančių šviežios mėsos pasirinkimą tarp mūsų šalies vartotojų. Lietuviams ji dažniausiai siejasi su geru produkto skoniu, jo sudėtimi, natūralumu. „Havas Group“ bei „Norstat LT“ atlikto vartotojų tyrimo duomenimis, net dviem iš trijų respondentų šviežios mėsos pasirinkimą nulemia produkto kokybė.

Pasak „BIOVELA Group“ audito ir kokybės departamento vadovės Žanetos Guptos, įmonė skiria tam ypatingą dėmesį. Mėsos kokybę lemia ne tik paties gyvūno auginimo sąlygos ar jo šėrimas, bet ir gamybos, apdirbimo procesai. Pasak vadovės, gyvūno stresas yra vienas pagrindinių veiksnių, turinčių įtakos mėsos kokybei – kuo mažiau gyvūnas patiria fizinės ar psichologinės įtampos, tuo geresnė ir skanesnė būna mėsa. Todėl įrengiant naują skerdimo liniją daug dėmesio buvo skirta moderniems ir šiuo metu rinkoje pažangiausiems sprendimams, kurie gyvūnų patiriamą stresą gali sumažinti iki minimumo.

„Vienas iš mėsos kokybės kriterijų – pH. Kai raumuo virsta mėsa, pH palaipsniui mažėja, todėl mėsa tampa vis rūgštingesnė. Tam nemažai įtakos turi kiaulės patirtas stresas – kuo jo daugiau, tuo mėsos rūgštingumas didesnis, tad mėsa pasidaro blyški, vandeninga ir praranda standumą. Naujos linijos įranga ir procesai užtikrina, kad gyvūnai jaustų mažiau įtampos“, – pasakoja Ž. Gupta.

Naujoje kiaulių skerdimo linijoje įdiegtas moderniausias šiuo metu rinkoje veikiantis gyvulių svaiginimo būdas dujomis, kuris ne tik mažina gyvūno patiriamą stresą, bet ir panaikina netinkamo apsvaiginimo galimybę. Visa įvarymo zona taip pat naudoja specialų apšvietimą ir vizualinius efektus, siekiant sumažint gyvūno trikdymą šešėliais. Įranga aprūpinta ir apsaugomis, kurios eliminuoja gyvulio sužeidimo galimybę.

Maisto saugos užtikrinimas gamybos procesuose

„BIOVELA Group“ siekia užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik visiškai saugi ir aukštos kokybės produkcija. Todėl naujoje gamybinėje linijoje dirba 7 Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) gydytojai–veterinarai. Jie kontroliuoja kokybės užtikrinimo procesą nuo gyvulio sveikatos nustatymo prieš skerdimą iki skerdenos patikros bei galutinio įvertinimo.

„Mūsų tikslas – viršyti privalomų patikrinimų normas, todėl atliekame daugiau tyrimų nei reikalaujama ir nuolat investuojame į pažangiausias technologijas. Modernizuotoje skerdykloje įrengėme VMVT kokybės laboratoriją, kuri padeda atlikti greitą ir tikslų mėsos kokybės vertinimą, eliminuoti iš proceso netinkamas kiaulienos dalis. Ilgą laiką naudojame ir pažangios technologijos „Assurance GDS“ įrangą, kuri leidžia itin greitai aptikti galimus mikrobiologinius neatitikimus ir imtis būtinų prevencinių veiksmų. Visi mūsų patikros procesai sinchronizuoti ir skaitmenizuoti“, – sako Ž. Gupta.
Įmonė taip pat įdiegė naujas gamybos apskaitos ir atsekamumo sistemas, kurios leidžia tiksliai žinoti iš kur atvykęs gyvulys, kiek laiko praleido procese, kuriems produktams buvo panaudota gauta mėsa, o taip pat indikuoti kiaulių augintojams apie jų procesuose kylančias rizikas.

Automatinės sistemos ir jutikliai

Tinkamas kiaulienos atšaldymas – taip pat svarbus kokybės užtikrinimo kriterijus. Nuo skerdimo iki galutinio produkto kokybinėms mėsos savybėms išlaikyti būtina griežta temperatūros kontrolė, laipsniškas atvėsinimo procesas, kuris užkerta kelią nepageidaujamiems mikrobiologiniams veiksniams, išsaugo kiaulienos sultingumą, mėsos tekstūrą bei išvaizdą.

Pasak audito ir kokybės departamento vadovės, griežtai reguliuojamos sąlygos, nuolatinė temperatūros kontrolė, automatinės sistemos ir jutikliai, pranešantys apie galimus nukrypimus, padeda išsaugoti aukštą kiaulienos kokybę ir tolesniuose etapuose – ją sandėliuojant ir transportuojant.

Skatinama ūkių modernizacija

Ž. Lenktaitis pabrėžia, kad gyvos kiaulės superkamos tik iš patikimų ir aukščiausius standartus atitinkančių augintojų.

„Renkame ir stebime įvairius išeigos ir kokybinius rodiklius, bendradarbiaujame tik su pažangiausiais augintojais, nuolat vykdydami ūkių monitoringą. Atsakingai vertiname auginimo sąlygas, reguliariai atliekame vizitus ir skatiname sąlygų gerinimą bei ūkių modernizaciją. Tai padeda užtikrinti, kad ne tik pirmosios, bet ir antrosios skerdimo linijos kokybės grandis – nuo pat gyvūno užauginimo iki kiaulienos patiekimo klientui – išliktų be spragų“, – sako Ž. Lenktaitis.

Apie „BIOVELA Group“

Didžiausios mėsos perdirbimo įmonių grupės Baltijos šalyse „BIOVELA Group“ pagrindinės veiklos sritys yra kiaulių ir galvijų supirkimas, skerdimas, šviežios mėsos ir mėsos produktų gamyba. Įmonių grupėje dirba apie 1600 darbuotojų, kurie kasmet pagamina ir 29 šalims tiekia apie 70 tūkst. tonų mėsos ir jos gaminių. Įmonių grupė nuolat remia socialines, kultūrines iniciatyvas, renginius, sporto šventes, Utenos krepšinio komandą ir jau trečius metus yra LKF ir Nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės rėmėja. Įmonių grupės valdoma BIOVELA-UTENOS MĖSA, UAB, yra sertifikuota ir oficiali „McDonald‘s“ pasaulinė tiekėja.

Parašykite komentarą