• El.p@štas
  • Tai įdomu
    • Sveikinimai
    • Receptai
    • Pramogos
    • Forumas
  • Skelbimai
  • Politika
  • IT naujienos
Litas.Lt
Žinantiems pinigų ir laiko vertę
  • Verslas
    • Bankai ir Draudimas
    • Nekilnojamas Turtas
    • Marketingas
    • Investicijos
    • Verslas
    • Transportas
    • Mokesčių naujienos
    • Technologijos
    • Renginiai
    • Taupymo patarimai
  • Karjera
    • Darbas ir karjera
    • Studijos
  • Laisvalaikis
    • Buitis, Namai
    • Sportas
    • Kelionės
    • Laisvalaikis
    • Sveikata
    • Įvairenybės
    • Kriminalai
    • El.p@štas
    • » Paskelbk
    • Kontaktai
    • Prisijungti

RSS TV laidos, filmai

  • Donorinė širdis ir kepenys iš Latvijos išgelbės 2 žmonių gyvybes
  • Visi į Lietuvą iš užsienio atvykstantys keleiviai privalės turėti neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą
  • Klimato kaitos iššūkiai žemės ūkiui: dalis sprendimų – gamtoje

RSS Horoskopai

  • Dienos horoskopas 12 zodiako ženklų
  • Gėlių horoskopas moterims pagal gimimo datą
  • Kavos horoskopas
  • 2021 metų horoskopas visiems zodiako ženklams: kas mūsų laukia šiais metais?
  • 2021 metų horoskopas Žuvims

RSS IT naujienos

  • Prieigą prie išmaniųjų televizorių platformos „Webos“ LG suteikia ir kitiems televizorių gamintojams
  • Pandemijos atvertos kibernetinio saugumo spragos: kas dėl jų nukenčia labiausiai?
  • IT mokytoja: „Kaip galima sakyti, kad technologijos – ne mergaičių sritis, jei programavimo pradininkė buvo moteris?“

Kepimo bumas neslūgsta – kokie kepiniai dominuos mūsų virtuvėse šiemet?

Kepimo bumas neslūgsta – kokie kepiniai dominuos mūsų virtuvėse šiemet?

Praėjusieji metai visam laikui įsirašys į istoriją ne tik kaip pandemijos, bet ir virtuvės renesanso pradžia. Staiga užgimusi kepėjų banga tiesiog šlavė iš lentynų mieles, miltus ir suleido savo rankas į tešlą. Tačiau prognozuojama, kad naujasis hobis niekur nedings ir šiemet – pandemijai neslūgstant, miltų pardavimai Lietuvoje nemažėja, o naujų skonių ir patirčių išsiilgę vartotojai suskumba ieškoti kitokių receptų. Tad kokios kepinių tendencijos dominuos šiemet?

„Pernai miltų ir miltinių mišinių pardavimai augo, o su jais – ir naujų kepėjų gretos. Kepimas tapo savotiška savirealizacijos forma ar pramoga, kai kur net įvardijama „eatertainment“ terminu. Tačiau ir šiemet situacijai nesikeičia: pati sulaukiu vis daugiau užklausų ir patarimų prašymų iš pradedančiųjų kepėjų – panašu, kad kepimo įgūdžiai liks su mumis ilgam“, – tikina „Malsenos“ konditerė Sonata Šalkauskaitė. 

Mieliniai kepiniai – 2021 herojus

Per pirmąją pandemijos bangą mielės tapo deficitu – jos buvo tiesiog iššluotos iš parduotuvių lentynų. Panašu, kad tai buvo tik pradžia – minkštų, sodrių ir purių kepinių bumas tęsiasi ir šiemet. Tiek Lietuvos, tiek ir viso pasaulio kulinarai, „Instagram“ žvaigždės, didžiosios ir nišinės kepyklėlės – visi nori išbandyti cinamoninius suktinukus, babkas ir kitus minkštus bei purius kepinius.

„Manau, kad artimiausiu metu ypač populiarės etniniai mieliniai kepiniai kaip žydiškoji „challah“ arba slaviškoji babka. „Challah“ – tai „pinta“ duona, praturtinta kiaušiniais ir alyvuogių aliejumi, todėl kepinys yra drėgnas, minkštas ir tirpsta burnoje. Populiarumo susilauks ir babkos – šokolado ar cinamono „sūkuriais“ pagardintos mielinės pynės. Pastebiu, kad šių kepinių jau dabar daugėja lietuviškuose socialiniuose tinkluose“, – sako konditerė.

Kita aktuali tendencija – kepinių hibridai: cruffins, bagnuts, townies, duffins – skamba egzotiškai? Amerikoje dar 2013 prasidėjusi tendencija pagaliau atkeliavo ir į Lietuvą: madingiausios kepyklos jau siūlo savo „cruffin“ (kruasano ir keksiuko hibrido) versijas, o kepėjai atranda šį receptą ir namuose.

