Plėšyta kiauliena – be galo populiarus patiekalas, be kurio dažnas amerikietis neįsivaizduoja savo vasaros. Nenuostabu – specialiu būdu paruošta mėsa yra ypač sultinga, aromatinga ir tinkanti įvairiems patiekalams. Be to, tai nebrangus produktas, tad tai atveria daug galimybių kulinarinei kūrybai. Kiauliena, pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, yra pagrindinis patiekalas ir lietuvių kepsninėse. „Lietuviai grilina toli gražu ne tik mėsą – ant grotelių deda daržoves, paukštieną, žuvį, jūros gėrybes, sūrius. Visgi populiariausias pasirinkimas tebėra kiauliena. Pastebime, kad prasidėjus grilio sezonui, pradeda augti ant žarijų tinkamų kepti kiaulienos dalių, tokių kaip sprandinė, pardavimai. Laiką taupantys pirkėjai taip pat noriai renkasi iš plataus marinuotos ir jau paruoštos kepti mėsos asortimento…
Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato ir nekainuos nė 5 eurų
Artėjant vasarai, natūraliai norisi mažiau mėsos ir daugiau daržovių, tad vegetariški patiekalai dažniau atsiduria ir visavalgių mitybos racione. Paprastas, bet ypač gaivus receptas saulėtai dienai – rizotas su šviežiomis cukinijomis ir citrina, kuris pasotins, bet neapsunkins. Šviežių cukinijų niekada nepritrūksta parduotuvėse, o jaunas jas galima valgyti su odele, dėti į salotas, daržovių apkepus, troškinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos itin naudinga, nekaloringa daržovė, o jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad cukinijos – vienos iš mėgstamiausių vasaros daržovių grilinimui. Geram regėjimui, odai ir imunitetui Nors vaikystėje dažnam mamos sakydavo, kad nuo morkų…
Lietuviai itin pamėgo įvairias kopūstų rūšis: dietologė įvardijo, kuo šios daržovės tokios vertingos
Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai paruošiami. Švieži kopūstai sriuboje išverda per penkias minutes, tiek pat brokolius ar žiedinius kopūstus galima pavirti garuose ar pagrilinti ir puikus garnyras jau bus paruoštas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kryžmažiedžių augalų šeimai priklausantys kopūstai yra vieni turtingiausių naudingosiomis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis labiau domisi sveikatai palankiais produktais, tad per paskutiniuosius penkerius metus įvairių kopūstų rūšių pardavimai ypač auga. Kopūstai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis Kopūstus troškiname, gardiname jais sriubas, o rudenį rauginame. Pasak gydytojos dietologės dr.…
Nesaldūs blyneliai su kukurūzais – geras pasirinkimas vengiantiems pridėtinio cukraus: nekainuos nė 4 eurų
Rytais blynelių dažniausiai prašo vaikai, o kadangi saldūs pusryčiai neturėtų būti kasdieniai, reiktų keisti miltų rūšis ir ingredientus. Paįvairinimui galima išsikepti ir nesaldžių blynelių bei patiekti juos su daržovių salotomis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad terminis apdorojimas beveik nekeičia kukurūzų maistinės vertės, o tai aktualu grilinimo sezonu, kai ant grotelių norisi pasikepti ne tik mėsos, bet ir daržovių. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria namuose turėti konservuotų pupelių ir kukurūzų – juos visada galima panaudoti greitai paruošiamiems patiekalams, net ir tokiems, kaip blynai. Universalieji kukurūzai: salotoms, grilinimui ar blynams Priklausomai nuo priedų, su kukurūzais galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų, o blyneliams jie…
Mėsainių variancijų – gausybė: specialistas pataria, kaip juos teisingai paruošti (receptas)
Vasarą prasidedantis kepimo ant grotelių sezonas vilioja ir mėsainių mėgėjus. Plačiu ingredientų pasirinkimu bei įvairiomis jų variacijomis pasižymintis patiekalas kasmet tik populiarėja. Mėsainiams naudojama įvairi mėsa – nuo jautienos iki kalakutienos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pastarosios vartojimas organizmui suteikia daug naudingų medžiagų, o prekybos tinklo „Rimi“ technologas Vidas Nadzeika dalijasi praktiniais patarimais, kaip tinkamai išsirinkti ir paruošti skirtinga mėsa gardintus sumuštinius. Kalakutiena – baltymų šaltinis Kalakutiena – Vakarų Europos šalyse populiari mėsos rūšis, vis dar per retai atsidurianti ant lietuvių stalo. Pasak dr. Editos Gavelienės, ši mėsa pasižymi dideliu baltymų kiekiu ir kitomis naudingosiomis medžiagomis, tad ją verta įtraukti į kasdienį mitybos racioną. „Kalakutiena yra priskiriama liesos mėsos…
