Studijos

2026-ieji paskelbti Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metais

2021 m. gegužės 13 d. pranešimas žiniasklaidai

  

Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad 2026 m. vasario 28 d. bus minimos Žemaičių vyskupo, švietėjo, rašytojo, istoriko, blaivybės sąjūdžio organizatoriaus Motiejaus Kazimiero Valančiaus 225-osios gimimo metinės, nusprendė 2026-uosius paskelbti Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metais. Už tai numatantį Seimo nutarimą (projektas Nr. XIVP-110(2) balsavo 86 Seimo nariai, susilaikė 13 parlamentarų.

„Motiejus Kazimieras Valančius – viena svarbiausių XIX a. vidurio Lietuvos religinio, kultūrinio, visuomeninio ir politinio gyvenimo asmenybių: Žemaičių vyskupas, švietėjas, blaivybės sąjūdžio pradininkas ir puoselėtojas, knygnešystės organizatorius, Tautos žadintojas, istorikas, politikas, rašytojas, savo veikla ir kūryba padėjęs pamatus tautinei savimonei ugdyti“, − pabrėžiama Seimo priimtame nutarime. Dokumente taip pat akcentuojamas Motiejaus Kazimiero Valančiaus reikšmingas indėlis į Lietuvos mokslo raidą, švietimo ir dvasinės kultūros puoselėjimą bei jo palikimą dabarties ir ateities kartoms.

Priimtu nutarimu Seimas Vyriausybei pasiūlė iki 2024 m. spalio 1 d. Žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metų programą ir 2025 ir 2026 metų valstybės biudžetuose numatyti lėšų šiai programai įgyvendinti.

Pranešimą paskelbė: Rimas Rudaitis, Lietuvos Respublikos Seimas

Parašykite komentarą