Įvairenybės

Ką valgyti atvėsus orams: prekybininkų pastebėjimai apie lietuvių įpročius ir dietologės patarimai

Mitybos specialistė atskleidžia kokių maisto produktų reikia nepamiršti rudenį, o prekybininkai sako pastebintis pokyčius pirkėjų elgsenoje, tačiau kai kurie jų – stebina.
Didelę įtaką daro nuo seno susiformavę įpročiai
Didžiausias maisto turgus Kaune – prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūręs Centrinis Kauno turgus. Čia kasdien apsilanko tūkstančiai pirkėjų, o prekybininkai puikiai mato visas tendencijas: ką, kiek ir kodėl perka lankytojai.
Pasak jų, sezoniškumas prekyboje jaučiasi, tačiau didelę įtaką daro ir pagrindinės metų šventės.
Vaisių ir daržovių skyriuje atėjus rudeniui žmonės perka daugiau bulvių ir raugintų daržovių. Nors dabar pačių įvairiausių šviežių vaisių ir uogų galima gauti beveik ištisus metus, rugpjūtį, rugsėjį pirkėjai vis tiek perka uogas, daržoves konservavimui.
Kalbinti prekybininkai tai priskiria įpročiui ir pabrėžia, kad apskritai iš seniau atėję įpročiai turi didelę įtaką tam ką ir kada perka pirkėjai. Pavyzdžiui, nors braškių dabar galima nusipirkti ir žiemą, vis tiek pirkimo pikas būna tada, kai jos dera Lietuvoje: gegužės pabaigoje – liepos pradžioje. Panašiai yra ir su kitomis Lietuvoje derančiomis uogomis ar daržovėmis. Bulvės, burokėliai populiariausi rugsėjo–spalio mėnesiais, bulvių yra išlikęs įprotis nusipirkti ilgesniam laikui ir didesnį kiekį.
Kepsnius ant žarijų keičia troškiniai
Šviežios mėsos pardavėjai sako, kad parduodami kiekiai išlieka panašūs, skiriasi tik tai, kaip žmonės ją ruošia. Jei šiltuoju metu daug perkama kepimui ant žarijų, tai rudenį ir žiemą populiaru virti, troškinti, kepti orkaitėje arba keptuvėje. Daugiau šviežios mėsos parduodama prieš didžiąsias šventes: Kalėdas ir Velykas.
Nors vyrauja įsitikinimas, kad šaltuoju metu daugiau valgoma riebesnio maisto, rūkytų ir vytintų mėsos produktų pardavėjai didesnio susidomėjimo jais nepastebi.
„Tiek lašinių, tiek šoninės parduodame panašiai ištisus metus. Didesnis pakilimas jaučiamas tik tada kai emigrantai grįžta į užsienį po atostogų Lietuvoje vasaros pabaigoje ir po Kalėdų. Bet čia kalbant apie visą mūsų produkciją. O šiaip rudenį ji gal ir populiari dėl to, kad oras vėsesnis, bet vasarą daug kas perka užkandžiams į gamtą, kelionėms“, – pasakojo rūkytais ir vytintais mėsos produktais turguje prekiaujanti Rasa.

Dietologė – svarbu išsaugoti vitaminus
Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad sezoniškumas diktuoja, ką reikėtų tuo metu valgyti.
„Ruduo – derliaus metas, tad reikėtų stengtis ir toliau valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, pavyzdžiui, obuolių, kriaušių, slyvų. Deja, atėjus rudeniui kažkodėl puolame viską virti, kepti, pamirštame šviežius vaisius ir daržoves, nors jų yra dar tikrai daug. O rudens sezono daržovės ypač turtingos organizmui naudingų skaidulų“, – atkreipė dėmesį D. Markauskaitė.
Ji taip pat pabrėžė rauginimo – nuo seno žinomo konservavimo būdo svarbą, nes jis išsaugo daugiausia vitaminų. Be to, raugintuose produktuose yra virškinimui svarbių fermentų bei gerųjų bakterijų.
„Esame pripratę prie raugintų agurkų ir daržovių, tačiau reikia žinoti, kad rauginti galime bveik viską: pomidorus, paprikas, burokus, morkas, cukinijas, moliūgus, obuolius“, – sakė mitybos specialistė.

Parašykite komentarą