Verslas

Geriausiu lietuvišku putojančiu vynu pripažintas „Alita Klasikinis” briutas

2010 m. Lietuvos vyno čempionate putojančių vynų kategorijoje „Alita Klasikinis” briutas pripažintas geriausiu lietuvišku putojančiu vynu. Aštuonias dienas vykusiose aklose degustacijose vyno žinovai, žurnalistai ir someljė ragavo per 200 pavadinimų vynų. Didžiausias Lietuvoje putojančio vyno gamintojas – įmonių grupė „Alita” – čempionate dalyvavo su dviem putojančiais klasikiniais vynais: briutu ir sausu.

„Alita Klasikinio” briuto gamybai naudojamas Chardonnay rūšies vynuogių vynas. Jį gamintojas specialiai atsiveža iš Italijos šiaurėje esančio Emilija Romania regiono, nes ten mažai saulės, ir sąlygos vynuogėms yra itin panašios kaip Šampanės regione. Degustatorių teigimu, „Alita Klasikinio” briuto skonis primena duonos plutelės ir riešutų.

Geriausiu pripažintas „Alita Klasikinis” briutas gaminamas tradiciniu metodu – taip pat, kaip šampanas Prancūzijoje. Metodas ypatingas tuo, kad putojantis vynas nuo 1 iki 3 metų brandinamas buteliuose, kur vyksta antrinė vyno fermentacija.

Nuo 2000 m. gaminamas „Alita Klasikinis” briutas jau yra gavęs aukso medalį tarptautiniame vyno konkurse Maskvoje (2000 m.) ir Kryme (2008 m.) bei tarptautinės parodos „Agrobalt‘2001” medalį.

„Alita Klasikinis” briutas yra vienas iš 11 putojančio vyno rūšių, kuriuos gamina „Alita”. Bendrovė putojantį vyną gamina dviem būdais: tradiciniu, vadinamuoju methode traditionelle, kai vynas brandinamas butelyje, ir Charmat, kai vyno antrinė fermentacija vyksta didelėse hermetiškose talpose.

Per metus „Alita” pagamina apie 5 mln. butelių putojančio vyno, kuris parduodamas Lietuvoje ir užsienyje: Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.

Parašykite komentarą