„Kadangi šie kepiniai primena garsiąsias cinamono bandeles, manau, kad tai gali tapti nauju šių metų kepimo bumu“, – dalinasi „Malsenos“ ekspertė. 

Nauja duonos kepėjų era – paprasčiau ir maistingiau

Duonos kepimas – neabejotinai aktualiausia praėjusių metų kepimo tendencija – šiemet bus kitokia. Anot S. Šalkauskaitės, kepėjai ieškos greitesnių galimybių mėgautis šviežiai kepta duona namuose.

„Pastebima, kad pastaruoju metu auga miltinių mišinių duonai populiarumas. Duoną kepti nori ir tie, kurie neturi įgūdžių ar daug kantrybės. Vakarų pasaulyje miltinių mišinių rastume kone kiekvienuose namuose, tai visiškai įprastas kasdienis produktas, o štai Lietuvoje jie gerokai išpopuliarėjo dėl pandemijos. Panašu, kad jų populiarumas tik augs“, – teigia „Malsenos“ ekspertė.

Duonos kepimas namuose auga ir dėl to, kad vartotojai nori suteikti daugiau maistingumo savo kasdien vartojamiems produktams.

„Šiemet kepiniuose ims dominuoti tokie skoniai kaip imbieras, ciberžolė, medus, citrusiniai vaisiai. Jie pasižymi sveikatai palankiomis savybėmis, todėl bus naudojami tiek saldžių kepinių, tiek ir duonos kepimo procese. Be to, tai ir natūralūs dažikliai, kurie ne tik suteikia išraiškingą skonį, bet ir patrauklią bei „instagramišką“ išvaizdą“, – sako konditerė.

Pagrindinis skonio herojus – sūdyta karamelė

Šiemet kepėjai išbandys ne tik tokius tradicinius prieskonius kaip cinamonas, vanilė ar šokoladas. Sūrių ir saldžių skonių derinys – tai viena aktualiausių šių metų skonio tendencijų.

„Saldaus ir sūraus skonio kombinacija yra konditerijos šefų slaptas ginklas: žiupsnelis druskos visada pakelia saldžius patiekalus į kitą lygmenį. Ne veltui daugelis prekinių ženklų į saldžius desertus deda krekerių, sūrių riestainiukų, jūros druskos ar sūdytų riešutų. Šiemet tokių eksperimentų matysime ir savo namų virtuvėse“, – teigia konditerė.

Karameliškumui ir gilesniam skoniui išgauti naudosime dar vieną elementą, kurį skonio prognozuotojai įvardija kaip svarbią 2021 m. tendenciją – degintą sviestą.

„Nenuostabu, kad prancūzai degintą sviestą vadina beurre noisette arba lazdyno riešutų sviestu, nes kaip tik taip ir kvepės jūsų virtuvė, kai jį gaminsite”, – teigia S. Šalkauskaitė.

Receptas: sūrios karamelės sausainiai su degintu sviestu

Jums reikės: 287 g „Karališkų“ miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 a. š. druskos, 175 g rudojo cukraus, 112 g deginto sviesto, 1 kiaušinio, 200 g juodojo šokolado, 9 irisinių saldainių (minkštos karamelės), stambios druskos kristalų.

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180° Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir kaitinkite jį ant vidutinės ugnies, kol taps auksinės, rusvos spalvos. Atvėsinkite. Įmaišykite rudąjį cukrų iki kreminės konsistencijos. Įmuškite kiaušinį ir plakite iki vientisos masės.
  • Į kitą dubenį įsijokite miltus, kepimo miltelius bei druską. Išmaišykite. Supilkite sviesto ir cukraus masę, maišykite, kol susijungs. Tuomet įmaišykite susmulkintą šokoladą ir formuokite rutuliukus.
  • Sudėkite rutuliukus ant kepimo skardos ir kepkite apie 12-13 minučių. Kai sausainiai baigs kepti, ištraukite ir iškart įspauskite supjaustytų irisinių saldainių gabalėlius. Pabarstykite sausainius stambiais druskos kristalais. Perkelkite ant vėsinimo grotelių.

Receptas: kruasanų ir keksiukų hibridai – krufinai (angl. cruffins)

Jums reikės: 2 kiaušinių, 235 g šilto pieno, 100 g cukraus, 150 g lydyto sviesto, 1 apelsino žievelės, 2 g druskos, 8 g sausų mielių, 520 g aukščiausios rūšies „Malsenos“ kvietinių miltų, cinamono bei cukraus įdarui.

  • Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, 60 g lydyto pravėsinto sviesto. Įtarkuokite apelsino žievelę, įdėkite druską, įsijokite miltus bei mieles. Šią tešlą minkykite keletą minučių.
  • Pabarstykite tešlos paviršių miltais, apdenkite dubenį maistine plėvele bei rankšluosčiu. Palaikykite tešlą šiltoje namų vietoje apie 4 valandas arba kol tešlos tūris padvigubės. Po kildinimo pamiltuokite stalo paviršių miltais ir išverskite tešlą ant jo. Suminkykite tešlą ir padalinkite ją į 6 lygias dalis.
  • Kiekvieną gabalėlį iškočiokite į ploną stačiakampį. Kiekvieną stačiakampį ištepkite lydytu sviestu bei pabarstykite cukrumi, cinamonu. Tvirtai susukite stačiakampį į pailgus ragelius. Susuktą ragelį padalinkite į dvi lygias dalis, pjaunant išilgai. Turite gauti ilgas tešlos juosteles. Šias tešlos juosteles susukite taip, kad gautumėte sraigės namelio raštą. Likusį kraštelį pakiškite po susuktu Kiekvieną krufiną sudėkite į riebalais pateptą skardą, skirtą keksiukams. Iš paruoštos tešlos turėtumėte gauti 12 krufinų. Leiskite jiems pakilti dar apie 30-60 minučių.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 200° Kepkite apie 15-18 minučių vidurinėje orkaitės lentynoje. Dar šiltus krufinus ištraukite iš formelių ir pavoliokite cukruje.

Receptas: duona su ciberžolėmis

Jums reikės: 5 g sausų mielių, 200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 100 g viso grūdo ruginių miltų, 50 g cukraus, 5 g druskos, 200 g vandens. Vietoje šių ingredientų galite naudoti ir „Malsenos“ baltos duonos mišinį. Pagardinimui – 1 v. š. ciberžolės miltelių.

  • Sumaišykite ingredientus ir minkykite tešlą rankomis apie 5 min, kol ši taps vientisa. Sukrėskite tešlą į aliejumi arba sviestu pateptą stačiakampę metalinę kepimo formą (apie 1,5 l talpos).
  • Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite kildintis apie 5-6 valandas, priklausomai nuo namų temperatūros.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir įdėkite kepimo formą su pakilusia duona (ant grotelių, viduriniame stalčiuje). Kepkite apie 40–45 min., kol įgaus gražiai rusvą spalvą.
  • Iškeptą duoną išimkite iš kepimo formos ir padėkite ant lininio rankšluosčio. Tuomet suvilgykite plutą vandeniu sudrėkintais delnais, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Drėmaitė, UAB Headline agency

Rekomenduojame
 
Jermyn Street Luxury Pre-Shave Gel Gelis prieš skutimąsi, 50ml
 
1.3. Strengthening Shampoo With Lavender Šampūnas kasdieniam naudojimui, jautriai galvos odai, 250 ml
 
Nourishing Moisture Conditioner Maitinantis ir drėkinantis kondicionierius sausiems plaukams, 1000 ml
 
Shades of Dahlia Valomasis veido ir rankų gelis, 280ml
 
REPAIR Atkuriamasis tekstūrą grąžinantis purškalas, 195 ml
 
Teknia Frizz Control Conditioner Nenuplaunamas kondicionierius nepaklusniems plaukams, 300ml
2021 01 29   BNS Spaudos centras
  Verslas
  • Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Valdo Rakučio pranešimas: „Geros valios žmonėms“

  • Savaitgalio rankdarbiai virtuvėje – granola: kaip pagaminti, su kuo valgyti?

Leave a Reply

Cancel

You must be logged in to post a comment.

KurApsistoti? NT skelbimai eNuoma.lt Geros paslaugos Skelbti.lt MotoTurgus.lt

Draugai

Programa Centas
Smart SEO
Parduodami Domenai
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju skaitliukai

Temos

Bankai ir Draudimas Buitis, Namai Darbas ir karjera Investicijos IT naujienos Kelionės Korona virusas - Karantinas Laisvalaikis Marketingas Mokesčių naujienos Nekilnojamas Turtas Politika ir teisė Renginiai Sportas Studijos Sveikata Taupymo patarimai Technologijos Teisėsauga, kriminalai Transportas Verslas Įvairenybės

Rekomenduojame

  • https://zaidziam.lt
  • rasto darbai
  • filmai online
  • cs 1.6 siųstis
  • filmai online
  • fs19 mods
  • Trumpalaikė buto nuoma
# > Jūsų nuoroda! < #

‹ › ×
    Copyright © 2000 - 2020Litas.Lt - Verslas, naujienos - Žinantiems pinigų ir laiko vertę, powered by WP
    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    SAVE & ACCEPT