• Virtuvė, receptai

    Majonezas – pagrindinis Velykų patiekalų ingredientas: dietologė atsakė, ar verta rinktis liesesnį ir į kokius priedus atkreipti dėmesį (receptas)

    Per Velykas ant dažno šventinio stalo rastume tiek baltos mišrainės dubenį, tiek virtą liežuvį majonezo bei krienų pataluose, o ir įdaryti kiaušiniai be majonezo kepurės neįsivaizduojami. Gardus, bet kaloringas padažas, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, neturėtų būti kasdienio mūsų raciono dalis, tačiau per šventes nevertėtų bijoti ragauti tradicinių lietuviškų patiekalų. O tiems, kurie itin skaičiuoja kalorijas, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip gardinti patiekalus liesesniais padažais. Kuo mažiau riebalų, tuo daugiau priedų Majonezo įvairovė tokia didelė, kad stovint prie parduotuvės lentynos tikrai sunku išsirinkti tinkamiausią. Dažnai pirkėjai turi savo mėgstamiausius, kuriuos perka nesigilindami į etiketes, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vis…

  • Virtuvė, receptai

    Tarptautinės morkų dienos proga paragaukite sveikatai palankesnių keksiukų: papuoš Velykų stalą ir patiks svečiams

    Nedaugelis maisto produktų yra tokie universalūs kaip balandžio 4-ąją savo Tarptautinę dieną mininčios morkos – tai viena plačiausiai auginamų ir vartojamų daržovių pasaulyje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad morkos turi daug vitaminų, tame tarpe ir beta karoteno, todėl jas naudinga įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Be to, tai pigi ir dažnai vartojama daržovė, kurią galima naudoti tiek salotoms, tiek troškiniams, sriuboms ar sultims spausti. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose laikyti morkas, kad jos kuo ilgiau išliktų traškios. Morkos – nebrangus vitaminų šaltinis Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, morkos…

  • Virtuvė, receptai

    Šokoladiniai putėsiai – iki dangaus pakylėsiantis desertas, paruošiamas per keletą minučių: šeimai nekainuos nė 4 eurų

    Nieko nėra paprasčiau už greitai suplakamus putėsius, o šokolado mėgėjų yra kiekvienoje šeimoje, tad šis burnoje tirpstantis Velykų stalo desertas pakerės ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nuramina smaližius, kad pasilepinti desertais per šventes nėra nuodėmė, tik svarbiausia – jausti saiką ir rinktis sveikatai palankiausią šokolado alternatyvą. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė atskleidžia kelias gudrybes, kaip ir nepatyrusiems maisto gamintojams putėsius išplakti tobulai. Kuo daugiau kakavos, tuo šokoladas kokybiškesnis Vieni labiau mėgsta pienišką šokoladą, kiti renkasi baltąjį, gardintą uogomis ar riešutais, treti pripažįsta tik juodąjį be priedų. Pastarąjį ir rekomenduoja rinktis gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: „Šios rūšies…

  • Virtuvė, receptai

    Velykoms besiruošianti tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė dalijasi gardžiu citrininio kekso receptu: „Pavasario šventei renkuosi gaivius patiekalus“

    Nors vieni mėgsta ant Velykų stalo dėti mišraines, šaltieną, liežuvį ir kitus riebius užkandžius, maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė šią pavasario šventę pasitinka su lengvais, gaiviais ir paprastai pagaminamais patiekalais. „Pasiruošimas Velykoms man asocijuojasi su pavasariškais žalumynais ir gaiviais desertais, kuriuos gaminame šeimos rate: vieni kitiems padedame, šventės išvakarėse marginame kiaušinius, džiaugiamės atėjusiu pavasariu“, – pasakoja tinklaraštininkė. Šeimos tradicija – kiaušinių marginimas karštu vašku Kiekvienoje šeimoje, net jei vis išbandomi nauji kiaušinių dažymo ir marginimo būdai, yra iš kartos į kartą keliaujančių tradicijų. Kotrynos Stankuvės šeima džiaugiasi margučiais, kurių puošyba reikalauja nemažai triūso ir kruopštumo. „Labiausiai vertinu mūsų tradiciją šeštadienį, Velykų išvakarėse, visiems kartu susėsti aplink karšto…

  • Virtuvė, receptai

    Velykų stalo puošmena – populiarusis morengų tortas su braškėmis: technologės patarimai padės jį lengvai išsikepti namuose (receptas)

    Citrinų kremo gaiva ir į morengus panirusios braškės – tokiam desertui ant Velykų stalo neatsispirs nė vienas šeimos narys. Bandyti jį išsikepti patiems gali būti nedrąsu dėl morengų, tačiau kulinarijos technologė Lina Barčaitė tikina, kad viskas paprasčiau nei atrodo – svarbu sekti recepto taisykles. O belaukdami lietuviškų braškių derliaus torto puošybai, jų galime nusipirkti atvežtų iš šiltesnių šalių – „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria jų turėti užšaldytų ir prireikus desertams naudoti atšildytas: dėti į glotnučius, rytinę košę ar keksiukus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ne veltui braškės yra vienos populiariausių uogų pasaulyje – be vitaminų ir mineralinių medžiagų gausos jos vertinamos ir…

  • Virtuvė, receptai

    Artėjant Velykoms žinomos moterys domėjosi šventinio stalo patiekalais: dietologė išskyrė pagrindines maitinimosi klaidas

