Augalinis pienas per pastarąjį dešimtmetį sparčiai išpopuliarėjo ir įsitvirtino ne tik sveikos gyvensenos entuziastų, bet ir įvairius skonius mėgstančių mitybos racione. Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių pamėgsta avižų, migdolų ar sojų pieną. Jie ne tik turi daug vertingų maistinių medžiagų, tačiau jų panaudojimo galimybės yra itin didelės. Šią vasarą siūlome atsigaivinti lengvesniais, veganiškais kokteiliais su augaliniu pienu. Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, pirkėjų įpročiai išduoda kasmet augantį susidomėjimą augalinėmis pieno produktų alternatyvomis. Todėl dar pavasarį bendrai visame tinkle veganiškų prekių asortimentas buvo padidintas apie 50 proc. „Dėl įvairių maistingų medžiagų ir vitaminų gausos, augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni, o jų asortimentas plečiasi. Įsiklausydami į pirkėjų…
Ką valgyti vasarą, kad rudenį pasitiktume stipresni
Apie imuniteto stiprinimą įprasta kalbėti vėstant orams, kai mažėja saulės ir daugėja peršalimo ligų. Visgi specialistai primena, kad savo imunitetu turėtume rūpintis visus metus, nes kiekvienam sezonui būdingi savi iššūkiai. Pavyzdžiui, vasarą labai svarbu nepamiršti palaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Be to, vasara mūsų šalyje yra tas metas, kada galime vartoti pačias šviežiausius šalyje užaugintus vaisius, uogas ir daržoves ir taip pildyti savo atsargas tiesiai iš gamtos. Tinkamai subalansavus mitybą, mažiau reikės vartoti kitų papildų. Nors, kaip teigia specialistai, geriausiai į klausimą, ar jūsų organizmui kažko trūksta, atsakys tyrimai. Birželį šoktelėjus termometro stulpeliams į viršų, parduotuvėse itin išaugo ne tik vasarai įprastų atributų – ledų ir vandens, bet ir šaltibarščių ingredientų pardavimai.…
Specialistė įspėja: ignoruojami odos pakitimai gali sukelti rimtų sveikatos problemų
Oda – viena jautriausių žmogaus kūno dalių. Daugelis mūsų gana dažnai susiduriame su jos problemomis – neįprastais bėrimais, niežėjimu, neaiškios kilmės dariniais ar nerimą keliančiais apgamais bei gyvenimo kokybę mažinančiais pakitimais. Dalis išvardytų problemų praeina savaime, tačiau į kai kurias, ypač galinčias įspėti net apie odos vėžį ar varginančias ilgą laiką, būtina atkreipti dėmesį. Apie tai, kaip dažnai vertėtų lankytis pas dermatovenerologą, dėl kokių priežasčių žmonės kreipiasi į specialistus dažniausiai ir kas padeda išspręsti įvairias odos problemas, pasakoja „Biofirst“ klinikos gydytoja dr. Jurgita Karčiauskienė. Pasitikrinti patartina kiekvienam Pasak dermatovenerologės J. Karčiauskienės, odos ligos yra vienos iš dažniausiai pasitaikančių. Tačiau tikrinantis laiku galima daugybės jų išvengti: „Profilaktinė patikra, ypač įvairių odos…
Dietologė patarė, koks vanduo geriausiai gaivina per karščius ir kiek jo turime išgerti
Įsivyravus karščiams itin svarbu organizme palaikyti skysčių balansą. Karštomis dienomis taip ir traukia ledinis vanduo, nes norisi ne tik numalšinti troškulį, bet ir atsivėsinti. Tačiau nuo labai šaltų skysčių, ypač tuomet, kai lauko temperatūra perkopia 30 laipsnių pavėsyje, gali greitai pradėti perštėti gerklę. Tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, karštomis vasaromis dienomis pataria gerti vandens kambario temperatūros ar vos vėsesnio, bet ne ledinio vandens. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovo Edvino Čiro, vasarą, kai išauga vandens pardavimai, pirkėjai dažniausiai renkasi negazuotą vandenį, o žiemą jų mėgstamiausias – gazuotas. Vandens poreikį padės apskaičiuoti formulė Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, per didelis išgerto vandens kiekis mums taip…
Viena vertingiausių mėsos rūšių: išbandykite ant griliaus netikėtą mėsainių receptą su triušiena
Triušiena – viena liesiausių ir mažiausiai riebalų turinti mėsos rūšis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl šios priežasties žmonėms, kurie valgo mėsą, vertėtų paragauti triušienos ir ja paįvairinti savo mitybos racioną. Triušiena puikiai tinka ir vaikams, o iš jos galima pasigaminti daugybę skirtingų patiekalų – nuo triušienos sultinio ar troškinio su daržovėmis, iki sultingų kepsnių ar mėsainių. Tad prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika kviečia pasigaminti gardžius triušienos mėsainius su „Buffalo“ padažu ir dalijasi patarimais, kaip namuose triušieną paruošti kepimui ant grilio. Triušiena – liesesnė mėsa Triušiena, kaip ir vištiena ar kalakutiena, priskiriama liesos mėsos kategorijai. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šią…
