Gali pasirodyti neįprasta, tačiau šalta kava nėra naujai atsiradęs gėrimas – jo gamybos šaknys siekia net 19 amžių. Šį gėrimą Mazagrano mūšio metu išrado prancūzai, kai buvo kovojama saulės kaitinamame Alžyre. Tokia šalta kava, kokią geriame dabar, pakitusi nuo prieš du amžius gerto šalto, saldaus gėrimo – dabar ji masina skonių ir gamybos būdų įvairove. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors šalta kava ir atgaivina per karščius, vis dėlto, reikėtų prie kiekvieno puodelio išgerti stiklinę vandens. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva pastebi, kad atšilus orams vartojimui paruoštų šaltų kavos gėrimų ar jų ingredientų pardavimai kasmet auga. Kulinarijos technologai kviečia sutaupyti šaltų gėrimų…
Kone visas reikalingas maistines medžiagas turintys avokadai: ekspertė patarė, kaip parduotuvėje atskirti gerai sunokusius
Amerikinės persėjos vaisiai, labiau žinomi kaip avokadai, ne per seniausiai tapo lietuvių lėkščių favoritais: jais labiausiai mėgstama pasikrauti energijos pusryčių metu. Taip pat dažnai avokado gabaliukai nugula ir į pietų salotų lėkštes ar maistingus ryžių, kruopų dubenėlius. Ši vienasėklė uoga, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, turi net 30 iš maždaug 40-ies žmogui naudingų maisto medžiagų, kurias reikia suvartoti per parą. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, geras avokadas – toks, kuris neturi įtrūkimų odelėje ar didelių juodų dėmių, nes tai žymi pernokimą. Išsirinkusius tobulą avokadą, kulinarijos technologai kviečia pasigaminti salotų su bolivine balanda, kurios puikiai tiks pasistiprinti per pietus. Avokadų nauda sveikatai Dažnai rekomenduojama pirkinių krepšelį pildyti vietiniais…
Gintarinės užkandžių idėjos vakarui su „Eurovizija“: apsilaižysite pirštus!
„Eurovizija“ – ne tik muzikos ir kultūros, bet ir draugų šventė, kai dainų konkurso žiūrėti buriasi bičiuliai. Kad šventinis vakarėlis būtų vertas 12 balų, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovai kviečia suruošti ir eurovizines vaišes: išreikšti paramą Monikai Linkytei maiste atkartojant jos pasirinktą gintaro spalvą. „Lietuvių meilė šiam konkursui tokia pat stipri kaip ir keptai duonai, kurios populiarumas neslūgsta jau daug metų iš eilės, ir be kurios neapsieinama dažname vakarėlyje. O praėjusiais metais eurovizinę savaitę patys perkamiausi užkandžiai buvo grietinės ir svogūnų bei voveraičių padažo skonių traškučiai, taip pat universalieji šiaudeliai su druska. Didelio populiarumo sulaukė mūsų specialiai „Eurovizijai“ sukurtas tortas, tad jį gaminome ir šiemet. Pastebime, kad artėjant įvairioms progoms…
Tarptautinę humuso dieną atšvęskite su gardžia avinžirnių užtepėle: dietologė tai vadina baltymų šaltiniu
Gegužės 13-ąją minėsime Tarptautinę humuso dieną. Šis skanus virtų avinžirnių kremas, ruošiamas su citrinos sultimis, tahini (pasta iš sezamo sėklų) bei alyvuogių aliejumi, kilęs iš Artimųjų Rytų, tačiau dėl savo švelnaus skonio tapo itin populiarus ir Lietuvoje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja ankštines daržoves bei iš jų pagamintus patiekalus įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kaip paprastai humusą pasigaminti namuose. Augalinės kilmės baltymų šaltinis Žodis „humusas“ arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas su pitos duona arba kaip padažas prie falafelių. Tai vienas paprasčiausiai paruošiamų ir populiariausių patiekalų Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje. Be viso to,…
Ekspertės pataria: viskas, ką svarbu žinoti apie daržovių grilinimą ir jų naudą sveikatai
Atėjus šiltajam sezonui, lauke pakvimpa ne tik žiedai, bet ir kepamos gėrybės. Nors galvodami apie grilinimą, dauguma prisimename gardžius mėsos kepsnius, vis dėlto, puikiai ant grotelių atrodo ir kepamos daržovės. Grilintos daržovės gali būti ne tik puikus garnyras, bet ir pagrindinis patiekalas. Be to, tai geriausias pasirinkimas norint maitintis sveikatai palankiai ir lengvai, mėgaujantis turtingu šviežių daržovių skoniu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kuo grilintos daržovės naudingos mūsų organizmui ir kodėl jas kepant nereikėtų persistengti. Taip pat kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip grilinti daržoves, kad atsiskleistų gardžiausi jų skoniai. Pataria neužgožti natūralaus skonio Kaip teigia prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė, grilinti galima…
