Verslas

Nacionalinė konferencija „Kaip neprarasti gero maisto?“

Nacionalinė konferencija „Kaip neprarasti gero maisto?“

2018 m. gruodžio 13 d., Vilnius

Best Western konferencijų centras, Konstitucijos pr. 14

PROGRAMA

Nacionalinė konferencija rengiama pristatyti ir aptarti aktualias maisto atliekų prevencijos ir kovos su maisto švaistymu politikos priemones, Lietuvos ir ES šalių narių gerąją patirtį ir ja paremtus siūlymus Lietuvos politinei darbotvarkei. Nacionalinę konferenciją remia LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

9.30

Dalyvių registracija, kava

Sveikinimo kalbos

10.00

Europos komisaro Vytenio Andriukaičio video kreipimasis

Deimantė Žebrauskaitė, „Maisto banko“ direktorė, įžanginė kalba

Tyrimų įžvalgos

10.30

Dr. Renata Dagiliūtė, Vytauto Didžiojo Universitetas, Lietuvos vartotojų institutas – Mažiau maisto atliekų = daugiau galimybių

10.50

Gitana Alenčikienė, Kauno technologijos universiteto Maisto institutas – tyrimo „Švaistomo maisto sulaikymas, patikrinimas, paskirstymas ir prieinamumas vartotojams – įveiklinimo modelis“ įžvalgos

11.10

Klausimai ir diskusija

Prekybos įmonių patirtis

11.15

Laurynas Vilimas, Lietuvos prekybos įmonių asociacija – Prekybos tinklų geroji praktika besibaigiančio galiojimo maisto produktus perduodant paramai – iššūkiai ir perspektyvos

11.35

Berta Čaikauskaitė, prekybos tinklas „IKI“ – sukanka 10 metų, kai „Maisto bankui“ tiekiame atliekantį maistą – patirties apibendrinimas

11.50

Wojtek Sokól, TESCO C. Europos programų vadovas  – TESCO požiūris į maisto švaistymo prevenciją – patirtis Centrinės ir Rytų Europos regione

12.20

Klausimai, komentarai

12.30

Pietūs

Galimybės maisto pramonėje

13.30

Angela Frigo, Europos maisto bankų federacijos generalinė sekretorė – ES šalių praktika išsaugant vaisių ir daržovių perteklių perdirbant

13.45

Piet Boerefijn, Estijos maisto bankas – jei Nyderlanduose ir Norvegijoje šviežią mėsą galima šaldyti ir perduoti labdarai, kodėl to negalima Estijoje ar Lietuvoje?

14.00

Ausma Miškinienė, Žemės ūkio viceministrė – vaisių ir daržovių švaistymo mažinimas ir jų atidavimo labdarai galimybės

14.15

Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacija – perteklius Lietuvos laukuose ir daržuose – kas trukdo daržoves tiekti labdarai?

Maisto švaistymo prevencija ir teisinis reguliavimas

14.30

Angela Frigo, Europos maisto bankų federacijos generalinė sekretorė – maisto švaistymą mažinantis teisinis reguliavimas ES šalyse – ar juntame poveikį?

14.45

Vaidotas Ilgius, „Maisto banko“ plėtros vadovas – kovos su maisto švaistymu politikos formavimas Lietuvoje

15.05

Kristina Tylaitė, „Maisto banko“ direktoriaus pavaduotoja – maisto perdavimo labdarai pokyčiai ir  poveikis

15.20

Klausimai, komentarai

15.30

Kavos pertrauka

Panelinė diskusija: ko reikia, kad daugiau maisto būtų regionuose? *

16.00

Eitvydas Bingelis, Socialinės apsaugos ir darbo viceministras

Asta Čeponienė, „Maisto banko“ Panevėžio – Šiaulių padalinio vadovė

Loreta Dranžilauskienė, Marijampolės krašto Samariečių bendrijos pirmininkė

Aldona Turauskytė, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Alytaus skyriaus sekretorė

17.15

Rezoliucijos

* Kartu svarstysime, kaip išspręsti transportavimo, sandėliavimo, dalinimo klausimus. Ar kova su maisto švaistymu ir paramos maistu organizavimas galėtų būti tarp aplinkos, bendruomenių ir NVO rėmimo programų prioritetų? Kaip galime panaudoti ES finansavimą?

** Dalomojoje medžiagoje bus pristatyta geroji Lietuvos ir ES šalių patirtis, sektini pavyzdžiai ir inovacijos.

Pranešimą paskelbė: Deimantė Žebrauskaitė, LPF „Maisto bankas”

Parašykite komentarą