    Iki Velykų likus kiek daugiau nei savaitei, daugelis jau planuoja būsimą vaišių stalą ir ieško įkvepiančių patiekalų idėjų bei dekoro elementų. Į vėlyvuosius pusryčius sukvietęs žinomas savo ambasadores, prekybos tinklas „Rimi“ gražiausią pavasario šventę kviečia pasitikti sveikatai palankiau. Renginyje dalyvavusi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pavasaris – puikus laikas po žiemos nualintą organizmą aprūpinti reikalingais vitaminais bei mineralais, o daugiausiai jų galime gauti su maistu. Todėl ir ruošiant patiekalus Velykoms mitybos ekspertė primena nepamiršti šviežių daržovių, įvairių salotų, vaisių ar uogų. Svarbiausia – įvairovė ir spalvų gausa lėkštėje Vėlyvuosiuose pusryčiuose dalyvavusi gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė susirinkusioms viešnioms priminė, kad sveikatai palankią mitybą turi sudaryti skirtingais vitaminais ir…

  • Virtuvė, receptai

    Lengva ir gardi šeimos vakarienė iki 5 eurų: krevečių troškinys grąžins saulėtų atostogų prisiminimus

    Kai po darbo neturime laiko užbėgti į parduotuvę, visada gelbėja šaldyti ir konservuoti produktai. Kameroje pravartu turėti ir esant nuolaidoms įsigyti ne tik įvairių daržovių ar uogų, bet ir jūros gėrybių, kurios ypatingą aromatą suteiks bet kuriam troškiniui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūros gėrybės beveik nekaupia sunkiųjų metalų, todėl yra priskiriamos prie didelės biologinės vertės produktų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva perkant šaldytą žuvį ar jūros gėrybes pataria įsitikinti, kad jos sandariai supakuotos vakuume ir ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio. Jūros gėrybės – naudingos ir nekaloringos Krevetėmis gardinami įvairių tautų patiekalai: indiški kariai, ispaniškos paelijos, tailandietiška sriuba,…

  • Virtuvė, receptai

    Tarptautinės idli dienos proga – tolimąja Indija kvepiantys ryžių paplotėliai: visai šeimai tekainuos 2 eurus (receptas)

    Ryžiai – daugelyje pasaulio virtuvių naudojama kruopa, tinkanti kaip garnyras ar tam tikrų patiekalų sudėtinis ingredientas. Tolimojoje Indijoje ryžiai yra neatsiejama kasdienių patiekalų dalis, o iš jų pagaminti idli paplotėliai – mėgstamas užkandis ne tik vietinių, bet ir viso pasaulio vegetarų. Dar senovės raštuose minėti paplotėliai savo išskirtinumu iki šiol žavi ne vieną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad ryžius verta įtraukti į kasdienės mitybos racioną o „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo Tarptautinę idli dieną atšvęsti pasigaminant šių egzotiškų paplotėlių namuose. Naudingų medžiagų ir vitaminų šaltinis Ryžiai įvairiems patiekalams gaminti naudojami nuo pietryčių Azijos iki Šiaurės Amerikos lygumų. Ryžių maistingumas priklauso nuo jų apdirbimo laipsnio. Gydytoja dietologė dr.…

  • Virtuvė, receptai

    Per šventes šį patiekalą įvertins net vaikai – išsikepkite meksikietiškų „nachos“ su vištiena vos už 2 eur. asmeniui

    Įkalbėti vaikus valgyti tradicinius Velykų valgius, tokius kaip šaltiena, liežuvis ar įdaryti kiaušiniai, ne visada lengva. Tad verta iš anksto apgalvoti, kuo sudominti mažuosius, o tuo pačiu turėti puikų užkandį užsukus draugams. Tam puikiai tiks meksikietiški kukurūzų traškučiai su vištiena ir daržovių pagardu, į kurį galima sudėti visus likučius nuo šventinio stalo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena vertinga dėl lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažo kiekio riebalų. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vertina lietuvišką vištieną, kurią gali rinktis užaugintą be antibiotikų. Sveikiausia – ekologiškuose ūkiuose užauginta vištiena Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria…

  • Virtuvė, receptai

    Nors anksčiau lietuvių Velykų stalą puošė įdarytos kiaulių galvos, iki šių dienų dienų išliko tik kepiniai: prof. R. Laužikas kviečia išbandyti senovinį „paschos“ receptą

    Ant visų šventinių stalų rastume panašių mėsos patiekalų: šaltieną, keptą kiaulienos kumpį, rūkytas dešras. Pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo, prof. Rimvydo Laužiko, pagal senovines tradicijas per Velykas būdavo valgomi kiaulienos, avienos patiekalai, ši šventė išsiskirdavo prašmatnių kepinių gausa, be to, ant stalo puikuodavosi iš sviesto nulipdytas avinėlis. Išskirtiniai buvo ir pieno gaminiai, kurie išliko populiarūs iki šių dienų. Vieną jų – „paschą“ – kviečiame pasigaminti artėjančios pavasario šventės proga. Daugelis gardžių velykinių kepinių nuslinko į užmarštį Keičiasi laikai, keičiasi ir šventiniai patiekalai. Dabar norime virtuvėje sugaišti kuo mažiau laiko, tad jei jau ir prisiruošiame kepti pyragus, jie būna paprastesni už tuos, kuriais gardžiuodavosi mūsų protėviai. „Jei kalbame apie neišlikusius velykinius valgius,…