Sveikesnė pasakiškai skanių buritų versija: tereikės 10 minučių ir 5 produktų
Meksikos virtuvė – skonių fiesta, kuriai itin sunku atsispirti. Išraiškingus skonius ir ryškias spalvas dažnai lydi ir nemažas kalorijų skaičius, tačiau buritai nebūtinai turi būti priskiriami mažiau sveikatai palankaus maisto kategorijai. Sveikiems ir greitiems pietums reikės nedaug laiko ir vos kelių produktų – o paruoštą buritą bus galima ir užšaldyti kitam kartui. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, meksikietiškos virtuvės ingredientai yra mėgiami lietuvių, nes iš jų galima pasigaminti aibę sočių ir nebrangių patiekalų. „Faktas, kad lietuviai noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus – įkvėpimo pasisėmę užsienio šalių virtuvėse, į savo racioną įtraukia retesnių ingredientų ar išbando naujus būdus įprastų produktų paruošimui. Tortilijos, takai ar kukurūzų traškučiai lietuviams jau…
Atšilus orams, nepamirškime gurkšnoti vandens: dietologė primena, kiek jo gerti ir kuo skaninti
Nors vieni ir žiemą nešiojasi gertuves su vandeniu, kurį nuolat gurkšnoja, kiti net per vasaros karščius užmiršta atsivėsinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad nors išgerti rekomenduojamo vandens kiekis svyruoja nuo 1,5 iki 2 litrų per parą (o per didelius karščius ar sunkiai dirbant – dar daugiau), dažnai žmonės jo išgeria mažiau. Vieni teisinasi, kad skysčių gauna su maistu, kiti skundžiasi, kad tyras vanduo jiems tiesiog neskanus. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip skaninti vandenį žolelėmis, daržovėmis ir vaisiais – tokio vandens šiltą vasaros dieną norėsis atsigerti net vaikams, o ypač jei turėsite vėsią temperatūrą palaikančią gertuvę. Sveikatai palankios mitybos piramidėje –…
Savaitgaliui – kaunietiškas „faifoklokas“: 3 nebrangūs receptai popietės arbatėlei
Šeštadienį – Kauno miesto diena. Nors miestas į gimtadienio fiestą kviečia dar po savaitės, paminėti buvusios laikinosios sostinės dieną galima ir prisimenant gražią Kauno tradiciją – „faifokloką“. Arba kitaip – angliško papročio įkvėptą popietės arbatėlę, kuri sukurs prabangos pojūtį neišleidžiant daug pinigų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuvių meilė arbatai vis stiprėja – pastebima, kad net trys jos segmentai sparčiai auga. „Lietuviai, kaip ir anglai, labiausiai mėgsta juodąją arbatą. Ji yra populiariausias pirkėjų pasirinkimas, tačiau pastebime, kad pastaruoju metu gerokai auga žolelių, vaisinių ir tirpių arbatų pardavimai. Žinoma, žiemą arbatos lietuviai perka daugiau, ypač tos, kurios padeda stiprinti sveikatą ligų periodu – su liepų žiedais, čiobreliais,…
Pasaulinei bičių dienai artėjant dietologė pataria, kiek medaus galime suvartoti per dieną
Gegužės 20 d. minima Pasaulinė bičių diena, skirta informuoti apie jų svarbą, kylančias grėsmes ir naudą. Medus yra geriausiai žinomas bičių produktas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Jis suteikia energijos ir žvalumo, dezinfekuoja, gydo, palengvina virškinimą bei padeda esant peršalimo simptomams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog medus – sveikatai palankesnis produktas už kitus saldiklius, tačiau nereikėtų kabinti jo šaukštais. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip medų laikyti namuose, kad jis neprarastų savo maistingųjų savybių. Pasižymi antibakteriniu ir antiuždegiminiu poveikiu Bitės yra darbščiausi gyvūnai Žemėje, o jų darbas naudingas žmonėms, aplinkai ir gamtai. Pernešdamos žiedadulkes iš vienos gėlės į…
Avinžirniai – ne tik humusui ar falafeliams: jų sriuba su salierais palanki sveikatai ir šeimai nekainuos nė 3 eurų
Artėjant vasarai dažnai atsisakome tirštesnių sriubų su mėsa, kurios šildė žiemą, tačiau ir šiltuoju metu neapsiribokime vien tik šaltibarščiais: yra puikių lengvų sriubų, kurių pagrindą sudaro daržovės bei ankštinės kultūros. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norint sveikiau maitintis, vertėtų orientuotis į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą, keičiant juos augalinės kilmės baltymais. Todėl vertėtų prisiminti ankštines daržoves ir bandyti jas įtraukti į savo kasdienę mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, tad visada verta jomis papildyti savo virtuvės spintelių turinį. Avinžirniais galime keisti gyvūninės kilmės produktus Avinžirniai ypač mėgstami Artimuosiuose Rytuose ir kituose…









