Šią savaitę Europos Komisija priėmė sprendimą autorizuoti JAV bei Azijoje populiaraus saldiklio steviozido naudojimą ES maisto bei gėrimų pramonėje. Tai leis europiečiams rinktis saldaus skonio maisto produktus bei gėrimus, turinčius mažiau kalorijų.
Natūralios kilmės kalorijų praktiškai neturintis saldiklis išgaunamas iš Pietų Amerikoje augančio stevijos augalo lapų. Saldų jo skonį gėrimams paskaninti pirmieji pritaikė paragvajiečiai. Šio saldiklio naudojimas šiuolaikinėje maisto bei gėrimų pramonėje – šešerius metus trunkančių pasaulinės gaiviųjų gėrimų gamintojos „The Coca-Cola Company“ bei maisto pramonės milžinės „Cargill“ tyrimų, siekiant atrasti nekaloringus saldiklius, rezultatas.
„Džiugu, kad Europos Komisija leido naudoti steviozidą ir Europos maisto bei gėrimų pramonėje. Galimybė naudoti šį saldiklį leis mums savo klientams pasiūlyti įvairesnių bei skanesnių gėrimų, turinčių mažiau kalorijų,“ – EK sprendimą komentavo „Coca-Cola Europe“ prezidentas Dominique Reiniche.
Jis pabrėžė, jog steviozidas nepakeis vartotojų pamėgtų saldiklių, naudojamų mažai kalorijų turinčiuose gėrimuose „Coca-Cola Light“ ar „Coca-Cola Zero“, tačiau leis išplėsti įmonės nekaloringų gėrimų pasiūlą. Šiuo metu visame pasaulyje kompanija siūlo daugiau nei 25 gėrimus, saldinamus steviozidu.
Europoje „Coca-Cola“ kompanija nuo 2000-jų metų vidutinį savo parduodamų gėrimų kaloringumą sumažino 10 proc. Per tuos metus europiečiai ėmė labiau rūpintis savo figūra – šiuo metu čia mažai kaloringi ir nekaloringi gėrimai sudaro trečdalį visos įmonės gėrimų pasiūlos.
Mažai kalorijų turinčių saldiklių naudą patvirtino ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: „Cukraus pakaitalo privalumas, lyginant jį su įprastu cukrumi, yra tas, kad reikia žymiai mažesnio kiekio saldiklio, norint pajausti analogišką saldumą. Taigi yra suvartojama ir mažiau kalorijų. 1 g. cukraus yra 4 kilokalorijos (kcal), o 1 g. cukraus pakaitalo – 0 kcal.,“ – sakė ekspertė. Pasak jos, net ir labai saugant figūrą, retkarčiais pasimėgauti saldaus skonio produktais yra ne nuodėmė.
Steviozidas yra net 200-300 kartų saldesnis nei įprastas cukrus. Šio saldiklio saugumas yra patvirtintas beveik 25 metus trukusių mokslinių tyrimų. Iš stevijos lapo gaminami saldikliai jau kuris laikas naudojami Japonijoje bei Paragvajuje, o vėliau paplito ir JAV, Kanadoje, Taivane, Kinijoje, Rusijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse.
Daugiau informacijos:
Ieva Lekavičiūtė,
VRP|Hill & Knowlton projektų vadovė
Tel.: 865267616, el. paštas: ieval@vrp.lt