Virtuvė, receptai

Baltymai – ne tik sportuojantiems: nebrangus receptas bei patarimai, kurie padės suvartoti reikiamą baltymų kiekį kasdien

Kasdienėje mityboje svarbu užtikrinti visų organizmui reikalingų medžiagų balansą, todėl viena svarbiausių užduočių atitenka nematomiems organizmo statybininkams – baltymams, kurie palaiko raumenų masę, stiprina imunitetą ir užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą. Nors gali pasirodyti, kad suvartoti didesnį baltymų kiekį stengiasi tik aktyviai sportuojantys, visgi pastaruoju metu vis daugiau žmonių renkasi baltymais gausius produktus. Jie pamažu tampa ne tik įprastos kasdienės mitybos dalimi, prieinama kiekvienam, bet ir leidžia stiprinti organizmą ne tik sportuojantiems.

Apskaičiuoti, kiek suaugusiam žmogui per dieną reikia suvartoti baltymų, nesudėtinga – Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienam jūsų svorio kilogramui reikia 0,8 g baltymų. Kitaip tariant, jei sveriate 60 kg, kasdien reikėtų suvartoti bent 48 g baltymų.

„Pastebime, kad pirkėjų įpročiai keičiasi – vis daugiau klientų ieško ne tik skanių, bet ir maistingesnių produktų kasdieniam racionui. Pastaruoju metu itin daug susidomėjimo sulaukia produktai, su padidintu baltymų kiekiu. Atliepdami klientų poreikius, nuolat plečiame tokių produktų pasirinkimą savo asortimente. Pavyzdžiui, „Lidl“ klientai gali įsigyti nebrangius ne tik baltymais praturtintus desertus – ledus, jogurtus bei pudingus, bet ir kasdieniams patiekalams reikalingus ingredientus – sūrį ar tortilijas“, – dalinasi „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Baltymų šaltiniai kasdienėje mityboje

Baltymų galime gauti iš įvairių maisto produktų – tarp baltymais gausiausių šaltinių yra paukštiena, žuvis, kiaušiniai bei pieno produktai.

Pavyzdžiui, 100 g vištienos krūtinėlės vidutiniškai yra apie 30 g baltymų, virtų lęšių – apie 9 g, o viename kiaušinyje baltymų kiekis siekia 6-7 g. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog pasirinkimų netrūksta – pusryčiams suvalgius du kiaušinius, pietums 150 g vištienos krūtinėlės su virtais lęšiais ir taip bus surinkta reikiama dienos baltymų norma. Visgi realybė neretai yra kitokia – skubėdami praleidžiame pusryčius, renkamės greitesnius, bet mažiau baltymų turinčius užkandžius, todėl net ir žinodami, kur jų ieškoti, suvartojame mažiau nei reikėtų.

„Mums svarbu, kad subalansuota mityba būtų prieinama visiems, todėl siūlome itin platų baltymais praturtintų produktų pasirinkimą už žemą kainą – nuo jogurtų, baltyminių batonėlių ar sūrio iki užkandžių bei gėrimų, pritaikytų skubančių kasdienybei. Tokia pasiūla leidžia žmonėms lengvai papildyti savo racioną reikalingomis maistinėmis medžiagomis tiek namuose, tiek darbe ar kelionėje“, – akcentuoja L. Skersytė.

Statybinės medžiagos raumenims ir sotumui

Baltymų kiekis ypatingai aktualus aktyviai sportuojantiems ir svorį metantiems žmonėms. Jiems svarbu ne tik gauti pakankamą energijos kiekį, bet ir užtikrinti, kad organizmas turėtų pakankamai „statybinių medžiagų“ raumenims atsistatyti bei sotumui palaikyti. Jei žmogus aktyviai sportuoja ar daug juda, keičiasi ir reikiamų baltymų kiekio formulė – vienam kūno svorio kilogramui, reikėtų skirti 1,3 g baltymų.

„Tokiu atveju „surinkti“ reikiamą kiekį baltymų kasdien tampa dar sudėtingiau, todėl pastebime augantį klientų susidomėjimą mūsų privačių prekės ženklų „Pilos“ ir „Milbona“ produktais, pažymėtais „High Protein“ ženklu. Tai padidintą kiekį baltymų turintys pieno produktai, pavyzdžiui desertinė varškė, graikiškas jogurtas ar sūreliai. Pastarųjų sudėtyje – net 8,8 g baltymų vienoje porcijoje“, – vardina „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė.

Ir užkandžiui, ir pagrindiniam patiekalui

Greitas gyvenimo tempas dažnai neleidžia skaičiuoti gramų ir kruopščiai planuoti mitybos, todėl paprasčiau rinktis produktus su padidintu baltymų kiekiu.

„Net įprastus kasdienius patiekalus galima pakeisti baltymų turinčiomis alternatyvomis, pavyzdžiui, vietoje grietinės galima rinktis „Milbona“ natūralų jogurtą su padidintu baltymų kiekiu, o vietoje įprasto sūrio – išbandyti „Pilos High Protein“ sūrį. Taip galima lengvai praturtinti savo mitybą baltymais neįtraukiant į ją papildomų ingredientų, tačiau išlaikant mėgstamą skonį“, – teigia L. Skersytė.

Norint lengvai papildyti mitybą baltymais, vis daugiau žmonių renkasi ir užkandžius –baltyminius batonėlius, pieno gėrimus ar net didesniu baltymų kiekiu praturtintus ledus. Tokie produktai tampa patogiu sprendimu, kai reikia greitos energijos darbo dienos metu ar po treniruotės. Svarbiausia, kad šie pasirinkimai pasižymi ne tik aukšta kokybe, bet ir žema kaina – tai leidžia visiems mėgautis skaniais užkandžiais ir kartu užtikrinti didesnį baltymų kiekį kasdien.

Baltymais praturtintas varškėtis

Šis nebrangus patiekalas puikiai tiks ir šiltas, ir šaltas net kitą dieną. Vakarienei ar skubant, kaip užkandis po treniruotės. Šis varškėtis išsiskiria tuo, kad jam paruošti naudojama itin mažai miltų, o visi ingredientai yra turtingi baltymais.

Jums reikės:

1 indelio jogurto su padidintu baltymų kiekiu (200 g)
1 pakelio varškės (180 g)
2 didelių kiaušinių
1-2 valgomųjų šaukštų miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
½ stiklinės pieno (galima keisti vandeniu arba augaliniu pienu)
Cukraus, medaus ar kito saldiklio pagal skonį

Gaminimas:

Visus ingredientus nepriklausoma eilės tvarka sudedame į maišytuvą ir maišome tol, kol masė pasidarys vientisa ir ganėtinai tiršta. Būsimą varškėtį įliejame į kepimo popieriumi padengtą kepimo formą ir kepame apie 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje. Gražiai apskrudusį „baltyminį“ varškėtį patiekiame su mėgstama uogiene arba jogurtu. Skanaus!

Parašykite komentarą