Kasmet grūdų augintojai patiria nemenkų nuostolių dėl sandėliuose įsiveisusių kenkėjų. Sandėliuose „apsigyvenę“ įvairūs vabzdžiai kenkia grūdų kokybei, mažina jų maistinę vertę, daigumą, o tai galiausia atsigręžia ir į piniginę jų vertę. Tad bręstant naujam derliui, kenkėjų kontrolės ekspertas pataria atsakingai paruošti patalpas jo sandėliavimui. Patarimais, kaip apsisaugoti nuo derlių niokojančių „gyventojų“, dalijasi AB „Kauno grūdai“ Kenkėjų kontrolės skyriaus vadovas Ąžuolas Maštaras.
„Viena iš problemų – tai, kad grūdų augintojai kreipiasi, kai jau būna per vėlu, tai yra tada, kai kenkėjai jau būna įsiveisę. Kenkėjai gali padaryti nemažai žalos, patiriami nuostoliai, kai pakenkta grūdų kokybei. Tad galvojant apie naują derlių, pirmiausia būtina tinkamai pasiruošti jo sandėliavimui. Tinkamas grūdų sandėliavimas ir sanitarija yra du pagrindiniai veiksniai, padedantys apsisaugoti nuo kenkėjų“, – sako Kenkėjų kontrolės skyriaus vadovas Ą. Maštaras.
Kaip jis pasakoja, dažniausiai susiduriama su šių rūšių vabzdžiais: straubliukais, milčiais, rudaisiais plokščiavabaliais, miltiniais ugniukais, aruodinėmis kandimis ir erkėmis. Kenkėjai į grūdų saugyklas gali patekti su užkrėsta produkcija, įranga, transportu, gali įskristi ar įropoti į pastatus iš lauko. Taip pat gali atkeliauti iš gretimų patalpų ar migruoti iš užterštų produktų į neužterštus, pavyzdžiui, iš plyšiuose ir tarpuose užsilikusių užkrėstų grūdų arba iš lauke esančių užkrėstų grūdų likučių.
Per ilgai sandėlyje laikoma produkcija gali būti pagrindinis infekcijos židinys. Atsitiktiniai kenkėjai saugomų grūdų neužpuola, išskyrus tuos atvejus, kai produkcija būna pažeista anksčiau arba yra blogos būklės, t. y., drėgna ar supelijusi. Šių kenkėjų atsiradimas byloja, kad grūdai yra netinkamai sandėliuojami. Taip pat labai dažni atvejai, kai pro nesandarias stogo konstrukcijas ant sandėliuojamų grūdų patenka vanduo. Grūdai drėksta, pelija, prasideda kaitimo procesai, atsiradę kvapai labai greitai privilioja kenkėjus.
Kenkėjų kontrolės ekspertas Ą. Maštaras išskiria esminius punktus, kuriuos reiktų įgyvendinti, siekiant užkirsti kelią kenkėjams ir taip apsaugoti savo derlių.
- Sutvarkyti stogo konstrukcijas, kad pro jas nepratekėtų vanduo, užsandarinti plyšius sienose, jei yra langų – sudėti stiklus arba užklijuoti plėvele, pasirūpinti, kad žemiausiose sandėlio vietose nesikauptų vanduo, bokštinėse talpyklose patikrinti, ar pro užpylimo angą lietaus metu nepatenka vanduo.
- Labai kruopščiai išvalyti sandėlius. Pirmiausia būtina pašalinti visus ankstesnio derliaus grūdų likučius, juos iššluojant šluota ar šepečiu. Esant galimybei, rekomenduotina iššluotas patalpas dar ir išsiurbti dulkių siurbliu. Taip pat labai svarbu išvalyti išpylimo duobes, transporterius, džiovyklas, valomąsias ir norijų šachtas. Atminkite, kad saugios produkcijos užtikrinimo pagrindas – kruopštus sandėlių valymas, tad atsakingai pasirūpinkite jų švara.
- Išvalius sandėlius, reikalinga dezinsekcija – grūdinių ar kitų kenkėjų naikinimas, kuris užtikrintų, jog sandėlį užpildžius naujo derliaus grūdais, jie nebus sugadinti sandėlyje užsilikusių vabzdžių. Dezinsekciją reikia vykdyti ne tik grūdų saugyklose, bet ir visuose sandėlių įrengimuose: norijose, transporteriuose, džiovyklose, valomosiose, išpylimo duobėse, ventiliacijos kanaluose, praėjimo koridoriuose, norijų šachtose, taip pat ir sandėlių išorėje.
- Kokią dezinsekciją rinktis? Geriausiai, jei dezinsekcija vykdoma kombinuotai – tai yra šaltu ir iš karto po to karštu rūku. Tai vadinama aerozoline dezinsekcija. Šalto rūko (kitaip dar vadinama „šlapia“) dezinsekcija atliekama aukšto slėgio purkštuvais, o parinkus tinkamas priemones, gaunamas maksimalus poveikis. Geras kelių profesionaliam naudojimui skirtų priemonių derinys tarpusavyje (viena medžiaga vabzdys yra išviliojamas, kita – sunaikinamas) bei tinkamas jų formuluočių ir koncentracijų parinkimas padeda pasiekti kur kas didesnį efektą (iki 75 proc.) ir maksimaliai ilgalaikį poveikį. Karšto rūko dezinsekcija puikiai papildo šalto rūko dezinsekciją, nes medžiaga dūmo pavidalu lengviau prasiskverbia ir į plyšius, tarpus, sienų įtrūkimus. Pasiekiamas karšto rūko dezinsekcijos efektyvumas net iki 80 proc. Kombinuojant abu šiuos dezinsekcijos metodus, galima pasiekti efektyvumą iki 90 proc., o liekamasis poveikis gali trukti iki 90 parų.
Išvalius sandėlius ir atlikus dezinsekciją atminkite, kad:
- Visa į sandėlius atkeliaujanti produkcija turi būti tikrinama, ar nėra užkrėsta kenkėjais, ar yra tinkamai išvalyta (be atliekų – smulkių priemaišų, suskilusių grūdų, dulkių dalelių), ar neviršija drėgmės normų. Tinkamai panaudota kenkėjų kontrolės sistema yra labai svarbi, norint apsisaugoti nuo kenkėjų antplūdžio ir jų poveikio sandėliuojamiems grūdams.
- Priimant naują derlių, labai svarbu jo nemaišyti su seno derliaus likučiais, nes juose gali būti nemažai kenkėjų, kurie užkrės visą naują derlių.
Pranešimą paskelbė: Sandra Vičienė, KG Distribution