„Supermaistas“ – tai viena iš sparčiai pasaulyje išpopuliarėjusių sveikos mitybos tendencijų. Šiuo pavadinimu įvardijami produktai pasižymi antioksidantų, mineralų, vitaminų, skaidulų ir gerųjų riebalų gausa. Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad „supermaistas“ yra labiau populiariai paplitusi sąvoka, nes iš tiesų beveik visas natūralus maistas turi teigiamų medžiagų, tačiau svarbu atsižvelgti į asmeninę sveikatos būklę bei maitintis įvairiai. Pasak dietistės V. Kurpienės, žmogaus organizmui reikalinga įvairovė, todėl maisto produktus sąmoningai reikia derinti tarpusavyje – taip bus gaunama didžiausia nauda. Pavyzdžiui, daržoves vartoti su nedideliu kiekiu vertingų riebalų – taip geriau pasisavins naudingos medžiagos. Svarbu maistą ir tinkamai apdoroti, gaminant netinkamais būdais ar per ilgai, gali būti prarandama didelė dalis vertingų savybių bei atsirasti…
Lietuvių per mažai vertinami žalumynai – tikras vitaminų šaltinis, kurių atsargas pataria užsišaldyti
Jei pietų šalyse prieskoninės žolelės itin svarbus patiekalų komponentas, tai lietuviai jų naudoja mažiau – krapais pabarsto bulves, baziliko lapeliais papuošia vieno kąsnio sumuštinius ar salotas, bet į kasdienį mitybos racioną įtraukti vengia. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vasarą turėtume valgyti kuo įvairesnių žalumynų: čiobrelių, peletrūnų, mairūnų, petražolių, mėtų, kalendrų ir rozmarinų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip užšaldyti prieskonines žoleles, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą. Jei vartosime gausiau, naudos bus daugiau Įprasta prieskoninėmis žolelėmis skaninti patiekalus arba juos puošti, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad sezono metu reikėtų ragauti kuo daugiau žalumynų. „Viduržemio jūros regiono dietoje…
Klastinga žarnyno liga, užklumpanti net jaunus žmones: ankstyvai diagnozei pasitelkiamas ir dirbtinis intelektas
Daugelis žmonių bent kartą gyvenime patiria žarnyno negalavimų, pasireiškiančių sutrikusiu tuštinimusi, pilvo skausmais, apetito stoka. Dažniausiai šie simptomai – trumpalaikiai ir nekeliantys grėsmės, tačiau kartais tai gali būti perspėjimas apie rimtas žarnyno ligas. Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, storosios žarnos vėžys yra viena iš 5 dažniausiai pasitaikančių onkologinių ligų Lietuvoje. Svarbu pabrėžti, kad ši liga neaplenkia ir jaunų žmonių, todėl pajutus įtartinus simptomus būtina nedelsiant kreiptis į specialistą. Elžbieta Trapenskė, klinikos „Biofirst“ gydytoja gastroenterologė, teigia, kad užbėgti sunkesniems negalavimas už akių šiandien leidžia profesionalaus gydytojo ir dirbtinio intelekto duetas. Prasideda nejučia, priežastys – įvairios Gydytoja gastroenterologė E. Trapenskė pastebi, kad didelė dalis virškinamojo trakto ligų prasideda nejučia, be didelių simptomų,…
Šias „jaunystės šaltiniu“ vadinamas uogas patariama valgyti būtent dabar: sezonas – ypač trumpas
Norintys iš sezoninių gėrybių pasiimti viską, kas geriausia, turėtų suklusti – parduotuvių lentynose jau atsirado ypač vertingų lietuviškų uogų, kurios dėl savo naudingų medžiagų gausos vadinamos „jaunystės šaltiniu“. Alytaus rajone sausmedžio uogas auginanti ir jas lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ tiekianti Laima Statutaitė džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių įvertina šių uogų skonį ir naudą organizmui. Tiks ir valgyti vienas, ir skatinti kepinius ar mėsą Kalnėnų kaime ūkininkaujanti L. Statutaitė pripažįsta, kad lietuviams sausmedžių uogos dar nėra gerai pažįstamos, todėl stengiasi kuo plačiau pasakoti apie jų išskirtines savybes. Pavyzdžiui, nors išvaizda jos daugeliui pasirodo panašios į pailgesnes formos šilauoges, sausmedžių uogos yra gana minkštos. „Nors ir minkštos, bet didelis jų pliusas tai,…
Maistas – kaip vaistas: mitybos patarimai sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis
Vasara – ne tik atostogų metas, bet ir puikus laikas peržvelgti savo maitinimosi įpročius. Nors daugelis šiltuoju metų sezonu neatsisako maloniai vėsinančios porcijos ledų ir kitų gardžių užkandžių, vasarą yra ir daugiau malonumų, tokių kaip sezoninių daržo ir sodo gėrybių gausa. Papildžius lėkštę sezoninėmis daržovėmis ir vaisiais, galima kontroliuoti daug ligų, tarp jų ir kardiovaskulinių. Kokiais mitybos principais turėtų vadovautis širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys bei šių ligų išvengti norintys žmonės? Kaip turėtų atrodyti kasdienė mityba ir kodėl svarbu papildyti lėkštę įvairiomis spalvomis? Į šiuos ir kitus klausimus atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro Mitybos sutrikimų prevencijos ir gydymo poskyrio vyresnioji gydytoja dietologė dr. Edita…
