Įvairenybės

„Ragutis” 155 jubiliejaus proga pristato unikalią istorinę knygą ir gurmanišką alų

Lengvųjų alkoholinių gėrimų gamintojas „Ragutis”, šiemet švenčiantis 155 metų veiklos sukaktį, jubiliejaus proga pristato dvi naujienas – unikalią istorinę knygą, praturtinančią istorines žinias apie alaus gamybą, ir naują gurmanišką „Volfas Engelman” alų. Populiariausiu Laikinojoje Sostinėje ir visoje Lietuvoje buvęs alus gaminamas pagal šimtmetį puoselėtas tradicijas, naudojant naujausias gamybos technologijas, o knygoje pristatoma alaus daryklos ir alaus vartojimo kultūros istorija nuo 1853 m. iki šių dienų.

„Nedaugelis žino, kad „Ragutis” gali pretenduoti į pirmosios Lietuvoje pramonino alaus daryklos titulą. Turėdami tokią ilgametę patirtį, nusprendėme jubiliejaus proga praturtinti istorinių žinių apie alų aruodą, o taip pat ir šio gėrimo lentynas, – teigia „Ragučio” generalinis direktorius Vytautas Meištas. – Tad didžiuojamės galėdami pristatyti pramoninio alaus gamybos ir mūsų alaus daryklos istoriją, o alaus gurmanams – išskirtinio skonio alų „Volfas Engelman”, užkariavusį žmonių širdis tarpukario Kaune ir visoje šalyje”.

Knyga žinių bagažo stiprinimui

Knygoje „Nuo I.B. Volfo ir Engelmano iki Ragučio. Alaus daryklos istorija. 1853 – 2008 m.” pristatomos pramoninio alaus gamybos ištakos ir istorija iki šiandienos. Čia yra ir įdomių faktų apie „Ragučio” daryklą – pavyzdžiui, santvarkų kaitą atspindinčius įmonės pavadinimų pasikeitimus nuo „I.B. Volfas Engelman” iki „Raudonoji pašvaistė” ir „Perkūnas”, – informacijos, koks alus buvo populiariausias tarpukariu, kokią reikšmę alaus istorijoje turi Kaunas, ką šiam gėrimui teko išgyventi karo metais ir daugybę kitų intriguojančių detalių.

Knyga parengta remiantis šalies archyvuose rastų istorinių dokumentų tyrimais, senąja periodika ir net senosiomis alaus reklamomis. Tačiau, pasak vienos iš knygos autorių Vilmos Akmenytės, svarbiausiais ir įdomiausią informaciją suteikusiais šaltiniais tapo pokalbiai su ilgamečiais alaus daryklos darbuotojais. Anot autorės, juos galima vadinti tikraisiais alaus daryklos veteranais, dabartiniame „Ragutyje” pradėjusiais dirbti dar XX a. 6 dešimtmetyje.

Generalinio direktoriaus V. Meišto teigimu, inicijuodamas knygos parengimą, „Ragutis” siekė prisidėti prie išsamesnės alaus, tapusio mūsų kultūros ir tautosakos dalimi, istorijos analizės. Be to, bendrovė tradiciškai remia su kultūra susijusius projektus, tad ši knyga yra nuosekli tokios politikos tąsa.

„Volfas Engelman” – Laikinosios Sostinės ir visos Lietuvos alus

„Volfas Engelman” alus skirtas laiko patikrintą nepriekaištingą skonį vertinantiems alaus mėgėjams. Tarpukariu, Kaunui tapus Laikinąja Sostine, šis alus gavo ne vieną aukščiausią kokybės įvertinimą. Gaminant šį alų šiandien buvo sujungtos naujausios gamybos technologijos ir senosios receptūros tradicijos. „Volfas Enegelman” – ilgą laiką tobulintas alus, pasižymintis gilias ištakas turinčia virimo ir brandinimo technologija, tačiau atgimstantis pasinaudojant šiandieninėmis gamybos proceso inovacijomis”, – pasakoja „Ragučio” vadovas.

Nepriklausomybės laikais Kaune klestėjusios ir „Ragučiui” pradžią davusios alaus gamyklos vardu pavadintam „Volfas Engelman” alui gaminti naudojami šviesai atsparūs apyniai bei rinktinis salyklas, jis išpilstytas į skaidrius ir stilingus butelius su atsukimo mechanizmu dugne. Toks sprendimas, pasak V. Meišto, leidžia tradiciją įvilkti į modernų rūbą ir puikiai atspindi „Ragučio” požiūrį – išlaikant ir atgaivinant tai, kas geriausia bei pasinaudojant naujausiomis galimybėmis, judėti pirmyn ir suteikti džiaugsmo alaus entuziastams. Unikalaus skonio alumi ketinama prekiauti neribotą laiką visoje Lietuvoje.

„Alus yra tapęs neatsiejama mūsų tautosakos, kultūros ir socialinio gyvenimo dalis. Mūsų pirmtakai vertino tikrąją alaus vartojimo tradiciją, tad „Ragutis” šiandien taip pat skatina jos nepamiršti ir, atsakingai mėgaujantis, puoselėti subtilią ir gurmanišką alaus vartojimo kultūrą”,– teigia generalinis „Ragučio” direktorius.

Apie AB „Ragutis”

AB „Ragutis” veikia jau nuo XIX a. vidurio – alaus darykla įkurta 1853 m. Šiuo metu 99,56 proc. įmonės akcijų priklauso Estijos alaus bendrovei „AS A. Le Coq”, kurią valdo Suomijos alaus bendrovė „Olvi Plc”.

2007 m. bendrovės apyvarta pasiekė 94,7 mln. Lt (be PVM), o ikimokestinis pelnas sudarė 3,86 mln. Lt AB „Ragutis” produktai užima 10 proc. alaus rinkos, 37 proc. sidro, 21 proc. alkoholinių kokteilių ir 13,8 proc. energetinių gėrimų rinkos. Bendrovėje šiuo metu dirba 200 darbuotojų.

Įmonė nuolat investuoja į gamybos proceso tobulinimą, per pastaruosius trejus metus bendrovės modernizacijai investuotojai skyrė apie 20 mln. Lt. Šiandien AB „Ragutis” yra viena moderniausių alaus daryklų Lietuvoje.

Kontaktinis (-iai) asmuo (-enys):
Goda Klumbytė
Jaunesnioji projektų vadovė
Integrity PR

Parašykite komentarą