Visoje žemėje bei vandenyje augančių gyvūnų ir augalų priskaičiuojama apie 250 tūkstančių rūšių. Vien žuvų rūšys sudaro daugiau nei 20 tūkstančių. Kiekviena rūšis pasižymi vienokiomis ar kitokiomis biologinėmis savybėmis, savitais reikalavimais aplinkos sąlygoms, kurios įvairiose geografinėse zonose skirtingos. Vienos iš svarbiausių sąlygų žuvims – vandens temperatūra ir druskingumas. Paaiškėjo, jog šiltavandenėms žuvims Lietuvos klimatas per vėsus, o kai kurioms šaltavandenėms žuvims – per karštas vasaros sezonas. Taigi dažniausiai Lietuvos tvenkiniuose buvo veisiami karpiai ir karosai, kurie geriausiai prisitaikė prie šalies klimato bei vandens sąlygų. Iš šaltavandenių žuvų čia auginami vaivorykštiniai upėtakiai, tačiau ir jiems veisti tinkamų tvenkinių šalyje yra nedaug. Akivaizdu, jog Lietuvos žuvininkai neturi palankių sąlygų veisti įvairias žuvis, todėl rinkoje lietuviškos žuvies yra ganėtinai mažai. VŠĮ „Aivaturas” užsakyto tyrimo metu buvo vykdoma apklausa, kuria buvo siekiama išsiaiškinti, ar žuvis yra populiarus valgis ir kokia žuvis būtų paklausiausia lietuvių tarpe. Paaiškėjo, jog iš viso Lietuvos gyventojai per metus norėtų nusipirkti 19 355 t žuvų. Tokį kiekį išauginti tvenkiniuose – beveik neįmanoma užduotis. Tačiau pasitelkus žuvies veisimą uždarosiose recirkuliacinėse sistemose (URS) – tokia užduotis yra reali. Apklausos metu daugiausia dėmesio buvo skiriama aiškinantis, kokia yra paklausa tos rūšies žuvims, kurias galima išauginti URS. Tyrimo metu paaiškėjo, jog populiariausia žuvis tarp apklaustųjų – upėtakiai. Lietuvaičiai tokios žuvies nupirktų apie šešias tonas per metus. Antra pagal populiarumą žuvis, kurios paklausą bandyta išsiaiškinti apklausos metu – sterkai. Paklausiausia tokia žuvis būtų gyva, atvėsinta ir šaldyta. Trečioje vietoje pagal populiarumą – unguriai ir sterkai. Unguriai lietuviams skaniausi rūkyti, tuo tarpu sterkus mieliau įsigytų šviežius, atvėsintus ar šaldytus. Kitos žuvys, tokios kaip tilapijos, eršketai, Europiniai bei Afrikiniai šamai, nėra labai populiarios Lietuvoje. Tačiau daroma prielaida, jog taip yra dėl gana didelės kainos ir nedidelio šios žuvies importuojamo kiekio. Panašu, jog ši terpė – dar neišnaudota Lietuvos verslininkų ir laukia savo eilės.