Kukurūzų burbuolės: tiks ir vietoje saldumynų, ir į vasariškai gaivias salotas (receptas)
Nors ir saldžios, kukurūzų burbuolės dažniau valgomos kaip garnyras prie sūrių patiekalų ar vietoje užkandžio. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienės, kukurūzų burbuolės yra tarpinis variantas tarp kruopų ir daržovių, jose yra nemažai kompleksinių angliavandenių bei skaidulinių medžiagų. Suvalgius saldžių kukurūzų burbuolių organizme greitai neišsiskiria insulinas, todėl ilgiau jaučiamas sotumo jausmas, kas itin palanku greitai išalkstantiems saldumynų mėgėjams. Nors kukurūzų paruošimo būdų labai daug, keli paprasti triukai leis burbuoles pagaminti minkštas ir gardžias – patarimais dalijasi „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika. Kukurūzų nauda sveikatai Kai kuriose šalyse kukurūzai yra tokie populiarūs, kaip bulvės Lietuvoje. Tiesa, ir lietuviai vis dažniau paskanauja tiek meksikietiško maisto, tiek patys…
Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: kaip ją išsirinkti ir su kuo geriausia skanauti (receptas)
Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ją vartoti derėtų saikingai. Nors rūkytos mėsos gaminių normos gana griežtos (jų siūloma suvartoti tik 50g per savaitę), o rūkytai žuviai tokių nustatytų normų nėra, pasak E.Gavelienės, ji neturėtų būti kasdienės mitybos dalis. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Lilija Eidukaitienė įspėja renkantis žuvį visada atkreipti dėmesį į nurodytą galiojimo laiką, o ypač atidiems reikėtų būti vasarą nusipirkus karšto rūkymo žuvies – ji gana greitai genda. Žuvis – vertinga, bet svarbus paruošimas Rūkymas – vienas iš konservavimo būdų,…
Saldūs gėrimai, saldumynai ir traškučiai – vaiko kelias į nutukimą: dietologė dalijasi sveikų užkandžių idėjomis
Skaičiuojant bendrus Europos šalių rezultatus, kas penktas vaikas turi antsvorio. Vis dėlto, kai kalbama apie vaikų mitybą, daugelis tėvų vis dar yra nežinioje, kaip būtų teisingiausia juos maitinti. Nesvarbu, ar auginate kūdikį, ar paauglį, vaikų mityba turėtų būti grindžiama tais pačiais principais, kaip ir suaugusiųjų. Visiems reikia tų pačių maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, angliavandenių, baltymų ir riebalų. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vaikų mitybos įpročius nuo mažens turėtų formuoti šeimos narių pavyzdys. Ji pataria, į ką tėvams svarbu atkreipti dėmesį renkantis sveikus užkandžius vaikams. Nutukimu sergančių vaikų daugėja Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Higienos institutas kasmet pateikia duomenis,…
5 mitybos taisyklės sportuojantiems vasarą
Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių bei fiziškai aktyvių žmonių mitybos rekomendacijos yra gana panašios visų sezonų metu, vasarą verta atminti keletą taisyklių, sako Lietuvos sporto universiteto (LSU) biomedicinos mokslų daktaras, mitybos specialistas Artūras Sujeta. Vasaros laikotarpiu, staiga atėjus karšto oro bangai, kai organizmas dar nespėjo adaptuotis, verta vartoti maisto, turinčio daugiau kalio, magnio, kitų mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų. „Adaptacija vyksta palaipsniui ir gali užtrukti iki 14 dienų, tad teisingai maitindamiesi galite sau padėti efektyviau adaptuotis prie karščio. Palyginimui – rudenį prioritetą teikiame vitaminams C ir D. O dabar daug dėmesio skirkime šviežioms lietuviškoms…
Kauno klinikų Kraujo centre reikalingos kraujo atsargos
Šiuo metu Kauno klinikų Kraujo centre jaučiamas kritinis visų kraujo grupių trūkumas. Artėjant šventiniam savaitgaliui, norime pasirūpinti kraujo komponentų atsargomis, kad jų užtektų visiems esamiems ir galimiems pacientas. Kraujo centre reikalingos visos kraujo grupės:O+ ir O- (pirmos teigiamos ir pirmos neigiamos);A+ ir A- (antros teigiamos ir antros neigiamos);B+ ir B- (trečios teigiamos ir trečios neigiamos);AB+ ir AB- (ketvirtos teigiamos ir ketvirtos neigiamos). Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė pažymi, kad atėjus atostogų metui ir atšilus orams, tampa vis sunkiau pritraukti kraujo donorus. „Šiuo laikotarpiu visuomenės pagalba itin reikalinga, nes vasarą jaučiamas didesnis nei įprastai donorų trūkumas. Deja, vasarą kraujo poreikis nesumažėja. Ypatingai svarbu, kad daugiau donorų apsilankytų Kraujo centre prieš…