Dietologė įspėja: daržovių ir uogų „atsivalgyti“ nepavyks, nes vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia
Atėjus trumpai vasarai ir prisirpus uogoms, norisi valgyti jų pilnomis saujomis ne tik dėl skonio, bet ir juose esančių vitaminų. Nors daug kas uogas ir vaisius sezono metu valgo tikėdamiesi sustiprinti organizmą prieš rudenį, dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja būti atsargiems ir nepersivalgyti, mat bet kokiu atveju vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia. „Žymiai protingiau tokiu atveju uogas užšaldyti ir jas atsišildžius valgyti visą rudenį bei žiemą“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ visai šeimai skirtos laidos „Rinkis Sveikiau“ viešnia. Tuo tarpu jos vedėja, verslininkė Liucina Rimgailė Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai skirtoje laidoje kartu su kulinarijos technologe Lina Barčaite pasidalins spalvingų smidrų salotų receptu ir vasariškos mitybos atradimais iš lietuviško daržo. Smidrai:…
5 vasariški glotnučių receptai: palanku suaugusiųjų ir vaikų imuniteto stiprinimui
Žinoma, kad per dieną patartina suvalgyti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ir daržovių, tačiau daugeliui vaikų, o ir daliai suaugusiųjų kartais tai būna sudėtinga užduotis. Tam puiki ir sveika alternatyva galėtų būti vaisių arba daržovių glotnučiai. Šie kokteiliai tampa ypač gaiviu ir maistingu pasirinkimu vasarą – juos galima rinktis vietojepusryčių ar kaip priedą prie kitų patiekalų. Be to, glotnučiai yra maistingas produktas, kuriame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, baltymų ir sveikųjų riebalų. Tačiau, pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, glotnutis neturėtų tapti vienintele vartojama vaisių ar daržovių forma. Neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė,…
Vasaros supermaistas – uogos: kaip išsirinkti naudingiausias ir tinkamai laikyti namuose (receptas)
Vasaros pradžią skelbia braškės ir žemuogės, pabaigą – bruknės ir spanguolės, o tarp jų rikiuojasi serbentai, agrastai, mėlynės, avietės, vyšnios, gervuogės, šilauogės ir kitos spalvingos uogos. Kadangi uogų sezonas trumpas, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria jomis mėgauts tinkamai – laiku suvalgyti, o likusias užšaldyti ar kitaip konservuoti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad į mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, o geriausia, kad kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis. Pirmenybė – mūsų krašto uogoms Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu. „Jos žmogaus organizmą aprūpina eile biologiškai aktyvių medžiagų, tarp…
Gydytoja dietologė pataria vasarą saldumynus keisti sveikatai palankesniais: cukrų gali atstoti uogos ir vaisiai
Atostogaudami vasarą leidžiame sau pasmaližiauti dažniau nei įprastai. Tiesa, mitybos specialistai primena, kad saldumynus reikia vartoti itin saikingai – nors iš jų ir gaunama energijos, dažnai juose gausu tuščių kalorijų, pridėtinio cukraus, įvairių maisto priedų, organizmui nenaudingų riebalų, mažai vertingų maistinių medžiagų. Anot gydytojos dietologės, dr. Editos Gavelienės, vis daugiau kalbama apie priklausomybę saldumynams. Tai dar viena priežastis, kodėl jiems reikėtų ieškoti sveikatai naudingesnių alternatyvų. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė vasaros sezonu siūlo cukrų desertuose keisti saldžiomis medumi, uogomis bei vaisiais ir dalijasi naminių batonėlių su datulėmis receptu. Saldumynai – tik retkarčiais Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė tikina, kad bet kuriame amžiaus tarpsnyje…
Įvykus krizei organizacijoje – nemokama mobiliosios psichologų komandos pagalba
Nutikus sukrečiančiam įvykiui – savižudybei, nelaimingam įvykiui, smurto atvejams – nukenčia ne tik šeima ir patys artimiausi žmonės: psichologų pagalbos prireikia ir įmonei ar įstaigai, kurios darbuotojas ar narys susidūrė su tokiu atveju. Lietuvoje šioms situacijoms yra institucinė pagalba. Tai – mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda, kuri gali atvykti į mokyklą, savivaldybės ar valstybės įstaigą arba įmonę ir nemokamai padėti visiems įvykio paliestiems ar jį mačiusiems žmonėms. Komandos psichologų teigimu, neįveikta krizė gali labai neigiamai paveikti visą bendruomenę – o ją įveikę žmonės tampa atsparesni ir ilgainiui sugrąžinamas sveikas mikroklimatas. Svarbu nedelsti Pasak Mobiliosios krizių įveikimo komandos vadovės Kristinos Popovaitės, iki šiol didesnę dalį iškvietimų ši komanda telefonu 1815 gaudavo…