• Virtuvė, receptai

    Šviežio derliaus salierų stiebai – ant pietų stalo: savaitgalį pasigaminkite gaivią „Minestrone“ sriubą

    Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip ilgiau išlaikyti nusipirktus salierų stiebus namuose ir kviečia paragauti šviežio derliaus daržovių. Salierai priskiriami sveikatai palankiausių daržovių kategorijai Pavasarį, kai dar neturime daug šviežio derliaus daržovių, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu. „Maistine verte saliero gumbas ir stiebai tarpusavyje skiriasi nežymiai. Visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir pajusti gaivų bei turtingą jos skonį. Su…

  • Virtuvė, receptai

    Pavasaris – šviežių salotų metas: dietologė pataria, kaip pasirinkti ir su kuo derinti lėkštėje (receptas)

    Saulėtas pavasaris pakoregavo daugelio mitybą – žalumos bei vitaminų lėkštėse pasiilgę pirkėjai į savo pirkinių krepšelius įsideda vis daugiau įvairių lapinių salotų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog salotos – mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų bei mineralinių medžiagų turintis produktas, kurį svarbu dažniau įtraukti į savo mitybą ir vartoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų ar kaip sveikatai palankų užkandį. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog atėjus pavasariui salotų pardavimai išauga beveik dvigubai, o pirkėjai itin vertina patogumą ir vis dažniau renkasi fasuotus salotų mišinius. Verta išbandyti įvairias salotas Jau nuo romėnų laikų žinomos gerosios šviežių salotų savybės,…

  • Virtuvė, receptai

    Paprasta, bet sveikatai palanku: bolivinės balandos salotos su tofu sūriu šeimai nekainuos nė 5 eurų

    Savaitgalio rytais, kai leidžiame sau ilgiau pamiegoti, norisi lengvų, bet sočių vėlyvųjų pusryčių. Dar geriau, kai jie kitokie nei kasdienės rytinės košės, kiaušinienė ar sumuštiniai. Pavyzdžiui, salotos su rečiau naudojamomis bolivinėmis balandomis ir keptu tofu sūriu, kuris neapsunkins bei suteiks energijos visai dienai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bolivinės balandos priskiriamos itin vertingų maisto produktų grupei, tad jas verta įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šias maistingas kruopas kūrybingai panaudoti įvairiems patiekalams. Bolivinės balandos laikomos super maistu Nors bolivinės balandos priskiriamos kruopų kategorijai, iš tiesų jos yra Andų kalnuose itin…

  • Virtuvė, receptai

    Trys idėjos sveikatai palankiems pavasario pietums: ir lietingai dienai, ir savaitgaliui gamtoje (receptai)

    Kai pavasaris toks permainingas, sunku iš anksto susiplanuoti savaitgalio veiklas. Nepaisant to, visada pravartu žinoti, ką gaminsite kitos dienos pietums. Geros savijautos mėnesio proga prekybos tinklas „Rimi“ siūlo atkreipti dėmesį į sveikatai palankių pietų svarbą, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip šeimai greitai juos pasiruošti ir kartu skanauti tiek namuose, tiek gamtoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja visiems itin skubantiems bent savaitgaliais rasti laiko bendriems pietums su šeima – taip nuo mažens savo vaikams rodysite pavyzdį, jog maistas – svarbi sveiko gyvenimo dalis. Bendri pietūs suvienija šeimą Gyvenimo tempas dabar toks, kad net ir vakare šeimai ne visada pavyksta susirinkti prie bendro vakarienės stalo. Vis dėlto, bent jau…

  • Virtuvė, receptai

    Paprasti ingredientai, bet ypatingas skonis: tradicinis vengrų paprikašas vakarienei nekainuos nė 2 eurų asmeniui

    Vengrų virtuvės pažiba – paprikašas – netruko susilaukti populiarumo visame pasaulyje. Šis receptas su tradiciškai naudojama vištiena itin paprastas, o nekasdienišką jo skonį suteikia gausiai naudojami saldžiosios paprikos milteliai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištiena, palyginti su raudona mėsa, yra kur kas sveikatai palankesnis pasirinkimas, ypač jei ji tinkamai paruošta. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad pirkėjai vertina Lietuvos ūkininkų, kurie rūpinasi geresnėmis vištų laikymo sąlygomis, pastangas: lokaliai užauginta vištiena yra vienas populiariausių pasirinkimų. Vištieną svarbu tinkamai apdoroti Šylant orams ir artėjant grilinimo sezonui, svarbu žinoti, kaip tinkamai iškepti vištieną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad netinkamai iškeptos…

  • Virtuvė, receptai

    Lietuviškų pomidorų derlius – antioksidantų ir vitamino C šaltinis: dietologė pataria juos vartoti kasdien (receptas)

