Studijos

2021-aisiais minėsime Archyvų ir Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metus

Seimas priėmė Seimo nutarimus (projektai Nr. XIIIP-3427(3), Nr. XIIIP-3503(3), kuriais nuspręsta 2021-uosius paskelbti Archyvų ir Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais.

2021-aisiais sukaks 100 metų nuo pirmojo valstybės archyvo įkūrimo Lietuvos Respublikoje. Priimtame dokumente pabrėžiama, kad Lietuvos atminties institucijų vaidmuo saugant ir įprasminant tautos istorinę kultūrinę atmintį, skatinant Lietuvos Respublikos piliečių sąmoningą kultūrinės tapatybės kūrimą, ugdant pagarbą valstybei, jos istorijai, nacionalinei kultūrai yra ypač svarbus. Minint Lietuvos archyvų 100 metų jubiliejų siekiama paskatinti visuomenę domėtis valstybės praeitimi ir istorija.

Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metus nutarta skelbti, nes 2021 m. sukanka 700 metų nuo didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo.

„Totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, dalyvavo visuose karuose ir sukilimuose, kovodami už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Lietuvos totorių bendruomenė reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo, istorijos ir kultūros, ši bendruomenė savo gyvenimą susiejo su Lietuva ir yra jos istorijos dalis“, – pabrėžiama priimtame Seimo nutarime.

Seimas pasiūlė Vyriausybei parengti Archyvų ir Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų programas ir numatyti valstybės biudžete lėšų joms įgyvendinti.

Pranešimą paskelbė: Rimas Rudaitis, Lietuvos Respublikos Seimas

Parašykite komentarą