Atėjus grilio sezonui populiarumu bulves sparčiai vejasi kukurūzai: 5 patarimai kaip burbuoles marinuoti ir gardžiai iškepti
Nors 18 a. kukurūzai Lietuvoje auginti kaip dekoratyvinis augalas, praėjus trims amžiams ši daržovė tapo neatsiejamu griliaus sezono produktu. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai – sveikatai palanki ir išskirtinė daržovė, mat net termiškai apdoroti kukurūzai nepraranda savo gerųjų savybių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tinkamai laikyti ir gardžiai pamarinuoti šią daržovę prieš dedant ant grotelių ir puošiant lėkštes. Daržovė be gliuteno Nors viena mėgstamiausių lietuvių daržovių yra bulvės, kukurūzai savo populiarumu jas sparčiai vejasi, o ypač – atėjus grilio sezonui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl trumpo apdorojimo laiko kukurūzai pasižymi ypatybe išlaikyti savo gerąsias maistines savybes. Be to, kepant ar…
Greičiau lazaniją pasigaminsite keptuvėje: gardūs itališki pietūs šeimai nekainuos nė 5 eurų
Italijoje makaronai pradėti gaminti dar 13 amžiuje, o į Lietuvą šis miltinis produktas atkeliavo po keturių šimtmečių ir iki šiol išlieka vienu populiariausių patiekalų. Nors kartais dėl angliavandenių makaronų privengiama, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė skatina juos įtraukti į savo mitybos racioną, mat svarbiausia – tinkamas jų pasirinkimas ir paruošimas. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pastaraisiais metais itin išaugo makaronų pardavimai – jie išlieka vieni pigiausių maisto prekių, tad tinka norintiems sutaupyti. Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti gardžią, nebrangiai kainuosiančią ir vos per 15 minučių keptuvėje iškepančią lazaniją. Kokių makaronų lakštus rinktis? Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, maistingiausi –…
Ugnė Siparė: „Maisto gaminime mūsų šeimoje kūrybiškenis vyras, bet taupesnė – aš“
Motinystei besiruošianti televizijos laidų vedėja ir nuomonės formuota Ugnė Siparė sako, kad planuodama savaitinį maisto prekių krepšelį bene didžiausią dėmesį skiria sveikatai palankiems ir kokybiškiems produktams, tačiau vis dažniau atsižvelgia ir į produktų kainas bei tuo metu taikomas akcijas. Žinoma moteris dalijasi savo patarimais, kaip kasdienybėje sutaupyti ir siūlo išbandyti mėgstamą bei nebrangų receptą – brusketas su pomidorų salsa ir fetos sūriu. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prekybos tinklas visoje Lietuvoje sumažino daugiau nei 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas, jog kasdien būtų dar lengviau apsipirkti, išleidžiant mažiau. Sutaupyti padeda disciplina Televizijos laidų vedėja, nuomonės formuotoja Ugnė Siparė teigia, kad maisto ir kitų būtiniausių prekių…
Saldi galimybė į racioną įtraukti kruopas: cinamoninis dribsnių pyragas šeimai nekainuos nė 5 eurų
Net vengiantys pridėtinio cukraus ir uoliai skaičiuojantys kalorijas retkarčiais gali pasimėgauti geras emocijas keliančio pyrago gabalėliu. Pilnagrūdžiai avižiniai dribsniai dažniausiai verdami rytinei košei, bet jie gali virsti ir traškia pyrago plutele. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avižinės kruopos ir viso grūdo avižiniai dribsniai yra naudingas bei maistingas produktas, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiariausios kruopos tarp pirkėjų – grikiai ir avižiniai dribsniai. Kruopos – kasdienio pasirinkimo produktas Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, dėl to palengvina rytinę skubą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė…
Dietai – ne! 3 nepadoriai gardūs, bet nebrangūs desertai
Šeštadienį pasaulyje bus minima Tarptautinė diena be dietų. Tai puiki proga paneigti mitą, kad desertų gamyba yra brangus ir ekstravagantiškas užsiėmimas. Daug kokybiškų ir gardžių kepinių, saldžių patiekalų galima paruošti turint vos kelis produktus ir keletą įrankių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, akivaizdi pastarųjų metų tendencija – pirkėjai desertus renkasi atsižvelgdami nebe tik į išvaizdą ar skonį. Vis dažniau žmonės domisi, kokie produktai buvo naudoti, vertina jų kokybę ir jos santykį su kaina. „Augantis dėmesys sveikai gyvensenai lemia, kad į visavertę mitybą atsigręžia vis daugiau žmonių. Joje saldumynai nėra uždraustas vaisius, tačiau ypač svarbiu kriterijumi tampa jų kokybė. Matome, kad pirkėjai įvertina, jog receptūrose naudojame tik tikrą…









