Tarptautinė „AgroBalt 2010” paroda netrukus į LITEXPO parodų centrą Vilniuje turėtų sutraukti būrį tautinio paveldo mylėtojų. Čia balandžio 29 – gegužės 1 dienomis Lietuvos tautinio paveldo gamintojų ir kūrėjų asociacija pristatys daugiau kaip 50 sertifikuotų amatininkų. Tautinio paveldo produktai – vienas iš svarbiausių tautos identiteto elementų. Per juos puoselėjamos mūsų kultūros tradicijos ir savitumas, ypatybės, kuriomis išsiskiriame ir esame įdomūs pasauliui. Į tautinio paveldo sampratą įeina išties daug kas – tai ir tradiciniai maisto gaminiai, amatininkų dirbiniai, senųjų veislių augalai ir gyvūnai bei jų produktai, muzikos instrumentai ir net tokios paslaugos, kaip giedojimas, tradicinių renginių, kalendorinių švenčių organizavimas. Parodos „AgroBalt 2010” lankytojai bus supažindinami su margaspalve tautinio paveldo gama – puodžių, vytelių pynėjų, audėjų, siuvinėtojų ir mezgėjų, žvakininkų, tošininkų, vilnos karšėjų ir verpėjų, vilnos ir milo vėlėjų, žaislininkų, margučių margintojų dirbiniais, kepėjų, virėjų, mėsininkų, pienininkų, midininkų, aludarių kulinarinio paveldo produktais ir kt. Visi besidomintys galės stebėti, kaip amatininkų rankose gimsta tautiniai dirbiniai, kokius gamybos procesus, žaliavas ir įrangą, pvz. sūrių spaudimo, sviesto mušimo, pieno separavimo, duonos kepimo, jie naudoja. Čia bus galima konsultuotis, išbandyti savo sugebėjimus, įsigyti su meile sukurtų dirbinių, pagamintų produktų. Parodoje kur akis paganyti bei uoslę pamaloninti turės ir kulinarinio paveldo puoselėtojai. Čia bus gausu įvairių rūšių mėsos gaminių: didelių originaliai rūkymui paruoštų skilandžių, įvairių formų ir dydžių šalto rūkymo kumpių, naminės dešros, kaimiškų lašinių palčių. Lankytojai galės paragauti ir nusipirkti ruginės duonos, pyragų, šakočių, meduolių, pagal originalų šeimos receptą pagaminto midininko midaus, saldaus pieno, vestuvinių, krikštynų ir kitų švenčių sūrių. Kas norės, galės ne tik paskanauti aludarių virto alaus, bet ir įsijungti į alaus virimo procesą, susipažinti su senovinėmis jo paruošimo tradicijomis. Pro šalį praeiti neleis įvairiausių žolelių kvapai. Žolininkės ne tik skanią arbatą paruoš, bet ir dalinsis savo patyrimu, kaip rinkti, džiovinti ir tinkamai paruošti žoleles, kokias geriausiai nuo konkretaus negalavimo vartoti. Žemės ūkio ministerijos informacija
Related Posts

Beveik dešimtadaliu paaugęs 2019 m. sostinės biudžetas: dėmesys švietimui, infrastruktūrai ir socialinei apsaugai
2019 02 06