Sveikata

Augalinė mityba: sveiki maisto produktai ir jų nauda

Augalinė mityba – tai mityba, kurios laikantis daugiausiai yra vartojama augalinės kilmės maisto produktų (arba tik jie). Dažnai žmonės klaidingai supranta augalinę mitybą, tapatindami ją su veganiška mityba, kurios atveju yra vengiama visų gyvūninės kilmės produktų. Tačiau augalinė mityba reiškia, jog mitybos pagrindas yra augaliniai maisto produktai, pvz., vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai, riešutai ir ankštiniai augalai. Tai reiškia, kad retkarčiais galima naudoti ir mėsos, žuvies ar pieno produktus. Tačiau svarbu pabrėžti, jog augalinė mityba orientuojasi tik į sveikus, o ne į perdirbtus maisto produktus.

Augalinės mitybos nauda sveikatai

Augalinės mitybos privalumų mūsų sveikatai yra daugybė, todėl būtų naudinga paminėti bent keletą iš jų.

Lengvesnis svorio kontroliavimas

Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie vartoja daugiau augalinių maisto produktų, kūno masės indeksas (KMI) ir nutukimo, širdies ligų bei diabeto rodikliai yra mažesni nei tų žmonių, kurie valgo mėsą. Augalinėje mityboje yra daug skaidulinių medžiagų, vandens ir sudėtinių angliavandenių, todėl tai padeda žmonės ilgiau jausti sotumo jausmą ir kartu padidinti energijos suvartojimą poilsio metu. Todėl norint lengviau kontroliuoti svorį ir apsisaugoti nuo nutukimo, augalinė mityba gali būti saugus, veiksmingas ir tinkamas pasirinkimas.

Mažesnė įvairių ligų rizika

Atlikti tyrimai parodė, kad vidutinio amžiaus žmonės, kurių mityboje yra daug augalinio maisto ir mažai gyvulinės kilmės produktų, susiduria su mažesne širdies ligų rizika. Tačiau tai nėra vienintelės sveikatos problemos, kurių riziką galima sumažinti vartojant daugiau augalinio maisto. Taip pat nustatyta, kad valgant mažiau mėsos gali sumažėti ir insulto, didelio cholesterolio kiekio, aukšto kraujospūdžio, II tipo diabeto ir netgi tam tikrų rūšių vėžio rizika.

Kokius maisto produktus pasirinkti?

Norint pereiti prie augalinės mitybos, vertėtų į savo kasdienę mitybą įtraukti šiuos maisto produktus:

  • Vaisiai – uogos, bananai, citrusiniai vaisiai, obuoliai, melionai, vynuogės, avokadai ir kt.
  • Daržovės – cukinijos, paprikos, burokėliai, brokoliai, lapiniai kopūstai, šparagai, žiediniai kopūstai, morkos, pomidorai, šparagai, bulvės, sviestinis moliūgas, saldžiosios bulvės ir kt.
  • Ankštiniai augalai – žirniai, lęšiai, avinžirniai, pupelės ir kt.
  • Sėklos – ispaninio šalavijo sėklos, kanapių sėklos, moliūgų sėklos, linų sėmenų sėklos ir kt.
  • Riešutai – migdolai, makadamijos riešutai, pistacijos, pekano riešutai, anakardžių riešutai ir kt.
  • Pilno grūdo produktai – avižos, grikiai, rudieji ryžiai, spelta kviečiai, pilno grūdo duona, miežiai, rugiai ir kt.
  • Augalinis pienas – ryžių, kanapių, avižų, kokosų, sojų ir migdolų pienas.

NAUDINGA: Platų natūralių augalinio maisto produktų asortimentą galite rasti: https://www.naturli-foods.lt/.

Kokių maisto produktų reikėtų vengti?

Svarbu suprasti, kad vien tai, jog sumažinsite ar visiškai atsisakysite gyvulinės kilmės maisto produktų, nereikš, jog jūsų propaguojama augalinė mityba yra sveika. Ne ką mažiau svarbu, kad vengtumėte ir nesveikų maisto produktų, tokių kaip rafinuoti baltieji angliavandeniai, saldūs maisto produktai (pvz., sausainiai, pyragaičiai ir kt.), labai sūrūs produktai, riebus arba gruzdintas maistas, perdirbti maisto produktai ir kt.

Pabaigai

Mityba, kurioje yra daugiau augalinio maisto ir mažiau gyvūninės kilmės maisto produktų, gali būti labai naudinga mūsų sveikatai. Jei norite pereiti prie augalinės mitybos, visuomet galite pradėti nuo laipsniško mėsos ir pieno produktų vartojimo mažinimo, pastaruosius sistemingai pakeičiant augaliniu maistu. Pavyzdžiui, pradžioje galite vieną dieną per savaitę valgyti vien tik augalinį maistą arba užsibrėžti kiekvieną savaitę vieną gyvūninės kilmės produktą pakeisti augaliniu. Tokiu būdu galėsite daug lengviau apsiprasti prie pokyčių, galiausiai pradedant maitintis gerokai sveikiau.

NaudotosKnygos.lt

Parašykite komentarą