    Prisirpę ir kvepiantys pomidorai daugeliui nostalgiškai primena vaikystę, kuomet su druska juos valgydavome vienus. Jau labai greitai parduotuvių lentynose pasirodys lietuviškas šių daržovių derlius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja mažai kalorijų turinčius pomidorus kasdien įtraukti į mitybos racioną, nes vos vienas jis užtikrina didelę dalį reikalingos vitamino C dienos normos bei prisideda prie įvairių ligų prevencijos. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva įsitikinusi, kad sveikesnis gyvenimo būdas prasideda nuo mažų įpročių ir pataria, kaip parduotuvėje išsirinkti gardžiausius pomidorus bei kuo ilgiau juos išlaikyti šviežius. Antioksidantų šaltinis, svarbus ligų prevencijai Pomidoras yra daugelio lietuvių mėgstama daržovė, vasaros metu auganti soduose…

  • Virtuvė, receptai

    Verslininkė Liucina Rimgailė: „Gera savijauta prasideda, kai suvoki, jog privalai rūpintis savimi“

    Nuolat įvairiose veiklose besisukanti ir mažametį sūnų su vyru auginanti komunikacijos specialistė, verslininkė Liucina Rimgailė visada atrodo žvali ir energinga. Anot desertų kūrėjos, jei norime gerai jaustis, turime įsiklausyti į savo organizmą: svarbu daugiau valandų skirti miegui, kasdien judėti, būti gryname ore, valgyti sveikatai palankų maistą bei gerti daug vandens. Tarptautiniu „Top darbdavio“ sertifikatu šiemet įvertintas prekybos tinklas „Rimi“, tęsdamas Geros savijautos mėnesio tradiciją, kalbina savo ambasadorius apie tai, kas jiems padeda puikiai jaustis pavasarį. Svarbu įsiklausyti į savo organizmą ir laiku sustoti Socialinių tinklų paskyrose L. Rimgailė atrodo geros nuotaikos, žvali bei pailsėjusi. Verslininkė atskleidžia tokio energingumo paslaptį: reikėjo išmokti sumažinti sau keliamus lūkesčius, kad papildoma energija nebūtų švaistoma…

  • Virtuvė, receptai

    Savaitgalio pusryčių patiekalas – Benedikto kiaušiniai: kulinarijos technologė pataria, kaip išsivirti kiaušinius be lukšto

    Benedikto kiaušiniai yra vienas garsiausių vėlyvųjų pusryčių patiekalų pasaulyje dėl savo skonių ir tekstūrų derinio. Jie tokie populiarūs, kad netgi turi savo dieną, kuri švenčiama balandžio 16-ąją. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nuo Benedikto kiaušinių recepto neatsiejama duona yra reikalinga mūsų mitybai, todėl vertėtų žinoti į ką atkreipti dėmesį, kad išsirinktume ne tik skanią, bet ir sveikatai palankią. Tuo tarpu Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi gudrybėmis, kaip išsivirti tobulą kiaušinį be lukšto. Energijos bei vitaminų šaltinis Duona – vienas iš Benedikto kiaušinių ingredientų, todėl „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad svarbu pasirinkti tinkamą jos rūšį bei…

  • Virtuvė, receptai

    Egzotiška penktadienio vakarienė: indiškas dalas su lęšiais visai šeimai nekainuos nė 5 eurų

    Spalvingas lęšių troškinys – dalas – atkeliavo į mūsų kraštus iš egzotiškosios Indijos. Šio patiekalo gamyba suteikia progą panaudoti rečiau namuose vartojamus produktus. Spalvingam troškiniui tinka tokie prieskoniai kaip ciberžolė, kuminas, imbieras, o gaivos suteikia špinatai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiai kaip tik turtingi folio rūgštimi. Be to, juos tinka valgyti kaip garnyrą ar kaip atskirą patiekalą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra ir pigesnė alternatyva kiaušiniams ar mėsai. Lęšiai – veganams, vegetarams, visavalgiams Nors Lietuvoje kaip garnyras labiausiai mėgstamos bulvės, lęšiai tampa sveikatai palankesniu jų pakaitalu, kai…

  • Virtuvė, receptai

    Vyturių ir pelėdų pusryčiai turėtų skirtis: patarimai, kada ir ką turėtume valgyti prabudę (4 receptų idėjos)

    Šylant orams norisi ne tik daugiau laiko praleisti lauke, bet ir mažiau jo sugaišti virtuvėje, o galbūt pakeisti savo mitybą sveikatai palankesniais patiekalais. Balandį švęsdamas geros savijautos mėnesį prekybos tinklas „Rimi“ siūlo atkreipti dėmesį į pusryčių svarbą, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip šeimai greitai juos paruošti, kad dieną pradėtume sotūs ir gerai nusiteikę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kuo įvairesnis pusryčių racionas, tuo daugiau medžiagų gauname, todėl dienos pradžios maistas neturėtų būti vienodas. Medicinos mokslų daktarė atkreipia dėmesį, kad pirmasis dienos valgymas gali suteikti 15–30 proc. visos dienos kalorijų normos. Taigi, kaip gera savijauta prasideda nuo pirmo žingsnio, taip gera diena prasideda…